Acasa Actualitate-InternaSocial ANM a emis cod galben de caniculă, harta județelor afectate

ANM a emis cod galben de caniculă, harta județelor afectate

scris de Misu Andrei
55 Afisari

Avem de îndurat zile de foc. Meteorologii au emis miercuri o avertizare cod galben de caniculă, anunțând temperaturi cuprinse între 35 și 40 grade Celsius la umbră, în următoarele zile.

Astfel, pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34-37 grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Joi (13 iulie), conform meteorologilor, valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 grade Celsius, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38-40 grade Celsius. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18-22 grade Celsius.

În aceste condiții, reprezentanții ISU București-Ilfov fac câteva recomandări pentru populație:

Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe;

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare;

Nu consumaţi alcool – vă deshidratează;

Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi;

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Furtuni puternice în nord-vest

În timp ce zeci de județ sunt sufocate de caniculă, nord-vestul țării este lovit de furtuni violente. În intervalul 12 iulie, ora 15.00 – 13 iulie, ora 06.00, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55-70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat peste 30-40 l/mp) și grindină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS