Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Autorităţile române se pregătesc pentru un CUTREMUR cu magnitudine de peste 7

UPDATE – Autorităţile române se pregătesc pentru un CUTREMUR cu magnitudine de peste 7

scris de S. P.
19 afisari

UPDATE, ora 21.00 –

După primele 12 ore ale exercițiului avem următoarele repere ale zilei:

Efectele înregistrate

–      În Bucureşti au fost înregistrate 3.910 persoane rănite, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 de persoane sunt sinistrate – rămase fără adăpost. Aceste cifre sunt în dinamică!

Din punct de vedere al infrastructurii – au fost înregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 şcoli, sediile a 2 agenţi economici, precum și la rețeaua  de transport gaz metan între uzina “Republica” şi zona rezidenţială. Din motive de securitate, utilităţile au fost sistate şi vor rămâne aşa până când vom avea certitudinea că infrastructura specifică poate funcționa în condiţii de siguranţă. Cele mai afectate zone din Bucureşti au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Băneasa și Pajura, precum și în zona Calea Moşilor și George Coşbuc.

–      În Iaşi au fost înregistrate 2.200 persoane rănite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate. Şi aceste cifre sunt în dinamică, deci pot interveni modificări!

Au fost solicitaţi 20 de medici legişti pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate.

Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum şi o rupere de terasament în localitatea Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă a fost zona centrală din Municipiul Iaşi. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite.

În Bucureşti au fost salvate de sub dărâmături 125 de persoane, iar alte aproximativ 3.200 au primit asistenţă medicală de urgenţă şi primul ajutor calificat, unele în corturi de prim ajutor, altele în cadrul spitalelor.

La orele 19.00 s-a finalizat centralizarea paturilor libere in unitățile medicale alertate (Bucuresti, Iași, județele limitrofe și spitalele regionale):

–      Disponibile imediat – 5.757 paturi dintre care 326 de ATI, la care se adaugă disponibilizări suplimentare la șase ore 1.206 paturi din care 141 ATI și suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.

În Iaşi au fost salvate 50 de persoane aflate în situaţii critice.

Persoanele decedate, care exced celor 300 de locuri din morgile din Bucureşti, vor fi depuse în corturi şi alte spaţii de depozitare ale Institutului Naţional de Medicină Legală. 105 medici legişti sunt pregătiţi şi vor fi mobilizaţi prin rotaţie.

Intervenţia pentru salvarea populaţiei

–      După ce la prima oră au fost alertate, toate ISU locale au asigurat resurse suplimentare celor din Bucureşti şi Iaşi;

–      La nivel naţional participă la exerciţiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV a asigurat 4 elicoptere de mare capacitate şi 7 tip SMURD;

–      Jandarmeria Română a participat cu 1.000 de jandarmi, pre-alertaţi şi alertaţi;

–      Poliţia Română a participat cu 700 de poliţişti rutieri care au asigurat fluidizarea traficului rutier spre Bucureşti şi în capitală;

–      Echipajele Poliţiei Capitalei şi ale IPJ Iaşi au trecut la identificarea persoanelor decedate;

–      Serviciile de ambulanţă SMURD şi SAJ au mobilizat 35 de ambulanţe de tip C şi 328 de tip B, intervenind 89 de medici şi 378 de asistenţi;

–      MApN a pre-alertat toate unităţile militare din zona Capitalei, unităţile de geniu, precum şi capabilităţi de evacuare medicală – 9 elicoptere şi un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate şi mobilizate următoarele resurse terestre: în Bucureşti – 272 militari şi 37 mijloace de transport auto (camioane şi basculante) şi în Iaşi – 64 militari şi  10 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).

La exercițiu au mai participat alţi peste 100 de reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul naţional de management al situaţiilor de urgenţă, fie în cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu funcţii de sprijin, conform HG 557 din 2016.

În cursul zilei a fost solicitată asistenţă internațională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, care a constat în primă fază în 5 echipe medii de căutare-salvare urbană, ulterior fiind completată cu o a doua solicitare – după replica la seismul produs în cursul dimineții:

–      4 echipe grele de căutare-salvare;

–      o echipă medie de căutare-salvare;

–      un spital mobil;

–      1.000 de corturi pentru populaţia evacuată, suficiente pentru 10.000 de persoane;

–      15.000 de saci de dormit;

–      15.000 de pături;

–      100 de generatoare electrice;

–      8.000 de vaccinuri antitetanos;

–      30.000 de unităţi de soluţie cristaloidă  de 0,5 l şi 1 l;

–      200 de unităţi din fiecare grupă de sânge.

De asemenea pentru evaluarea situaţiei din teren au fost solicitate imagini din satelit pentru zona Bucureşti-Ilfov.

Pentru asigurarea zonelor unde s-au înregistrat efecte ale cutremurului şi pentru protejarea bunurilor rămase în acestea s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a ordinii publice prin prezenţa de poliţişti şi jandarmi în aceste perimetre.

Referitor la timpii de reacţie:

Primele forţe suplimentare au ajuns în Bucureşti în jurul orei 10.55, până în 3 ore de la declanşarea alarmei. Este vorba de ISU Dâmboviţa. Ulterior, până în jurul orei 11.52 în Bucureşti au ajuns şi celelalte forţe de sprijin, astfel: ISU Prahova la 11.21, ISU Teleorman la 11.52 şi tot atunci ISU Ialomiţa, iar ISU Giurgiu la 13.20. În baza de operaţii Ciolpani au ajuns echipajele de intervenţii din Galaţi şi Mureş la orele 15.26, respectiv 16.52.

O parte dintre aceste forţe au fost retrase la bază, încetând participarea la exerciţiu.

La acest moment  intervin în teren şi au rămas angrenate în exerciţiu în Capitală echipajele dislocate din judeţele Mureş, Galaţi, Braşov, Constanţa, Giurgiu şi Călăraşi.  De asemenea, ISU Satu Mare se află la intrarea în județul Argeș, urmând să ajungă la baza de operații de la Școala de Aplicație a Jandarmeriei.

La Iaşi forţele suplimentare ale ISU Botoşani au ajuns în jurul orei 13.45 şi acţionează în teren, iar ISU Bihor se afla la ora 20.00  la  Gura Humorului, județul Suceava, continuându-şi drumul către Iaşi.

De asemenea, potrivit scenariului, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va interveni la Iaşi, iar Gruparea de Jandarmi Mobilă de la Ploieşti va interveni la Bucureşti.

Referitor la persoanele sinistrate

Persoanele din București rămase fără locuință vor fi cazate temporar astfel: 800 pe Arena Naţională, 400 la Colegiul Iulia Haşdeu, 100 la Şcoala Generală nr. 40 şi 200 la Şcoala Gimnazială Titu Maiorescu.

Restul persoanelor rămase fără locuinţă în București vor fi cazate în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport.

Ministerul Economiei a mai pus la dispoziție un număr de locuri în hoteluri.

Astfel, evacuarea din București se face după cum urmează:

– din Piaţa Unirii vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele: Argeș și Dâmbovița

– din Parcul Tineretului vor fi îmbarcate 400 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Prahova și Buzău.

– din Piaţa Delfinului vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Călărași, Giurgiu și Ialomița.

– din Piaţa Charles de Gaulle vor fi îmbarcate 200 de persoane pentru a fi evacuate în judeţul Teleorman.

Persoanele din Iași rămase fără locuință vor fi adăpostite în județele Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani.

– din Parcul Copou vor fi îmbarcate 350 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Bacău și Botoșani

21 de persoane rănite vor fi transportate de la Iaşi la Târgu Mureş, alte 23 de persoane rănite de la Iaşi la Cluj-Napoca, cu ajutorul avionului Spartan, pus la dispoziţie de MApN și cu o echipă medicală SMURD de la Târgu Mureș.

Totodată, atât în Bucureşti, cât şi în Iaşi, au fost întocmite liste cu persoanele dispărute şi au fost create linii telefonice speciale pentru aparţinători.

Dificultăţi întâmpinate/ situaţii rămase de clarificat

–      Asigurarea cazarmamentului în spaţiile de cazare puse la dispoziţie pentru persoanele sinistrate;

–      Asigurarea hranei în primele ore după cazarea în centre a sinistraţilor;

–      Asigurarea hranei pentru forţele de intervenție relocate și condițiile de cazare ale acestora;

–      Gestionarea voluntarilor. Nevoia de organizare a acestora;

–      Gestionarea ajutoarelor oferite în astfel de situații de către ONG-uri, persoane fizice, sau alte organisme.

Exerciţiul continuă şi în această noapte, CNCCI rămâne activat în sediul de la Ciolpani, o nouă informare privind desfăşurarea exerciţiului va fi făcută în cursul zilei de mâine, la ora 9.00.

 

UPDATE – Un număr de 3.200 de oameni au fost răniţi în Bucureşti şi 1.400 în Iaşi în urma cutremurului major din dimineaţa zilei de marţi, arată scenariul Exerciţiului „Seism 2016”, fiind declarată starea de urgenţă şi fiind solicitat sprijinul Mecanismului European de Protecţie Civilă. În cadrul exerciţiului, 21 de maşini de pompieri şi ambulanţe SMURD din zona Capitalei au pornit în misiuni de recunoaştere, iar la nivelul fiecărui judeţ au fost mobilizaţi aproximativ 150 de pompieri şi câte 20-25 de mijloace tehnice pentru a se deplasa către Bucureşti şi Iaşi.

În cadrul exerciţiului ”Seism 2016” care a fost declanşat de MAI marţi dimineaţă, în sprijinul structurilor de intervenţie din Iaşi şi Bucureşti au fost mobilizate efective suplimentare din judeţele neafectate.

Atfel, către judeţul Iaşi au fost trimise echipaje din judeţele Botoşani şi Bihor, iar către Bucureşti au fost dislocate forţe şi mijloace din restul judeţelor şi cele ale Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani.

Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieţilor omeneşti în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate, arată reprezentanţii MAI.

Imediat după alertare, în zona Bucureşti – Ilfov, primele echipaje operative, cu 21 de autospeciale de stingere a incendiilor şi ambulanţe SMURD, au pornit în misiuni de recunoaştere în teren pentru identificarea persoanelor rănite şi a clădirilor afectate.

De asemenea, la sediul ISU BIF a fost convocat Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situaţii de Urgenţa pentru evaluarea datelor preliminare şi dispunerea de urgenţă a măsurilor pentru gestionarea situaţiilor din teren.

În această etapă a intervenţiei, de la nivelul fiecărui judeţ sunt mobilizaţi aproximativ 150 de pompieri şi câte 20-25 de mijloace tehnice, precizează MAI.

În Bucureşti au ajuns deja forţe din Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Argeş şi Giurgiu, iar echipaje ale ISU Bihor, ISU Mureş,  ISU Galaţi şi ISU Mehedinţi continuă deplasarea spre Iaşi şi Bucureşti.

La nivelul Capitalei vor exista patru baze de operaţii unde se vor grupa forţele din teritoriu (Ciolpani, Poligonul de pregătire al pompierilor de la Căţelu, Romexpo, Şcoala de Aplicaţie a Jandarmeriei).

„Au fost alertate serviciile de ambulanţă pe plan naţional să intre în două ture în loc de trei ture şi să asigure înlocuirea echipelor SMURD care au fost trimise către Bucureşti. Bineînţeles, la întoarcerea echipajelor SMURD, serviciile de ambulanţă vor înceta alerta şi se vor întoarce la normalitate în fiecare judeţ, cu excepţia judeţelor care vor continua drumul şi atunci serviciile de ambulanţă vor asigura echipaje care să înlocuiască echipajele deplasate, care sunt mici la număr. Vă daţi seama că n-am scos toate forţele, într-o situaţie reală, forţele ar fi mult mai multe decât forţele care sunt deplasate acum, dar, la acest moment am scos un număr mult mai mic de forţe doar ca să testăm deplasarea, să testăm mobilizarea”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

În spitalele din Bucureşti şi Iaşi a fost declanşat Planul Alb, fiind mobilizate ambulanţe de la Serviciile Judeţene şi SMURD. Totodată, peste 100 ambulanţe şi şapte ambulanţe private din judeţele neafectate se deplasează de urgenţă în zonele afectate de seism, precizează MAI.

„Având în vedere că exerciţiul se desfăşoară inclusiv pe teren, ca să evităm anumite perturbări de circulaţie, în oraş fiind în plin programul de lucru, în zona Chimopar din Bucureşti a fost amplasat un punct de lucru în care se simulează de fapt intrevenţia la faţa locului şi deplasarea echipajelor”, a arătat Raed Arafat.

Conform scenariului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, zona Băneasa şi zona Republica. Primele evaluări arată că numărul răniţilor este de aproximativ 3.200, iar alte aproximativ 1.500 sunt sinistrate şi au nevoie de ajutor.

„Normal, există o evaluare de posibil număr de decese în sutele de persoane, dar acest lucru tot fictiv, numai pentru acest exerciţiu”, a precizat şeful DSU.

Potrivit aceluiaşi scenariu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov a fost evacuat.

O simulare de intervenție în caz de cutremur a fost declanșată de Departamentul pentru Situații de Urgență în această dimineață, la ora 8.04.
Este simulată o intervenție fără precedent în cazul unui cutremur cu magnitudine de peste 7. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, într-o conferință de presă comună cu șeful DSU, Raed Arafat.

simulare-cutremur„La ora 8.04, în această dimineață, am declașat la nivel național un exercițiu care simulează un cutremur cu magnitudine de peste 7 pe scara Richter, un cutremur cu impact la București și Iași. Momentul declanșării a fost știut, până astăzi, doar de trei persoane: domnul președinte Iohannis, domnul prim-ministru și cu mine”, a spus ministrul Dragoș Tudorache.
Potrivit ministrului de Interne, obiectivul acestui exercițiu este de a testa conceptul de intervenție definit după tragedia de la Colectiv.

„În al doilea rând, verificăm timpii de răspuns, timpii de reacție și capacitatea de mobilizare a structurilor din toată țara. Pentru un cutremur de o asemenea magnitudine, se intervine cu forțe în toată țara”, a mai spus Dragoș Tudorache.

Au fost alertate IGSU și toate inspectoratele pentru situații de urgență. În același timp, au fost alertate și toate unitățile mari, Poliție, Jandarmerie, a fost ridicat nivelul de alertă la roșu. Toată lumea vine de acasă pentru mobilizare. Comitetul municipal pentru situații de urgență a fost activat, se va întâlni în jurul orei 9.15. Aici va fi o întâlnire cu șefii de structuri, dupa care se va muta la Ciolpani, unde va avea loc și ședința Comitetului național pt situații de urgență, la ora 11.00”, a precizat Raed Arafat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult