Acasa Actualitate-InternaSocial Apărarea pacientului într-o lume globalizată

Apărarea pacientului într-o lume globalizată

scris de Alin Burtescu
6 afisari

Societatea Română de Medicină Internă (SRMI) organizează pe 18 şi 19 martie 2011, la hotelul Hilton din Bucureşti, întâlnirea anuală a Federaţiei Europene de Medicină Internă (EFIM).

medicina interna doctor Ion Bruckner - Ramon Pujol Farriols - Adrian Streinu CercelObiectivele practicii medicinei interne în ambulator şi în spitale, raportul dintre medicina internă şi specialităţile medicale, raportul dintre medicina internă şi medicina de familie şi locul medicinei interne în sistemele de sănătate europene sunt câteva din temele pe care medici din peste 20 de ţări le vor dezbate în Capitală.

Doctorul Ion Bruckner, preşedintele SRMI, şi omologul său de la EFIM, Ramon Pujol Farriols, au vorbit, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre necesitatea medicinei interne la nivel global.

”Majoritatea celor pe care îi îngrijim astăzi sunt oameni în vârstă care cumulează mai multe boli. Medicii specialişti, prin natura formării lor, se ocupă de un singur domeniu, dar bolnavul trebuie văzut ca un tot. Omul are mai multe boli care se întrepătrund şi care trebuie îngrijite raţional, nu numai dintr-un singur punct de vedere. Asta e una dintre atribuţiile medicului internist”, a spus Ion Bruckner.

”Problema principală a medicinei interne este că noi apărăm pacientul într-o lume globalizată. Îmbunătăţirea sistemului de sănătate nu înseamnă numai o tehnologie mai nouă şi mai bună, înseamnă să ai grijă de pacient într-o manieră impecabilă. Din acest motiv, unul dintre lucrurile pe care ne concentrăm este profesionalismul global”, a declarat Ramon Pujol Farriols.

La rândul său, Adrian Streinu Cercel, secretatul de stat din Ministerul Sănătaţii, a adus în discuţie exodul de medici români şi lipsurile din sistemul medical românesc: ”Orice student la medicină din România, în baza creditelor transferabile, se poate transfera la orice Universitate de Medicină din Uniunea Europeană, conform Convenţiei de la Bologna. Plecând de aici, am constatat cu o oarecare tristeţe faptul că stăm foarte bine la export de medici, ceea ce înseamnă că de partea cealaltă sunt foarte încântaţi să-i primească (…). Diferenţele dintre sistemul medical românesc şi cel occidental sunt foarte mari. Una este cea de salarizare şi nu e puţin lucru. A doua diferenţă majoră vine din numărul mare de pacienţi pe care un doctor trebuie să îi consulte. În România, medicii de familie văd între 30 şi 50 de pacienţi pe zi. Este o sarcină enormă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult