Acasa Actualitate-InternaSocial Americanii au realizat primul ficat artificial

Americanii au realizat primul ficat artificial

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.Oamenii de stiinta au reusit sa produca in vitro un ficat plecand de la celule stem. Cercetatorii de la Massachussetts General Hospital din Boston au desfasurat un experiment in mai multe etape, scrie site-ul maxisciences.com, citat de Agerpres.


Mai intai, intr-o baie de detergenti, au eliminat celulele ficatului afectat al unui soarece donator, pastrand doar vasele sanguine si colagenul. Au insamantat apoi acest substrat cu celule stem sanatoase din ficat, care proveneau de la o cultura de celule ale pielii de la cel care urma sa fie tratat, pentru a elimina riscul respingerii. Alimentat cu sange artificial, s-a dezvoltat astfel un ficat nou, apt sa elimine toxinele. Acest organ artificial s-a putut pastra peste zece zile intr-o cutie Petri, fiind apoi transplantat la un soarece, care a supravietuit cateva ore. Potrivit doctorului Korkut Uygun, seful echipei de cercetatori, acest tip de cercetare, efectuata pe animale, este doar la inceput si va mai urma multa munca pana la sintetizarea unui ficat viabil si functional, care sa poata fi transplantat la oameni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult