Acasa Actualitate-InternaSocial Avertizare de ninsoare si viscol pentru 14 judete

Avertizare de ninsoare si viscol pentru 14 judete

scris de Ziua Veche
2 afisari

Meteorologii au emis, vineri, o atenţionare meteo pentru 14 judeţe din Moldova, estul Munteniei şi Dobrogea conform căreia de sâmbătă după-amiază şi până duminică dimineaţă ar urma să ningă şi să apară viscolul.


În centrul şi sudul Moldovei şi la munte “se va depune strat de zăpadă mai consistent”
, au avertizat meteorologii. Ei au prognozat că sâmbătă “va ploua abundent” în cea mai mare parte a Olteniei, în Muntenia şi în sudul Moldovei, precipitaţiile urmând să depăşească local 25-30 de litri pe metrul pătrat, putând ajunge până la 50 de litri pe metrul pătrat în 24 de ore. Şi în Capitală va ploua “însemnat cantitativ” pe parcursul zilei de sâmbătă, în noaptea de sâmbătă spre duminică existând posibilitatea ca ploaia să se transforme în lapoviţă sau ninsoare. Codul galben emis de meteorologi vizează judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Covasna, Vrancea, Galaţi, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa.

Remandarea MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în ţările europene afectate de condiţii meteo nefavorabile, iar dacă aleg să călătorească să se informeze, în prealabil, asupra vremii. Într-un comunicat de presă remis vineri, MAE informează cetăţenii români că, în ultima perioadă, în Europa au fost înregistrate perturbări semnificative ale transportului aerian şi feroviar. În cazul unei călătorii cu avionul/trenul, este indicat ca persoanele interesate să contacteze, în prealabil, compania aeriană/feroviară prin care a fost procurat biletul de călătorie, pentru a verifica dacă au apărut modificări de orar; iar în cazul unei călătorii cu autoturismul, cetăţenii români sunt sfătuiţi să îşi echipeze maşina corespunzător sezonului rece, în unele ţări, folosirea anvelopelor de iarnă fiind obligatorie.

Vremea extremă a făcut 28 de morţi în Europa

Vremea extremă a făcut în Europa, până vineri, 28 de morţi, cei mai mulţi provenind din Polonia, 10 persoane, unde temperaturile au coborât în cursul acestei săptămâni până la minus 33 de grade Celsius. In Marea Britanie aeroportile şi mii de şcoli sunt închise din cauza căderilor masive de zăpada, pentru a treia zi consecutiv, transporturile fiind aproape paralizate. Sute de automobilişti au rămas blocaţi pe sosele în Franţa, unde sunt mari probleme cu transporturile, la fel şi în Germania, unde temperaturile au scăzut sub 20 de grade Celsius. Zăpada a făcut ravagii şi în Cehia şi Lituania. În timp ce mare parte din Europa lupta cu zăpada, în Bulgaria s-au înregistrat joi, la Sofia, plus 21,3 grade Celsius.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult