Acasa Actualitate-InternaSocial Atenţie părinţi: pericol de infecţii cu rotavirus

Atenţie părinţi: pericol de infecţii cu rotavirus

scris de C.P.
3 afisari

Specialiştii pediatri avertizează că în lunile friguroase, iarna şi primăvara, incidenţa rotavirusului creşte, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările cu climă temperată, inclusiv în România, incidenţa infecţiei cu rotavirus înregistrează o creştere semnificativă în timpul sezonului rece, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pediatrie.  De asemenea, specialiştii atrag atenţia că în lipsa imunizării rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori, în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci şi uscate ale anului.
Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.  Studiile indică faptul că factorii climatici pot favoriza de asemenea şi transmiterea rotavirusului între oameni.

De exemplu, odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă şi avem mai multe contacte în spaţii închise, astfel că şansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta şi din spitale, astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică şi prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută‘, a declarat medicul pediatru Iulia Ţincu, de la Spitalul de Copii ‘Grigore Alexandrescu’.

Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzează boli digestive, rotavirusul este singurul care rezistă şi se răspândeşte mai uşor la temperaturi scăzute. Ca urmare, în unele zone din lume, boala este supranumită şi ‘diareea de iarnă‘. Cu toate acestea, rotavirusul atacă bebeluşii în special în primele 3 luni de viaţă, indiferent de măsurile de igienă sau de anotimp.

Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva acestei boli. Specialiştii pediatri atrag atenţia că rotavirusul este o boală foarte contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul închis al unei camere sau comunităţi.

Rotavirusul se tratează doar în spital şi în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicaţii severe. Societatea Română de Pediatrie recomandă ca măsuri de prevenţie pe timp de iarnă vaccinarea copilului împotriva rotavirusului, dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor, izolarea cazurilor chiar şi în interiorul familiei. Vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de 6 săptămâni şi până la 6 luni.  Alăptarea joacă un rol important în prevenirea bolii. Pentru copiii de peste 6 luni neimunizaţi, se recomandă menţinerea unei igiene cât mai bune şi evitarea locurilor aglomerate

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult