Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Atentie la Dragonul de mare. Pestele veninos a intepat 20 de turisti

UPDATE Atentie la Dragonul de mare. Pestele veninos a intepat 20 de turisti

scris de Ziua Veche
100 afisari

In ultimele zile, mai multi turisti din statiunea Mamaia au solicitat îngrijiri medicale dupa ce au fost întepati de o anumita specie de peste din Marea Neagra. Chiar si în aceasta dimineata, echipajele SMURD Constanta au acordat primul ajutor medical unui barbat în varsta de 20 ani, Alexandru R, si unei femei în varsta de 35 ani, Silvia Violeta M.,ambii aflati în concediu, în statiunea Mamaia, care au vazut în apa marii mai multe exemplare de peste din specia „TRACHINUS DRACO Linnaeus”, cunoscut sub numele „dragonul de mare” si au încercat sa puna mana pe ele, avertizeaza IGSU.


 

Potrivit specialistilor Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina (INCDM) „Grigore Antipa” din Constanta, dragonul este o specie marina bentonica, raspandita în Oceanul Atlantic, Marea Mediterana si Marea Neagra. Traieste pe funduri nisipoase la adancimi de 30-100m, dar destul de frecvent si la ape mai mici. Adultii traiesc pe fundul marii, înfundati în nisip, sunt agresivi si periculosi, spinii veninosi ai dorsalei si operculului putand cauza raniri grave si foarte dureroase.

Potrivit INCDM „Grigore Antipa”, o atentie deosebita trebuie avuta la pescuitul cu undita. Intepaturile în spinii dorsali sau ai operculului devin periculoase, uneori mortale datorita veninului injectat. Acest venin are actiune toxica asupra sistemului nervos si hemolitica asupra sangelui. In prima faza, durerile sunt foarte mari pot dura cateva ore si pot fi cazuri mortale pentru persoanele cardiace. Persoanele care au venit în contact cu spinii acestui peste pot prezenta palpitatii, delir, stari vomitive, febra, iar intensitatea acestora este în functie de cantitatea de venin injectata, dar si de rezistenta celui accidentat.

Recomandarea expresa a specialistilor este evitarea pe cat posibil a contactului pielii cu pestele. In cazul în care ati atins involuntar pestele si ati suferit o întepatura în spinii acestuia, solicitati ajutor medical de urgenta.

Cei interesati sa afle mai multe detalii despre aceasta specie de peste, pot accesa pagina web a INCDM „Grigore Antipa” sau aici.

———————————

Un peste veninos a bagat in spital 20 de turisti aflati pe Litoralul Marii Negre, relateaza Realitatea TV. Medicii sustin ca oamenii au fost intepati de un aşa-numit Dragon de mare, o specie de peşte cu un venin foarte puternic, care poate produce şoc anafilactic şi chiar moartea victimelor. Dragonul de mare poate fi usor confundat cu un guvid, insa veninul sau poate produce dureri insuportabile si poate fi letal in cazul persoanelor cu alergii, la copii sau la batrani. Una dintre victime a povestit ca a vazut un peste cu coama la malul marii, s-a aplecat sa-l ia, dar acesta l-a intepat. Imediat, a inceput sa-i curga sange si i-a amortit toata mana, spune turistul.”E o specie care habiteaza in mai multe zone, inclusiv in cele de mica adancime. In cautarea hranei, acest tip de peste ajunge si în zonele de mica adancime, precizeaza Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult