Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Avalanşă în Munţii Retezat. Doi copii au murit

UPDATE – Avalanşă în Munţii Retezat. Doi copii au murit

scris de C.P.
14 afisari

UPDATE – Cei doi adolescenţi care au murit în avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat, sunt Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene. Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Erik Gulacsi a stabilit, în ianuarie 2017, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.

Potrivit salvamontiştilor, cei doi adolescenţi care au murit pe munte fiind loviţi puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei în Munţii Retezat sunt Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi fiind însoţiţi pe munte de către taţii lor. Cei doi copii au multiple performanţe în alpinism şi sunt foarte cunoscuţi în domeniu.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Ea a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007.

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008.

În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

Erik Gulacsi avea 12 ani şi era şi el un alpinist profesionist,. fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.

În ianuarie 2017, Erik Gulacsi a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua (6.962 metri), la doar 12 ani.

Cinci turişti au fost surprinşi, sâmbătă, de o avalanşă produsă în Munţii Retezat, din judeţul Hunedoara. Cei doi turişti despre care se presupune că ar fi murit în avalanşa produsă, sâmbătă, în Munţii Retezat, între Bucura şi Poiana Pelegii, sunt doi copii cu vârste de 12 şi 14 ani, care au fost loviţi de pietre în timpul producerii avalanşei, a declarat pentru News.ro Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Salvatorii estimează că vor ajunge în zona catastrofei în aproximativ două ore.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că, din cauza vremii, nu a putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat, neexistând în acest moment o confirmare a morţii celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.

„Din cauza vremii nefavorabile, nu am putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat”, a declarat, pentru News.ro, Raed Arafat, precizând că, în acest moment, nu există o confirmare oficială privind decesul celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.

Arafat a mai spus că echipele medicale nu au ajuns încă la locul avalanşei, el fiind informat doar telefonic despre decesul copiilor.

Şeful DSU a adăugat că salvamontiştii au făcut apel în repetate rânduri către turişti să nu pornească spre traseele din zona Şaua Bucurei.

Cei doi turişti despre care se presupune că ar fi murit în avalanşa produsă, sâmbătă, în Munţii Retezat, între Bucura şi Poiana Pelegii, sunt doi copii cu vârste de 12 şi 14 ani, care au fost loviţi de pietre în timpul producerii avalanşei, a declarat pentru News.ro Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Salvatorii estimează că vor ajunge în zona catastrofei în aproximativ două ore.

Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, a declarat pentru News.ro că pînă la ora actuală nu există certitudinea decesului celor doi copii, acest lucru fiind precizat doar în apelul făcut la 112 de către ceilalţi trei turişti surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat.

„Este vorba despre doi copii, unul de 12 şi altul de 14 ani, care au fost izbiţi de pietre în timpul avalanşei, ei fiind însoţiţi de trei adulţi care au sunat la 112 si au spus că cei doi copii sunt morţi. Turiştii se îndreptau spre Vârful Peleaga, din Retezat”, a declarat Iacob, care a spus că deocamdată nu se ştie de unde sunt cei cinci turişti.

Sursa citată a precizat că în zonă mai era un grup de 50 de persoane, în trecere pe Şeaua Bucurei, şi care cobora spre Cabana Genţiana, iar aceşti turişti au spus că au văzut momentul producerii avalanşei şi că s-au îndreptat către cei cinci turişti ca să-i ajute.

Iacob a mai spus că nu se ştie starea victimelor, şi nici nu este confirmat până acum că cei doi copii sunt morţi, adăugând că echipele de salvare estimează că vor ajunge în aproximativ două ore la locul producerii avalanşei.

Potrivit ISU Hunedoara, spre locul intervenţiei se deplasează echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeriei Montane, ISU Hunedoara cu două autospeciale, dintre care una de transport personal şi victime multiple, precum şi echipaje ale Poliţiei. Elicopterele aparţinând punctelor de operare Târgu Mureş şi Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu.

Conform specialiştilor, în Retezat sunt posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, există risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.

Cinci turişti au fost surprinşi, sâmbătă, de o avalanşă produsă în Munţii Retezat, din judeţul Hunedoara, fiind posibil ca doi dintre aceştia să fi murit.

Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al jandarmilor hunedoreni, a declarat că sâmbătă după-amiază a fost primit un apel la Serviciul de urgenţă 112 care anunţa că între Bucura şi Poiana Pelegii, din Munţii Retezat, s-a produs o avalanşă care a surprins cinci turişti.

„Anunţul preciza că doi dintre aceştia ar fi murit în avalanşă”, a spus Răducu.

Acesta a precizat că la ora actuală o echipă de jandarmi şi salvamontişti a plecat înspre locul producerii avalanşei.

Potriovit meteorologilor, la ora actuală riscul producerii unor avalanşe în zonă este maxim.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult