Acasa Actualitate-InternaSocial ANRP: Proiectul de lege privind limitarea restituirii, modificat

ANRP: Proiectul de lege privind limitarea restituirii, modificat

scris de A.B.
12 afisari

Proiectul de lege privind limitarea restituirilor şi despăgubirilor pentru foştii proprietari va fi modificat. Cel puţin aşa susţine preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Poprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu.

dorina danielescu

foto: dcnews.ro

„Au venit asociaţiile de propietari cu obiecţiuni, propuneri şi amendamente. Acestea vor fi centralizate şi supuse spre analiză Comitetului Interministerial, urmând a se îmbrăca o altă formă şi a fi prezentată”, a spus Danielescu.

De asemenea, preşedintele a precizat că proiectul de lege actual nu va fi retras de pe site-ul ANRP, fiind în dezbatere publică.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au solicitat la întâlnirea de miercuri retragerea proiectului de lege, pe care îl consideră incalificabil şi făcut de amatori, a spus preşedintele partidului Forţa Civică, Adrian Ştefan Iuraşcu.

Acesta a declarat că a fost solicitată anularea în totalitate a proiectului de act normativ, pentru că este anticonstituţional şi discriminatoriu, termenele prevăzute sunt absurde, iar despăgubirile limitate.

Iuraşcu a mai spus că asociaţiile nu vor fi de acord nici dacă plafonul de despăgubiri va fi majorat de la 15% la 30-35% şi că vor recurge la acţiuni la CEDO şi proteste stradale.

Şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-a arătat îngrijorat de limitarea despăgubirilor proprietarilor.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

2 comentarii

RALUCA 19-04-2012 - 16:28

Plafonarea cu 15% a fost pragul de jos pentru negocieri. Asociatiile nu au fost in stare sa negocieze cum trebuie. De ce? Cred ca se putea ajunge la o negociere in functie de suma pe care o are fiecare de primit; astfel incat cei care au fost expropiati dupa 1960 sa primeasca un procent mai mare, deoarece ei au foarte putin de primit, iar cei expropiati pana in 1960,un procent mai mic, fiindca au de primit mai mult. De asemenea mi se pare corect sa se stabileasca rate , astfel incat sa primeasca toti in acelasi timp, nu unii acum, iar altii dupa 12 ani, ce facem, iar pile?

lulu 19-04-2012 - 16:49

CUM VOR FI DESPAGUBITI CEI CE VOR URMA ?CIND TOTI PILOSI AU LUAT BANI DE LA FPROPRIETATEA LA PRETUL ZONEI ACTULIZAT!IAR CEI CARE VOR LUA SA IA FRAFUL DIN OCHII LOR!SA SE SATURE !SA DEA BUNUL DUMNEZEU SA RAMINA SARACI CEI CE VOR BANI ALTORA!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult