Acasa Actualitate-InternaSocial Băsescu, amendat de CNCD pentru jigniri aduse romilor nomazi

Băsescu, amendat de CNCD pentru jigniri aduse romilor nomazi

scris de C.S.
25 afisari

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe preşedintele Traian Băsescu pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că „mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

Președintele Băsescu, amendat de CNCD.

Hotărârea a fost luată în şedinţa de luni a Colegiului director al CNCD, cu şase voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

CNCD a hotărât că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi „foarte puţini vor să muncească” şi „mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

„Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare”

Preşedintele a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss, pentru afirmaţiile privind romii nomazi făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, „în mod tradiţional, trăiesc din ce fură„.

„Credem că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul în spaţiul Schengen decât întrarea în UE. Accesul în Schengen populaţia îl simte imediat, simte libertatea cu care circulă. Nu cred că vreun guvern va avea ca abordare finală neintrarea României în spaţiul Schengen datorită problemei romilor. Ar fi şi o încălcare a tratatului”, a mai spus şeful statului român.

Una dintre probleme integrării romilor nomazi identificată de Băsescu este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia „trăiesc din ce fură”.

„Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei”, a adăugat şeful statului român.

El a relatat că a fost primar şi a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului.

Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor – la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi dar nu şi la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema”, a apreciat Băsescu.

156 comentarii

tomi 11-02-2014 - 22:42

tomi
11-02-2014 at 22:21

Ereticul
10-02-2014 at 23:57

@ Europeanuul:

“parti vatamate de genul lui Tomi si Parpanghel ”

Ce faceee? Domnule, dumneavoastra chiar nu cititi nimic din ce scriu cei doi? Aproape toate postarile lor sunt pline de injuraturi si amenintari. Astia pot fi orice, numai “parte vatamata” nu. Mai ales cel care se lauda ca a fost securist si a anchetat (in aceasta calitate) diversi romani. Inca putin si o sa scrieti ca si Visinescu sau altii de teapa lui au fost niste ingerasi neintelesi …

“Romania (si nu numai) trebuie sa ia cea mai ferma pozitie posibila pentru impiedicarea acestor atacuri”
=====================
Stimate @Ereticul, hai sa vorbesc un pic mai serios cu domnia ta si poate pe un alt limbaj, fara expresii alde “curbosescu” (sa-ti moara copilul, sa-ti ingropi familia, etc), pe care expresii in cadenta de 10 pe zi nu binevoiesti sa le condamni sau sa le vezi.
Stimate Ereticule, cu respect trebuie sa-ti spun ca rar am intilnit un ticalos si un individ de o scirba demna de repulsie ca domnia ta. Sti de unde trag aceasta concluzie, a te considera mai imbecil ca urbos si digital laolalta? Domnul meu, tu ma ataci de utilizarea unor expresii dure, si amenintari. Da! este adevarat, insa ne deosebeste ceva enorm, tu urasti un neam intreg, asmuti la distrugerea si nimicirea unui popor, esti un demon rau si tot ce zici sint baloane de sapun, un individ fara caracter, toata impresia de erudit ce incerci sa o afisezi nu face doi bani.Negi Holocaustul, negi crima facuta de altii in scopul justificarii ADEVARULUI TAU cea mai cinica si criminala minciuna.Negi groapa comuna a 6 milioane de victime care au avut un sfirsit cumplit, da nu sint 6 milioane de morminte, fumului si cenusii crematoriilor nu s-au facut morminte, si cei care nu au ajuns fum si cenusa zac in gropi comune fara nume fara data nasterii si al decesului, in comun cu alte mii si mii de trupuri anonime. Eu, da, eu ce fac?, eu urasc un individ, doi, trei, nu conteaza, dar nicidecum un popor nu o societate nu un grup, eu te urasc pe dumneata care reprezinti prin conceptul si firea matale un pericol intregii mele natiuni si inclusiv mie. Deci mister Ereticule nu iti permit sa tragi concluzii asupra felului meu de a va reprima agresiunea si violenta. Tu esti ultima creatura debila care are dreptul sa ma condamne sau sa ma caracterizeze. Imi permiti sper, mister Ereticule sa reprim niste capete rase de neofascisti cu vocabular inzorzonat, specific fostilor legionari, eruditi in ale urii, crimei si bestialitatii.
Da Ereticule te urasc in masura in care meriti sa fi urit, si te asigur ca nu glumesc zicind ca o eventuala intilnire intre noi nu ti-ar fi chiar placuta, si zau ca nu te mint.
D-le Ereticul, imi permiti o mica completare la aceasta postare destinata domniei tale si colegilor camarazii de legiune, urbos si digital. In una din postarile recente te vad ingrijorat de vizita unor presupusi hoti sau mai bine zis de urarea destinata altora. Vreau sa te intreb, esti chiar sigur ca vizitatorii vor sa fure? Poate te cauta pe dumneata, poate vor reveni in curind, poate vei afla de ce te cauta……..

Ereticul 12-02-2014 - 02:14

@ tomi

„pe care expresii in cadenta de 10 pe zi nu binevoiesti sa le condamni sau sa le vezi.”

Le vad si nu sunt de acord cu ele. Am spus in trecut ca eu sunt adeptul principiului intalnit la o institutie a statului – „daca nu putem fi buni, macar sa fim politicosi”. Insa dl. Urbos nu va ameninta cu nimic si nici nu-si pierde timpul cu identificarea interlocutorilor, in vederea „bagarii pumnului in gura” (asa cum incearca in prezent cioara aceea nesemnificativa care se pretinde print).

” tu urasti un neam intreg, asmuti la distrugerea si nimicirea unui popor, esti un demon rau si tot ce zici sint baloane de sapun”

Gresit complet, de la un capat la altul. Nu ma obosesc sa argentez mai mult decat: a te indoi de minciunile unor indivizi motivati de stimulente financiare nu inseamna a ura un popor, si cu atat mai putin a dori nimicirea lui.

„Negi Holocaustul, negi crima facuta de altii in scopul justificarii ADEVARULUI TAU cea mai cinica si criminala minciuna.”

Cred ca aici se impune o traducere, afirmatia dvs. nu are nici logica si nici sens, cu toate ca este articulata in limba romana. Care ar fi „adevarul meu” si de ce ar fi necesara o justificare a lui prin negarea unei crime?

‘Negi groapa comuna a 6 milioane de victime care au avut un sfirsit cumplit (…)”

Nu neg nimic, doar ma intreb unde se afla acea „groapa comuna” a 6 milioane de corpuri omenesti. Dvs. – ca proiectant sau inginer, ce pretindeti a fi – aveti idee de volumul unei asemenea gropi? Sau de cantitatea de combustibil necesara (benzina sau carbune) pentru incinerarea unui asemenea numar de victime, indiferent carui popor ar apartine?

„eu te urasc pe dumneata care reprezinti prin conceptul si firea matale un pericol intregii mele natiuni si inclusiv mie”

Un individ anonim reprezinta prin ceea ce gandeste si exprima pe un forum cu mica intindere (un numar redus de cititori) un pericol la adresa unei inregi natii? Inseamna ca natiunea respectiva e tare subreda …

„Imi permiti sper (…) sa reprim niste capete rase de neofascisti (…)”

Eu nu va permit sau interzic nimic. Puteti incerca, dar sa nu va plangeti daca actiunea dvs. va da gres sau va ramane la stadiul de „un pumn de pixeli pe ecranul forumului”, asa cum ne-ati obisnuit de aproximativ 3 ani. In esenta – cel putin pana in prezent – sunteti materializarea unei vorbe romanesti vechi: „cainii latra, ursul trece” …

„Da Ereticule te urasc (…)”

Eu nu urasc pe nimeni si regret faptul ca am starnit asemenea sentimente negative. Insa ma simt obligat sa va atrag atentia ca ura pe care mi-o purtati reprezinta o povara numai pentru dvs. Incercati sa va detasati de ea, va fi un castig pentru dvs.

„Poate te cauta pe dumneata, poate vor reveni in curind, poate vei afla de ce te cauta…”

Poate. Dar mai curand Nu

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult