Acasa Actualitate-InternaSocial Autostrada suspendată a lui Oprescu prinde aripi. Vezi cele trei variante

Autostrada suspendată a lui Oprescu prinde aripi. Vezi cele trei variante

scris de Ștefan Constantinescu
15 afisari

Soluţia Tehnică pentru proiectul “Închidere Inel Median de circulaţie la zona nord/autostrada urbană – tronsonul Lacul Morii – Sos. Colentina” a ajuns miercuri pe masa arhitecţilor din Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei pentru consultare. Conform proiectului prezentat în Comisie, aşa-numita autostradă suspendată va avea, în cea mai mare parte a traseului său, trei benzi pe sens, în timp ce arterele laterale de legătură vor fi prevăzute cu o bandă pe sens. Viteza maximă permisă pe calea principală de rulare a inelului median va fi de 80 de kilometri la oră, iar nodurile rutiere vor fi la 400 de metri distanţă unele de altele. 

Ce zice Oprescu 

Avem nevoie de drumuri şi investiţii în drumuri. Suntem un oraş foarte mare, şi avem de recuperat 20 de ani de lipsă de viziune. Fără să intervenim prompt, oraşul se va sufoca! Acum propunem un proiect, ce conţine trei variante, de închidere a inelului median pe zona de nord, ce va avea o lungime totală de cca. 16,5 km. Face parte din contractul meu cu bucureştenii! Şi mă voi ţine de cuvânt. Îl voi începe în primul mandat şi îl voi termina, cu sprijinul bucureştenilor, în al doilea”, a declarat Sorin Oprescu despre proiectul autostrăzii suspendate pe care vrea să o construiască în Bucureşti. “Realizarea proiectului şi execuţia inelului median este atât necesară, cât şi oportună, această investiţie aducând beneficii majore din punct de vedere al fluenţei şi siguranţei circulaţiei, nu doar în arealul de nord şi nord-vest, cât şi în întreg municipiul Bucureşti”, a mai spus edilul Capitalei despre acest proiect pe care îl suspune dezbaterii publice. 

Sorin Oprescu

 

Pe traseul său autostrada “suspendată” se va intersecta cu Şoseaua Colentina, Şoseaua Andronache, Penetraţia Autostrăzii Bucureşti – Braşov, în imediata vecinătate a Străzii Gherghiţei, Şoseaua Petricani, Şoseaua Pipera, Bulevardul Aerogării/Strada Nicolae Caramfil, Şoseaua Nordului, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti (DN 1), Bulevardul Poligrafiei, Bulevardul Bucureştii Noi/Şoseaua Chitilei, Calea Giuleşti, Calea Crângaşi, Şoseaua Virtuţii. 

Până în prezent, proiectanţii au realizat trei variante diferite pentru autostrada suspendată, primarul general, Sorin Oprescu, urmând să aleagă una dintre ele sau o combinaţie a celor trei. Traseul autostrăzii rămâne în cea mai mare parte acelaşi, indiferent de varianta propusă. Diferenţele dintre cele trei proiecte propuse ţin mai degrabă de modul de construire: la sol, subteran sau suprateran

Varianta preferată de edili pare a fi cea care ar trece pe sub parcul şi lacul Herăstrău. Costurile sunt, însă, pentru această variantă, imense: un studiu efectuat de Proiect Bucureşti arată că tunelul subteran pe sub parc ar ajunge să coste, dacă ar avea trei benzi pe sens, între 70 şi 170 de milioane de euro pe kilometru. .Varianta cu două benzi pe sens ar reduce costurile cu 25%. De fapt ar fi vorba de două tuneluri, câte unul pentru fiecare sens, iar lungimea acestora va fi de aproximativ doi kilometri. Tunelul subteran va ajunge până la o adâncime maximă de 25 metri şi va fi construit pe sub magistrala de metrou ce urmează a fi construită în zonă, a declarat arhitectul Sorin Gabrea, cel care a prezentat proiectul în Comisie, el fiind unul dintre proiectanţi. Tunelul este prevăzut şi cu ieşiri subterane către şoseaua Bucureşti-Ploieşti. 

Ziua Veche vă prezintă cele trei variante luate în considerare de Primărie Bucureşti, pentru autostrada suspendată, aşa cum sunt ele prezentate pe siteul dedicat acestui proiect de anvergură: 

varianta-1

Varianta I – autostrada la nivelul solului  este şi cea mai ieftină, aproximativ 550 milioane euro. În această versiune, aproape întreaga autostradă ar urma să fie construită la nivelul solului, cu excepţia intersecţiilor, unde vor fi construite 10 pasaje supraterane şi 4 pasaje subterane, conform proiectului. În cazul Parcului Herăstrău, în această variantă, este prevăzută trecerea prin zona verde. Această soluţie tehnică este însă foarte puţin probabil să fie implementată, spun chiar proiectanţii. 

Varianta 2 – Tunel subteran de doi kilometri pe sub Herăstrău 

varianta-2

 

În a doua variantă, autostrada ar trece pe sub parcul Herăstrău şi pe sub DN1. Conform proiectului, s-ar intra în subteran din zona Aerogării şi s-ar ieşi în spatele Casei Presei, zona Tipografilor. În această versiune, în zona Lacul Morii, se ia în considerare fie supratraversarea căii ferate către Ploieşti, fie construirea autostrăzii la nivelul solului pe lângă lac, pe Virtuţii. În această variantă ar trebui construite 14 pasaje supraterane şi 5 subterane. 

Varianta 3 – Autostrada suspendată integral 

varianta-3

 

Autostrada proiectată în ultima versiune este şi cea mai costisitoare, fiind estimată la 1,4 miliarde euro, de aproape trei ori mai scumpă decât prima propunere. În această variantă, este prevăzut tunelul subteran de peste doi kilometri pe sub parcul Herăstrău, şi o mare parte a lucrării construită deasupra solului. Şi în cazul acestei versiuni ar trebui însă construite 6 pasaje subterane, pe lângă cele 14 supraterane. 

Tunel subteran sub Parcul Herăstrău 

Reprezentanţii Primăriei nu au luat încă o decizie privind varianta finală a autostrăzii urbane. S-a detaşat însă o favorită. Potrivit unor surse din cadrul PMB, cel mai mare număr de voturi a atras până acum o combinaţie a celor trei variante, mai exact o  ”autostradă” construită la nivel subteran în zona Parcului Herăstrău şi la nivelul solului pe restul traseului. 

Soluţia tehnică a autostrăzii urbane a intrat azi în dezbatere publică. La eveniment a participat şi primarul general, Sorin Oprescu, cel care a lansat în campania electorală din 2008 proiectul “autostrăzii suspendate”, alături de reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucureşti, ai autorităţii locale şi centrale şi ai organizatiilor non-guvernamentale. 

“Cine vorbea neîncrezător despre autostrada suspendată, iată acum avem două variante de lucru pentru acest proiect”, a spus primarul general, referindu-se doar la variantele 2 şi 3 care prevăd tunelul subteran pe sub Herăstrău. 

În luna martie, în urma unei vizite în China, Sorin Oprescu a semnat un memorandum cu compania Shanghai Group, pentru realizarea unui Parteneriat Public Privat în vederea construirii “autostrăzii suspendate”. Lucrările la autostradă – drum expres vor începe până la sfârşitul acestui an, urmând ca primul tronson să fie gata într-un an şi jumătate, a spus atunci edilul-şef.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult