Acasa Actualitate-InternaSocial Atentie la etichetarea alimentelor ecologice. Vezi aici cele doua sigle

Atentie la etichetarea alimentelor ecologice. Vezi aici cele doua sigle

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Aplicarea siglei Uniunii Europene pentru productia ecologica pe produsele alimentare preambalate este obligatorie si in Romania, Incepand cu data de 1 iulie 2010.


Sigla UE a agriculturii ecologice este folosita pentru a completa etichetarea alimentelor si bauturilor ecologice in scopul atragerii atentiei consumatorilor. Pentru produsele importate si cele neambalate utilizarea acestei sigle este optionala. Sigla ecologica a UE, trebuie sa fie insotita de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Aceasta indicatie poate fi de forma ‘UE’, ‘non-UE’ sau numele tarii din UE sau din afara UE, unde au fost obtinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Numarul de cod al organismului sau al autoritatii de control trebuie sa fie plasat imediat sub sigla comunitara conform art. 58 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. „Adoptarea noii sigle UE pentru agricultura ecologica si utilizarea acesteia pentru toate produsele ecologice ofera consumatorilor posibilitatea de a le identifica mai usor, conferindu-le totodata certitudinea originii si a calitatii deosebite. Producatorii beneficiaza astfel de o modalitate distincta de individualizare a agriculturii ecologice, segment extrem de important aflat intr-o continua dezvoltare”, a precizat dl Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.  

Operatorii economici au o perioada de tranzitie de doi ani pentru a se conforma cu privire la aplicarea acestor noi norme de etichetare. 

Noua sigla comunitara ofera consumatorilor garantia ca:

 

@ cel putin 95% din ingredientele produsului au fost produse dupa metoda de productie ecologica;

@ produsul respecta regulile schemei oficiale de inspectie;

@ produsul provine direct de la producator sau procesator, intr-un ambalaj sigilat;

@ produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.

 

Sigla nationala a Romaniei pentru agricultura ecologica „ae” poate fi folosita optional alaturi de sigla comunitara.  

Potrivit declaratiei facute de catre Comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, utilizarea noii sigle, ca un simbol recunoscut pe scara larga privind productia de alimente ecologice la nivel comunitar, ofera consumatorilor garantia ca produsele sunt in conformitate cu reglementarile stricte ale agriculturii ecologice din UE .

 

0 comentariu

urbos 06-09-2010 - 17:53

Ca sa va mirati voi, viermii de la „ziuaveche”.
Limbistii dreaq.

geek-a-contra 06-09-2010 - 18:42

raspuns: DE CE NU?

Europeanuul 06-09-2010 - 22:18

pana si socialistii au realizat ca o politica fiscala dura este contraproductiva, in special pe fondalul unei crize economice. Taxele mari probabil ca ajuta pe timp scurt (daca ajuta) Procente mari din putin sai procente mai mici din mult?

Apoi „Reforma” este inevitabila, nu in sens istoric, ci in sens logic. Incepeti cu privatizarea firmelor de stat deficitare, incepeti cu Tarom si continuati cu piata energetica.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult