Acasa Actualitate-InternaSocial Autostrada Transilvania, “la anu’ si la multi ani”

Autostrada Transilvania, “la anu’ si la multi ani”

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Autostrada construita de firma americana Bechtel nu mai are bani pentru finalizare. Fondurile prevazute in bugetul pentru acest an nu acopera decat datoriile pentru anul trecut, iar autoritatile romane vor sa le ceara constructorilor sa faca chiar ei un imprumut de stat.


„Am propus companiei Bechtel sa gasim alte surse de finantare decat cele de la bugetul de stat. Pentru lucrarile din acest an nu avem bani de la buget”, a declarat Dorina Tiron, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Aceasta a mai spus ca ar mai fi solutia rectificarii bugetare pentru ca este exclusa finantarea din fonduri comunitare acesta nefiind un proiect european, scrie HotNews.ro.

 

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii(MTI) sustine ca a propus companiei Bechtel gasirea unor solutii de finantare care sa nu influenteze bugetul de stat. „Companiei Bechtel i s-au oferit asigurari ca se vor plati, pana in luna aprilie, datoriile pentru lucrarile efectuate anul trecut (la fel cum in 2009 am platit datoriile pentru 2008)”, se arata in comunicatul transmis de Ministerului Transporturilor. Potrivit acestuia, Bechtel a fost anuntata ca prioritare sunt proiectele realizate prin fonduri europene. „Conducerea Bechtel stia ca, odata ce se pot realiza prioritatile MTI de realizare a proiectelor cu finantare europeana, in anul 2010 vor fi diminuate drastic sumele alocate pentru lucrari direct de la bugetul de stat”, precizeaza Ministerul Transporturilor.

Printre plangerile pe care le are compania americana aceasta sustine ca nu are acces liber si fara obstacole la suprafete de teren cu o intindere considerabila, situate una in continuarea celeilate in vederea efectuarii lucrarilor de constructie. Reprezentantii MTI insa sustin ca nu o sa expropieze niciodata terenuri pe care compania sa le foloseasca doar pentru doi-trei ani. „Nu putem bloca banii alocati de buget in exproprierea unor terenuri pe care nu se va lucra anul acesta, existand o limitare extrem de stricta impusa de bugetul de stat. Autorizatia de construire se obtine de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii strict in baza unei documentatii pe care constructorul o depune. Bechtel a depus, insa, o documentatie incompleta.”, se sustine in comunicat.Dorina Tiron a declarat ca exista o intelegere cu Bechtel ca datoria de peste 214 milioane de euro sa fie platita esalonat pana in martie. In ianuarie, a fost achitata o prima transa de 16 milioane de euro. In februarie, va fi platita cea mai mare parte din suma, adica 133,4 milioane de euro, iar in martie vor fi virate 64,9 milioane de euro, a spus aceasta pentru HotNews.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult