Sute de oameni au comemorat cei 13 generali ucişi la Arad | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Arad: Sute de oameni i-au comemorat pe cei 13 generali executaţi la Cetatea Aradului

Arad: Sute de oameni i-au comemorat pe cei 13 generali executaţi la Cetatea Aradului

scris de Z.V.
1 afisari

Peste 500 de oameni au participat, sâmbătă, 6 octombrie, la Arad la o ceremonie de comemorare a celor 13 generali ai Revoluţiei de la 1848, executaţi în Cetatea Aradului.

Arad: Sute de oameni au comemorat cei 13 generali ucişi in 1849 la Cetatea Aradului (foto: tirgumureseanul.ro)

Comemorarea celor 13 generali ucişi la Arad în timpul Revoluţiei de la 1848-1849 a început cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, după care reprezentanţii UDMR, între care preşedintele Kelemen Hunor, invitaţi de la Budapesta şi autorităţile locale au ţinut discursuri pe teme istorice. Potrivit realitatea.net, coroanele de flori la baza Statuii Libertăţii, amplasată în Parcul Reconcilierii în memoria generalilor spânzuraţi în Cetatea Aradului în 6 octombrie 1849, aceştia fiind cosideraţi eroi ai luptelor pentru libertate ale maghiarilor.

La manifestări au participat peste 500 de membri ai comunităţii maghiare, dar şi zeci de persoane din Ungaria care au venit cu autocare. Totodată, aproape 50 de tineri au venit cu bicicletele din localităţi ungare aflate în apropiere de frontiera română, aducând şi coroane de flori. Înainte de startul evenimentului din Parcul Reconcilierii a fost ţinută o slujbă de pomenire, în faţa Obeliscului Martirilor din cartierul Subcetate.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că „organizăm această comemorare ca un respect faţă de cei care au luptat pentru libertate în secolul al XIX-lea, în anii 1848-1849 când, de fapt, maghiarii şi românii, şi toate naţiunile din această zonă s-au ridicat şi au luptat împotriva dictaturii de atunci. Fiecare şi-a dorit libertate pentru naţiunea sa”. Hunor a adăugat că „Respectul reciproc este cel mai important lucru. Trebuie să fim conştienţi că am avut o istorie comună, am avut o istorie în care au fost momente când ne-am aflat faţă în faţă, dar asta nu înseamnă că în secolul XXI noi trebuie să ducem mai departe ura dintre maghiari şi români, aşa cum vor unii.”, precizând că el crede într-un viitor comun.

Deşi a fost un eveniment desfăşurat într-un cadru solemn, prezenţa la manifestare al unui grup  al partidului de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria l-a nemulţumit pe liderul UDMR. Kelemen Hunor a afirmat că „Reprezentanţii partidului Jobbik vin în fiecare an, nu avem ce face. Nu mă bucură, dar nu putem să le interzicem să fie aici. Au depus o coroană şi cu asta lucrurile s-au şi terminat. Cred că totuşi lumea va înţelege că ceea ce facem noi aici, în 6 octombrie, sau când comemorăm diferite evenimente, nu facem pentru a enerva pe cineva sau pentru a jigni pe cineva.”. Cei 13 ofiţeri ai armatei imperiale austriece au fost executaţi în urmă cu 163 de ani sub acuzaţia că s-au alăturat mişcării revoluţionare a lui Lajos Kossuth şi au susţinut revendicările maghiare de independenţă faţă de Imperiul Austriac, încălcându-şi astfel jurământul de fidelitate faţă de Casa de Habsburg.

4 comentarii

Mariana Cristescu 06-10-2012 - 21:42

Sunt niste ipocriti si mincinosi. Luati cartea de istorie si vedeti cine au fost cei 13 generali

Huhu Ciu 06-10-2012 - 22:12

Probabil au fost numai bozgori tradatori si scirbosi ca curvele maghiare din UDMR, ptiu!

teo 07-10-2012 - 07:10

Titlu gresit ! Titlul corect este : „SUTE DE HUNGURI…”

MI-5 07-10-2012 - 10:43

Cei 13 criminali unguri. Au ucis sute de români din Ardeal in timpul revolutiei de la 1848.
.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult