Acasa Actualitate-InternaSocial Analiza implementarii proiectelor majore finantate din POS Mediu

Analiza implementarii proiectelor majore finantate din POS Mediu

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Din initiativa Ministrului Mediului si Padurilor, László Borbely la sediul Ministerului Mediului si Padurilor a avut loc o intalnire de analiza a stadiului si problemelor ivite in implementarea proiectelor majore finantate din Programul Operational Sectorial Mediu (POS).


La reuniunea de lucru au participat beneficiari ai proiectelor de apa si canalizare si de management integrat al deseurilor din intreaga tara, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene, reprezentanti ai Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara, manageri ai companiilor de apa si salubritate, precum si reprezentanti ai Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu), informeaza Ministerul Mediului .

 

Optimist, Borbely a mentionat faptul ca „suntem primii in Uniunea Europeana, cu 23 de proiecte mari de infrastructura aprobate si contractate, din care 17 sunt pe Mediu. Asta inseamna ca au facut treaba buna toti cei implicati in aceste activitati. Numai ca munca grea incepe dupa semnarea contractelor si la acest capitol intampinam dificultati majore, concretizate in intarzieri nepermis de mari”.

In continuare, ministrul Mediului si Padurilor a precizat: „Nu intamplator v-am chemat la Bucuresti. Am facut-o pentru ca vreau sa va sprijin, vreau sa fiti convinsi ca vom fi parteneri. Ma angajez sa va ajut, dar va rog si pe dumneavoastra sa ma ajutati, printr-o implicare maxima. Eu sunt convins ca Programul Operational Sectorial “Mediu” este un program foarte bine pregatit si structurat, astfel incat am putea cheltui toti banii europeni care sunt repartizati si ar fi mare pacat sa ne impotmolim tocmai acum.”

 

Cat de neserioasa e „oferta neserioasa”?

 

Problema cea mai mult discutata a fost problema achizitiilor publice. Toti cei prezenti au fost de acord ca legea achizitiilor publice trebuie modificata astfel, incat: cei care contesta o licitatie sa depuna o taxa; sa fie mai clar formulat in lege ce inseamna “oferta neserioasa” si sa existe limite clare sub care daca se oferteaza, cel care a ofertat la un pret de dumping sa fie automat exclus din licitatie; dupa ce se finalizeaza procedura de contestatie la CNSC, contractul sa se poata incheia imediat. In final Borbely le-a cerut celor prezenti ca in maxim o saptamana sa-i fie transmisa o lista punctuala, care sa contina principalele probleme pe care fiecare judet le intampina in implementarea si derularea proiectelor majore finantate din fonduri europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult