Acasa Actualitate-InternaSocial Autorităţile se gândesc la cod portocaliu de inundaţii în Bucureşti

Autorităţile se gândesc la cod portocaliu de inundaţii în Bucureşti

scris de M.A.
29 afisari

Autorităţile analizează posibilitatea declarării unui cod portocaliu de inundaţii, deoarece probleme generate de afluenţii râurilor pot apărea în principal în Bucureşti, Constanţa şi Tulcea, a anunţat ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga.

Autorităţile se gândesc la cod portocaliu de inundaţii în Bucureşti

Autorităţile se gândesc la cod portocaliu de inundaţii în Bucureşti (foto: promotor.ro)

Ea a precizat că probleme mai mici pot apărea şi în judeţele Teleorman şi Călăraşi, transmite Mediafax. „De dimineaţă am făcut o primă evaluare şi s-au confirmat debitele şi valorile estimate de către Administraţia de Meteorologie. Vom avea în perioada următoare o intensificare a fenomenelor, cod portocaliu meteorologic, deocamdată se analizează dacă se va emite şi cod portocaliu în domeniul hidrologiei. Din spusele specialiştilor, putem avea probleme prin cumularea cantităţilor de precipitaţii în Bucureşti, Constanţa şi Tulcea, unde se vor activa acele pâraie care sunt nepermanente”, a spus ministrul, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guven.

Varga a asigurat însă că există capacitatea de a prelua debitele sulimentare în baraje.

Mai multe râuri din sud-vestul ţării se află luni, în intervalul 3.00 – 18.00, sub COD GALBEN de inundaţii, bazinele hidrografice vizate fiind Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit INHGA, avertizarea vizează cursul superior al Timişului şi afluenţi ai săi din bazinul superior, cursul superior al Bârzavei şi afluenţi ai săi din bazinul superior, râurile din bazinele hidrografice Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş Severin), Jiul superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi.

Capitala şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa se vor afla, în intervalul luni, ora 21.00 – miercuri, ora 2.00, sub COD PORTOCALIU DE PLOI, fiind aşteptate precipitaţii de până la 80 de litri pe metru pătrat, potrivit unei avertizări emise de ANM.

Poliţia rutieră este pregătită să închidă temporar drumurile, în special începând cu noaptea de luni spre marţi, dacă nivelul precipitaţiilor va creşte la un nivel important, a anunţat ministrul de Interne, Radu Stroe, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern.

El a precizat că, deocamadată, un singur drum a fost blocat, în Făgăraş, şi că 9.000 de poliţişti sunt pregătiţi să intervină, dintre care 7.000 de ordine publică şi 2.000 de la poliţia rutieră. Ministrul a arătat totodată că este important să fie eliberate şi gurile de canal din Capitală, astfel încât „să nu avem Veneţia în Bucureşti„.

2 comentarii

urbos 30-09-2013 - 18:22

Poate mai rade din potai.

IngerAlbastru 01-10-2013 - 02:25

Cainii stie sa inoate insa nu toti bucurestenii stiu!!! Aici trebuie citat faimoasa
„Capul lui Motoc/Oprescu/Popescu/Ionescu … vrem” !!! sa nu se celebreze mai devreme Carnavalul din Venetia 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult