Acasa Actualitate-InternaSocial Basescu: Pana acum nu s-a facut nicio reforma in Educatie, ci doar o carpire

Basescu: Pana acum nu s-a facut nicio reforma in Educatie, ci doar o carpire

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

 

.

 

UPDATE 14.12:

Basescu: Noua lege nu atinge autonomia universitara

 Presedintele Romaniei a declarat, luni, ca proiectul noii legi a educatiei nu atinge autonomia universitara dar a mentionat ca  nu se poate accepta o autonomie a grupurilor de interese din unele universitati. De asemenea, Basescu a precizat ca noua lege va genera inasprirea conditiilor de asigurare a calitatii. „Am luat nota de o afirmatie a rectorilor, nu am vazut scrisoarea. Ii rog pe domnii rectori sa ia nota de faptul ca noua lege nu atinge autonomia universitara. Sigur, poate atinge grupurile din universitati. Nu vreau sa discut, dar stiu ce atinge. Va rog sa nu confundati grupurile din universitati cu autonomia universitara. Nu fabricam si nu putem accepta o autonomie a grupurilor de interese din unele universitati. Vrem o autonomie a universitatilor in favoarea studentului si a profesorilor. Mi se pare ca, la invatamantul universitar, clasificarea universitatilor este esentiala pentru ca tinerii care vor sa faca studii universitare sa stie carei categorii de universitate i se adreseaza, in incercarea de a obtine o diploma”, a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca ierarhizarea programelor de studii este esentiala, fiind un element de modernizare si de eficientizare a sistemului de invatamant universitar.

„Dupa parerea mea, contrar afirmatiilor facute la intalnirea rectorilor, viata universitara se democratizeaza prin introducerea prevederilor din proiectul de lege. Se democratizeaza concomitent cu instituirea unui sistem managerial de conducere. Sigur, poate pe unii ii deranjeaza introducerea sistemului corporatist de conducere a unei universitati. Trebuie sa le spun ca marea majoritate a universitatilor din clasamentul Shanghai (clasament international al universitatilor n.n.) au un sistem corporatiost de conducere. Acesta pare a fi cheia succesului in invatamantul universitar – sistemul in care rectorul, managerul unei universitati este desemnat prin concurs, la fel si decanii si oamnii isi pot face o echipa cu care sa conduca universitatea si nu grupuri de influenta care stabilesc soarta universitatii, ce se invata, cum se invata, tinand cont prea putin de exigentele profesorilor”, a mai spus seful statului. Traian Basescu a mentionat ca noua lege va genera inasprirea conditiilor de asigurare a calitatii. „Asigurarea calitatii va fi unul din obiectivele principale pentru invatamantul universitar si, de asemenea, constituirea registrului matricol unic va fi o alta incurcatura pe care legea o prefigureaza pentru a preveni fraudele in sistemul de eliberare a diplomelor in invatamantul superior romanesc. Legea promoveaza universitatea centrata pe student”, a conchis seful statului. 

UPDATE 13.45:

Basescu: A fi contradictoriu cu ce ai semnat la Pactul pentru educatie, o pozitie de a castiga timp

 

Traian Basescu a declarat, luni, ca proiectul noii legi a educatiei corespunde integral principiilor negociate si sustinute in Pactul pentru educatie si ca exista intentia unora de a lungi la infinit dezbaterea ca paravan pentru a bloca aparitia acesteia.”As aduce aminte de reclamatia publica legata de dezbateri, o dezbatere pe care am vrea sa o lungim la infinit. De fapt, este, in opinia mea, paravanul sub care se ascunde intentia de a bloca o noua lege a educatiei, o lege care sa raspunda nevoilor societatii romanesti. Va aduceti aminte ca o comisie prezidentiala, competenta a pus un diagnostic sistemului de educatie. Un raport de evaluare al sistemului de educatie care a fost extrem de neutru din punct de vedere politic, dar extrem de competent din punct de vedere al celor care au facut analiza. in baza acelui diagnostic, noi toti, partide politice, sindicate, ONG-uri, am semnat un Pact pentru educatie, in care depolitizarea era unul din obiective, dar se stabileau acolo principalele obiective ale unei noi legi a educatiei. In baza Pactului pentru educatie s-a elaborat o strategie de implementare a celor ce am semnat prin pact”, a declarat Traian Basescu, la dezbaterea privind noua lege a educatiei de la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca proiectul de lege dezbatut corespunde coordonatelor Pactului pentru educatie. „Cred ca este foarte greu sa fii in contradictorii. A fi contradictoriu cu ceea ce ai semnat la Pactul pentru educatie nu inseamna decat ca ai adoptat o pozitie de a castiga timp in speranta ca nu mai apare legea . Iata, legea a aparut si ea corespunde integral principiilor negociate si de toti sustinute ale Pactului pentru educatie. Cele subliniate in Pactul pentru educatie se materializeaza in lege”, a mai spus seful statului, potrivit Mediafax. El a precizat cateva dintre aceste principii, respectiv educatia timpurie, care se finalizeaza cu anul pregatitor ce devine obligatoriu, predictibilitatea structurii sistemului de invatamant preuniversitar si apropierea de elev, testarile ca mijloace de corectare a nivelului de pregatire a elevilor, descentralizarea, precum si reducerea numarului orelor petrecute de elevi la scoala.

UPDATE 12.55: „Trebuie sa plecam de la realitate, iar realitatea este ca sistemul de educatie din Romania este unul dintre cele mai slabe din Europa si, indraznesc sa spun, cel mai slab din interiorul Uniunii Europene, din punct de vedere al performantelor absolventilor. Acest lucru este demonstrat nu numai de analizele specialistilor, ci si de testele europene, care s-au facut in Romania in perioada 2001-2006, 2007.

 

El a precizat ca la ultimul Consiliu European au fost dezbatute cinci obiective in cadrul Agendei 2020, dintre care cel putin doua, respectiv rata parasirii timpurii a scolii sa se reduca cu 10% si populatia cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 ani sa fie absolventa de studii superioare, vizeaza „in mod net” sistemul de educatie, iar celelalte trei tinte, reducerea saraciei, alocarea a 3% din PIB cercetarii si rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani vizeaza educatia.

„Indiscutabil, nu exista obiectiv al Agendei 2020 a Uniunii Europene care sa nu fie legat practic de calitatea educatiei”, a conchis Basescu.

———–

In ultimii 20 de ani, nu s-a facut nicio schimbare in domeniul Educatiei, ci doar o carpire a sistemului, a spus, luni, presedintele Traian Basescu intr-un discurs rostit la Parlament inainte de inceperea dezbaterilor pe tema Legii Educatiei Nationale. „Daca e cineva care se revendica reformator al sistemului, vreau sa il invit sa priveasca rezultatele acestei reforme: copii tot mai putin pregatiti, cu tot mai putine sanse sa faca fata pe piata fortei de munca”, a sustinut Traian Basescu.

Seful statului a criticat afirmatiile potrivit carora nu ar fi oportuna reformarea sistemului de invatamant. Traian Basescu a facut un apel pentru depolitizarea dezbaterilor pe marginea reformarii sistemului de Educatie, informeaza Agerpres.
„Propunerea mea e sa privim aceasta reforma structurala de pe pozitia oamenilor responsabili de prezent, dar mai ales de viitorul tarii”, a subliniat presedintele.
Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc se afla luni la Parlament, pentru dezbaterile pe tema Legii Educatiei Nationale. La aceeasi masa s-au asezat si reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant. Social-democratii si liberalii au refuzat sa participe si spun ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si-a depasit din nou atributiile cand a organizat dezbaterea publica.
La inceputul dezbaterilor, Traian Basescu a sustinut un discurs in care a vorbit despre necesitatea unei reforme a Educatiei.

 

 

 

 

 

 

Succesiunea acestor teste arata o continua depreciere a calitatii sistemului de educatie din Romania, ceea ce reclama interventie urgenta in adaptarea sistemului de educatie romanesc la realitatile economiei, la realitatiile competitiei, careia Romania trebuie sa-i faca fata pentru a-si putea asigura evolutia pozitiva. Nu indraznesc sa spun pentru a-si putea asigura prosperitatea, dar, pe fond, aceasta este cheia cresterii nivelului de trai al romanilor – educatia”, a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

 

Puteti citi aici parearea unui olimpic roman, Marius Constantin, despre sistemul educational si pozitia unui lider sindical, secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, exprimate in cadru intalnirilor ziuaveche.ro

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult