Acasa Actualitate-InternaSocial Astmul – o boala cronica fatala ce poate fi tinuta sub control

Astmul – o boala cronica fatala ce poate fi tinuta sub control

scris de Ziua Veche
21 afisari

Astmul, o afectiune cronica ce provoaca la nivel mondial moartea unei persoane in fiecare ora, poate fi tinuta sub control si cu un tratament adecvat, iar bolnavii pot duce o viata normala. Mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic, in Europa fiind aproximativ 30 de milioane de astmatici, iar, in Romania, se estimeaza ca 5% din populatie are o astfel de afectiune.


 „Chiar daca este astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice, in tara noastra, toate evaluarile au demonstrat o rata de diagnosticare de doar 10%. Asta inseamna ca, dintr-un milion de persoane care sufera de astm, doar 100.000 au fost diagnosticate. Mai mult, prevalenta astmului a crescut ingrijorator in ultimele doua decenii iar in urmatoarele 20 de ani se asteapta la o crestere marcanta a numarului de pacienti astmatici. Astfel se estimeaza ca alte 100 de milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronsic”, ne-a declarat prof. dr. Florin Mihaltan cu ocazia conferintei de presa dedicate „Zilei Mondiale a Astmului” ce se celebreaza pe 4 mai. Formului International al Societatilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plamanului, in semn de recunoastere a faptului ca sute de milioane de oameni din intreaga lume sufera in fiecare an de boli respiratorii cronice ce pot fi tratate si prevenite. „Atunci cand astmul este tratat in mod corect, vorbim despre un control al bolii. Marea majoritate a pacientilor pot atinge acest obiectiv. Marea majoritate a pacientilor cu astm bronsic pot fi controlati”, a mai spus Florin Mihaltan. 

Masuratori gratuite ale capacitatii plamanilor 

 

„O persoana cu astm bronsic controlat este o persoana care prezinta simptome minime, nu se trezeste noaptea din cauza respiratiei greoaie si nu foloseste deloc (sau foloseste foarte rar) medicatia de salvare. Cine face tratametnul adecvat poate sa depuna efort fizic la fel ca si o persoana obisnuita, are functia pulmonara normala si nu are crize de astm ( sau sunt foarte rare). In acest an, pe parcursul intregii saptamani 3-8 mai, se va desfasura o campanie ampla de informare a publicului in legatura cu astmul bronsic. Campania va cuprinde patru centre urbane: Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Campania se va derula si la nivel stradal iar pe internet va functiona pana la sfarsitul lunii iunie blogul www.campanieastm.ro.

In plus pe langa accesul la informatie, persoanele interesate si care prezinta simptome respiratorii sugestive pentru astm vor avea posibilitatea sa se testeze gratuit, intre 3 si 7 mai in cabinetele medicilor care au raspuns acestei initiative de educatie medicala. „Testarea este o manevra extrem de simpla, care nu doare, nu presupune efort, nu necesita mult timp, iar rezultatul se da pe loc. Se numeste spirometrie si vine din limba greaca „Spiro” – (inseamana aer) si „metros” (a masura). Spirometria este asadar o metoda prin care putem sa masuram cat aer patrunde in plamanii nostri” a precizat Florin Mihaltan.Sambata, 8 mai, de la ora 10.00 la ora 18.00 in cele patru mari orase toti cei interesati vor putea sa-si masoare gratuit functia pulmonara si sa afle cat de bine respira plamanii lor. Ei sunt asteptati in Parcul Tineretului (Bucureti), Parcul Copou (Iasi), Parcul Operei (Timisoara) si in Piata Avram Iancu (Cluj)

0 comentariu

Liviu 06-09-2010 - 20:41

Nici nu stii ce sa mai crezi si ce sa mai scrii … Va dati seama ca astia nu mai au nicio limita ?! Ca se angajeaza paznici la oi stiinda ca sunt lupi ?! Cred ca nu mai este niciun rUman care sa mai creada ca sefii alora nu au stiut nimic … Stiu cu totii de mafie, o „legifereaza” si merg mai inainte fara niciun scrupul !!! Dau toti din ce in ce mai sus si cine pica, pica ! Daca au noroc si nu-i controleaza nimeni atunci ei merg inainte … Intrebarea este cati dintr-astia or mai fi si pana unde ?!!!

ioan 07-09-2010 - 05:41

Astia ca astia, dar ce ziceti de titlurile de doctor si diplomele universitare luate pe malai?
Ei, acei „doctori” gireaza acum asemenea gainarii si altele mai mari cu sprijinul politicului de la care incepe dezordinea si haosul unui stat. Domnule Liviu sunt multi si pana in cele mai inalte structuti ale statului. Cam greu de scapat de aceasta tumoare generalizata!

Yakov 07-09-2010 - 06:08

Nu stiti ca s-au facut profi universitari cata frunza si iarba si toti vor sa fie conducatori de doctorat. Assistentii si lectorii sunt foarte putini, piramida este inversata. Sunt atat de multe facultati, mai multe ca liceele din tara, si ca sa reziste in continuare (pentru ca sunt in concurenta si profii stiu va urma o „restrangere de activitate”) si-au activat scoli doctorale si chiar au plan de productie. Se screm sa inscrie la doctorat un anumit procent dintre absolventii de la masterat, desi acestia sunt vai de mama lor, niste nulitati.
Procentul celor care termina o facultate si isi merita diploma este intre 2% si maxim 10%, in functie de centrul universitar unde au absolvit. Asta este realitatea. Este o diversiune cu atatea locuri la facultati. Toti vor sa-si dea copiii la facultate, desi nu s-au ocupat de educatia lor si au goluri in pregatire din timpul gimnaziului, pentru ca s-au invatat sa-i angajeze la stat, unde se tine seama de diplome si mai putin de calificarea persoanei. Avem mii de politisti care au absolvit Dreptul, si care au fost avansati in functie si iau salarii uriase, desi au fost promovati pe bani. Profesorii respectivi sunt miliardari, cu vile imense si cu Jeep-uri cat tractorul de mari.

Liviu 07-09-2010 - 08:11

… are dreptate. Probabil natia asta este programata sa se autodistruga din moment ce acesti asa numiti lideri isi inchipuie ca se poate ajunge undeva in felul asta ?! Chiar daca ei castiga atat de mult, chiar daca isi fac case atat de mari cu ziduri de 10 metri, chiar daca conduc bolizi, chiar daca isi fac casta lor tot da unul la un moment dat peste ei, tot ii impusca unul prin viloaie … Unul din astia pe cere ii „acrediteaza” ei, unul care le da ca sa ramana pe fOnctie, unul care nu ar merita nici sa raneasca la porci !

Starea asta de lucruri este posibila deoarece oamenii simpli, oamenii cinstiti din atara asta (atatia cati sunt !) au permis de-a lungul timpului sa fie promovate nonvalorile. Ruptura s-a produs atunci cand primul gargarist a fost lasat sa ia decizii de natura profesionala. Motivatia cu politicul nu este valabila decat poate de cativa ani incoace dar pana acum distrugerea sistematica a fost permisa de profesionistii care inca mai erau in functie. De aceea tot scriu eu despre militarii care ar fi trebuit sa spuna ceva pana acum !

In ceea ce-i priveste pe universitari acolo oricum „atmosfera” este saturata de basinile care se trag inerent … Foarte putini au vocatie de profesor universitar, foarte putini sunt mentori adevarati ! Impostorii de astazi pot fi demascati si debarcati extrem de simplu daca ar fi „vointa politica” !!! Ei stiu exact cate parale face fiecare si la o adica se vor manca intre ei pana vor ramane numai aia valorosii … Ceilalti trebuie de urgenta readusi la locul lor real daca se va vrea ca in tara asta sa se faca ceva ! In ideea procentului avansat de Yakov cu privire la absolventi eu as propune ca pur si simplu ABSOLUT TOATE DIPLOMELE date dupa 1999 (doua cicluri universitare dupa 1989) sa nu mai fie luate in seama, ca si ABSOLUT TOATE DOCTORATELE de altfel ! Despre „masterate” nu scriu nimic ca acelea sunt niste minciuni si mai mari cu privire la ce se face acolo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult