Acasa Actualitate-InternaSocial Avocatul Poporului: Vaccinurile de la Cantacuzino ţin de siguranţa naţională

Avocatul Poporului: Vaccinurile de la Cantacuzino ţin de siguranţa naţională

scris de A.B.
4 afisari

Avocatul Poporului (AP) a făcut o anchetă în cazul Institutului Cantacuzino şi crede că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României.

vaccin

foto: realitatea.net

„De mai multe luni de zile în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – în diluţii – produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino”, a explicat, pentru Mediafax Avocatul Poporului.

În opinia AP acest fapt reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României.

Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.

„Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor”, a precizat AP.

Avocatul Poporului a precizat că a solicitat de aproximativ două săptămâni informaţiile necesare, însă nu a primit niciun răspuns de la Institutul Cantacuzino.

Mai mult, arată Avocatul Poporului, Institutul Cantacuzino, Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi publice „cu mare responsabilitate în societatea românească” nu au acordat sprijin AP, deşi aceasta este o obligaţie prevăzută de Constituţie.

Totodată, Avocatul Poporului a precizat că în luna februarie a avut o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, care însă a rămas fără niciun rezultat, în timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu.

„Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă sau/şi externă. Consecinţele asupra bugetului sunt şi vor fi evident negative”, a subliniat Avocatul Poporului.

De asemenea, Avocatul Poporului a precizat că a luat o serie de măsuri, printre care discutarea acestei probleme grave cu doi academicieni ai Academiei de Ştiinţe Medicale, solicitând preşedintelui instituţiei să organizeze o dezbatere pe această temă.

„Aceste discuţii şi dezbateri le considerăm şi avem speranţa că vor fi benefice pentru clarificarea necesităţii producerii vaccinurilor în cauză, al căror număr se ridică în prezent la circa 300”, a adăugat sursa citată.

În opinia Avocatului Poporului, neîndeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini în acest sens.

„Credem că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino„, se mai arată în comunicatul citat.

Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la încetarea producerii vaccinurilor, precizând că, în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor.

Situaţia de la Institutul Cantacuzino Bucureşti va fi rezolvată în câteva zile, a spus, în 11 aprilie, ministrul Sănătaţii, Ritli Ladisalu, precizând că nu poate face deocamdată un anunţ privind o posibilă schimbare a directorului instituţiei, pe care o cer sindicaliştii.

Ministrul a precizat că ştie despre faptul că liniile de producţie de la Cantacuzino sunt blocate şi că institutul nu va putea fabrica vaccinuri.

„Căutăm soluţii. Producţia de vaccin antigripal din iarnă a fost un eşec, iar statul trebuie să recupereze banii pentru vaccinul produs”, a mai spus Ritli.

Întrebat dacă cineva doreşte să desfiinţeze institutul, ministrul a răspuns negativ.

„Nu cred că există cineva care doreşte desfiinţarea institutului. Evoluţia a fost dezastruoasă. Sper să găsim formula potrivită pentru redresarea institutului”, a adăugat Ritli, precizând că Institutul Cantacuzino este în coordonarea Minsterului Sănătăţii.

Sindicatul Institutului Cantacuzino a cerut demiterea directorului Radu Dorel Lucian, întrucât acesta ar refuza să facă achiziţii, iar toate liniile de producţie fiole sunt închise.

Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arăta, într-un memoriu remis agenţiei Mediafax, că director general interimar Radu Dorel Lucian a fost repus în funcţie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sănătăţii, după ce, în 2009, a fost înlocuit de la conducerea instituţiei, pentru management defecutos.

„Radu Dorel Lucian a mai fost director general în perioada 2005-2009, fiind înlocuit la sfârşitul mandatului pentru management defectuos, ca urmare a memoriilor sindicatului TESA-IC”, se precizat în memoriul semnat de liderul organizaţiei, Dumitru Viezureanu, vicepreşedintele Monica Bălteanu şi secretarul Viorica Rusu.

În primul mandat al lui Radu Lucian, respectiv din 2007, au început să se desfiinţeze ariile de producţie, fără ca membrii comitetului de direcţie să aducă obiecţii sau soluţii alternative, au mai spus liderii de sindicat.

4 comentarii

BULA 17-04-2012 - 13:57

Tot de siguranta nationala tin si inchiderea spitalelor, jefuirea de catre straini a averii CNAS (privatizarea), distrugerea invatamantului, distrugerea productiei interne (agricultura si industria), demolarea unitatilor militare si desfiintarea productiei interne de armament, instrainarea bogatiilor nationale (hidrocarburi si minereuri, terenul agricol), instrainarea unitatilor energetice si a retelelor de distributie, instrainarea unor autostrazi, instrainarea fabricilor de medicamente, etc..

Pribeagul 17-04-2012 - 18:57

Datoria vieții noastre
de Vasile Pârvan

„Dar iată, totul e rău. Nici cei mai buni nu rezistă suferinței ori ispitei, ci renunță la luptă. Întreaga viață e murdărită de egoism, de interesul brutal, de utilitar. Milioane în jurul tău spun: așa e viața; zadarnic încerci să o schimbi. Și nu cobori ochii, din viziunile senine unde încerci a-i fixa, asupra pământului forfotitor de lume, fără să vezi confirmarea înmiită a asprului adevăr: până și suferința imensă a marelui război, abia încheiat, este astăzi profanată de materialismul cel mai odios; pacea care așează soarta lumii e opera nevrednicilor care nu au luptat, ci s-au îngrășat în război; nimic din dumnezeiasca frumusețe a jertfei, a iubirii, a morții, nu mai inspiră opera păcii; cei mișei, cei trădători, au fost poftiți alături, ba mai sus, decât cei curați, cei credincioși, cei drepți; o amară prețăluire pe arginți a început pentru sângele vărsat în lupte; biruințele trebuie răscumpărate cu banul văduvei și orfanului, iar cei care au câștigat biruințele stau triști și muți, aiuriți de mânie, dați la o parte ca niște meșteri fără pricepere și fără preț, în vreme ce zarafii cântăresc în talgere: aurul Răsăritului, focul Carpaților, grâul Dunării, codrii Munților. Călcarea cuvântului dat e astăzi lege. Iar înăuntrul țării tale, nu vezi decât necinste, cățărare disperată către locurile cele mai de sus, goană după avere, murdărire a tuturor numelor curate de luptători fără frică împotriva răului, aprobare stupidă a mulțimii, dată nu celor care-i cer virtute, ci celor ce-i laudă viciile. Și în atmosfera aceasta îmbâcsită de miasmele putreziciunii, rece de lipsa oricărei iubiri, chiar cei odinioară deschiși avântului cald spre ideal, devin reci, nemaiputând înțelege decât gândul rațional, logica faptelor brute;”

„Într-o lume de seci și de utilitariști josnici conspirația generală a neisprăviților va popula cu reprezentanți de-ai lor cele mai înalte locuri în ierarhia responsabilităților social-culturale ori social-politice. Dar sub imboldul idealismului mistic popular, trezit întotdeauna puternic în epocile de mari răsturnări și revoluții, doi-trei oameni de inimă pot pune la cale, susținuți de acest ambiant încrezător și cald, mari reforme spirituale, pe care în vremurile obișnuite nu le-ar fi adus o evoluție de decenii ori secole.”

Oamenii de inima: Videanu, Berceanu, Udrea… Astia sa fie?

Pribeagul 17-04-2012 - 20:18

Infiintat in anul 1904, producator prin anii `70, de trista amintire ai secolului trecut, a peste 170 de seruri imunologice, acuzat dupa anii `90 ca constituie o piedica in calea cresterii preturilor produselor similare importate, ocupind cca 4 ha de teren linga Parcul Izvor, vechiul institut a reusit in ultima perioada sa mai produca… nimic; spre satisfactia conducatorilor nostri, care in acest fel au mai reusit sa puna o piatra de temelie la reforma sanatatii.

briel 17-04-2012 - 15:47

Car’ va sa zica avem un sabotor sau un grup de sabotori.

Cand tot ce este injectabil si de inghitit va veni numai din „occidentul avansat” veti putea fi rariti cu usurinta. O sa dea boala in voi, dar si in acei sabotori, care trebuie sa li se inchida gura. Sfanta mare naivitate !

Nice … romanii pot deveni cobaii Europei … si gratis.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult