Acasa rss 1asig ANSVSA: În România nu este pestă porcină

ANSVSA: În România nu este pestă porcină

scris de B.C.R
9 afisari

România nu se confruntă cu pesta porcină africană și nici cu pesta porcină clasică, iar țara noastră nu a exportat produse din carne de porc în Elveția din 2013 și până în prezent, a precizat, miercuri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Precizările ANSVSA vin după ce în mass-media a apărut o știre conform căreia Elveția va interzice cu începere de miercuri importul de porci vii și orice fel de carne de porc provenind din mai multe țări europene unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană, fiind vizate importurile din Bulgaria și România, precum și cele din anumite regiuni din Croația și Letonia.

„Autoritățile elvețiene nu au făcut altceva decât să anunțe implementarea, prin acte normative naționale, a legislației europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. În consecință, comerțul continuă în aceleași condiții, Elveția respectând prevederile stabilite de legislația europeană. Comerțul cu carne de porc și produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveția, așa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea condițiilor stipulate în Decizia CE nr. 764/2013″, afirmă ANSVSA.

Potrivit Autorității, comerțul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis, iar instituția ia toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerințele necesare pentru deblocarea și a acestui tip de schimb comunitar. ANSVSA subliniază că România nu a exportat produse din carne de porc în Elveția în anul 2013 și nici în acest an, până în prezent.

„Reamintim că ANSVSA România a luat măsuri de prevenire a apariție pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre, încă de la începutul acestui an, măsuri care sunt în continuare aplicate. Dintre acestea menționăm: informarea și instruirea serviciilor sanitare veterinare de la nivel național, prin structurile implicate în controlul bolilor, centrelor locale de combatere a bolilor, asociațiilor profesionale ale medicilor veterinari, cu privire la recunoașterea bolii și la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariției unei suspiciuni”, spune ANSVSA.

O altă măsură a constat în informarea fermierilor, operatorilor economici, a asociațiilor de crescători de animale și a administratorilor fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană. De asemenea, ANSVSA a decis convocarea unei ședințe a Consiliului Științific pentru a supune analizei acestui for situația creată de evoluția pestei porcine africane la porcii mistreți din Lituania și Polonia, în care s-a analizat strategia adoptată de ANSVSA pentru a preveni apariția pe teritoriul național a pestei porcine africane, identificarea unor modalității de inițiere a unui studiu entomologic privind prezența pe teritoriul României a căpușelor care au rolul de vector și rezervor pentru această boală, dar și alte aspecte științifice și tehnice legate de măsurile aplicate pentru protejarea țării noastre împotriva unor boli ale animalelor.

Pentru menținerea unui nivel ridicat de conștientizare și de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală, a avut loc ședința reunită a Grupurilor de lucru ‘Sănătatea și bunăstarea animalelor’ și ‘Carne și produse din carne’, din cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA, unde au fost prezentate subiecte legate de pesta porcină africană și de conduită aplicabilă, incluzând menținerea unui nivel ridicat de conștientizare și de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală în rândurile agenților economici din industria cărnii de porc, ale producătorilor de carne de porc, ale administratorilor paznicilor de vânătoare și vânătorilor etc.

Printre măsuri se mai numără și demararea unei campanii de informare și educare privind pesta porcină africană și postarea pe pagina de web a instituției a unor materiale informative referitoare la această boală.

România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, deși nu este periculos pentru om. Virusul este diferit față de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea și mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare și poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.

Potrivit specialiștilor Autorității, transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploatații contaminate, cât și prin porcii mistreți. Mai există și un alt vector de transmitere, o căpușă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României.

„Riscul cel mai ridicat îl reprezintă mistreții, iar cheia de reducerea pagubelor la minim, în caz de apariție este detecția foarte timpurie și măsurile aplicate rapid și eficace. Ne interesează să conștientizăm populația ca să raporteze absolut toate mortalitățile în principal care se observă la porci și mistreți. Deși sezonul de vânătoare s-a terminat vrem să îi avertizăm pe vânători că în cazul în care virusul intră în populația de mistreți, pericolul este să rămână fără vânat”, a declarat, la începutul lunii martie, pentru Agerpres, Cristian Duicu, director general în ANSVSA.

La acel moment, erau diagnosticate și notificate focare de pestă porcină africană în Lituania, Polonia și în Rusia, dar exista un risc crescut pe Ucraina, din cauza evoluțiilor politice din acea zonă.

11 comentarii

Cioxe 10-07-2014 - 02:36

Poza s-ar putea numi … Chiolhan la Tomi acasa !

UnUL 10-07-2014 - 07:34

De unde până unde „chiolhan” când nimeni nu mănâncă și nu bea nimic? Cred că tu ai putea-o numi, mai simplu: „În familie”.

Cioxe 10-07-2014 - 21:40

Tu nu te uiti la babornitza ta fomista ce baga-n matz ?
Baga dreaq’ sifoanili alea-n ochi sa ginesti mai bine cum sta treaba !
Timpitule care esti !

Cioxe 10-07-2014 - 21:41

🙂

UnUL 10-07-2014 - 21:51

Mamă, ce limbaj de mahala! Este evident că ți-ai făcut educația în șatră.

Cioxe 10-07-2014 - 22:59

Satra a fost gradinitza, haordi-m-ar panarama aia care nu ti-a incalzit shaorma !
Scolile inalte au urmat apoi…

UnUL 10-07-2014 - 23:36

Școli înalte? Să înțeleg că școala generală cu 8 clase pe care ai absolvit-o avea mai multe etaje și era situată pe un deal?

Antibasistul 10-07-2014 - 07:59

In RO exista pesta chiorina, pentru ca chiorii-s sus pusi prin minciuni si hoții!!!!!

UnUL 10-07-2014 - 08:11

În loc să scrii prostii, mai bine ți-ai face analizele să vezi dacă nu ai contractat pesta porcină.

Antibasistul 10-07-2014 - 12:10

Chiorule basist!!!!!

Cioxe 10-07-2014 - 21:43

Asa-i zice si kotoarba aia lui de baba cind ii arata el cocoshelu’ .

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult