Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual, organizatie reprezentativa a peste 50.000 de salariati din Ministerul Administratiei si Internelor, va organiza, la inceputul acestei toamne, cea mai puternica miscare de protest a sindicatelor sale, a declarat Marin Gruia, presedintele FSNPPC.Potrivit liderului sindical, politistii vor bloca, pentru cateva zile la rand, principalele activitatile ale sistemului, conform votului primit de la majoritatea sindicalistilor.
“Pentru populatie blocarea serviciilor politienesti, chiar de catre politisti, va fi o situatie fara precedent. Colateral evenimentului, o mare parte din sefii MAI vor fi facuti raspunzatori pentru protestul personalului”, mai spune Gruia.
Despre aceasta actiune nationala, FSNPPC a informat, din timp, autoritatile Statului si a solicitat inceperea unui dialog cu partenerii sociali capabili sa detensioneze criza. In acest scop, a fost trimisa, in 30 iunie 2010, o scrisoare Presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Prin scrisoare se solicita o intalnire de lucru, pentru informare si mediere.
In motivarea solicitarii dialogului se vorbea despre furia crescanda a politistilor, legata de diminuarile salariale pe care acestia urmau sa le suporte, in conditiile incompatibilitatilor specifice Statutului politistului. Un alt subiect al dialogului ar fi fost cooperarea pentru diminuarea abuzurilor care au deteriorat grav relatiile de munca din MAI.
Gruia sustine ca, in 21 iunie 2010, FSNPPC trimisese o scrisoare asemanatoare catre CSAT, al carui presedinte este tot Traian Basescu, autoritatea suprema care decide si problemele de siguranta si ordine publica, dar acesta nu a furnizat insa nici un semnal.
In opinia sindicalistilor, faptul ca de la data expedierii scrisorilor catre CSAT si, direct, catre Presedinte si pana acum s-au scurs doua luni de zile, fara ca FSNPPC sa primeasca un raspuns, conform O.G.nr.27/2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, indreptateste politistii sa considere atitudinea presedintelui Traian Basescu drept o dubla acceptare tacita, de la cel mai inalt nivel, pentru protestele lor nationale care acum se afla in plina pregatire.
“Interpretarea este in deplina conformitate cu principiul latin de drept: Qui tacet, consentire videtur (cine tace, este de acord). Aceasta constatare incurajatoare nu inlatura insa responsabilitatea pentru nerespectarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, document care prevede obligatia de a se raspunde unui petitionar in termen de 30 de zile, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.
Amintim ca pentru functionarii publici in cauza, nerespectarea termenului de raspuns la petitii constituie abatere disciplinara, conform Legii nr. 188/1999”, spune liderul sindical Marin Gruia in incheierea comunicatului de presa.