Acasa Actualitate-InternaSocial Bătrâneţe, haine grele. Unde sunt cei mai mulţi pensionari

Bătrâneţe, haine grele. Unde sunt cei mai mulţi pensionari

scris de Doru Dragomir
7 afisari

Criza a sporit numarul pensionarilor din Romania, dupa cum arata o statistica realizata de Econtext. Din trimestrul al treilea al anului 2008 (cand se considera ca a fost momentul in care a inceput criza) si pana in trimestrul al doilea al acestui an (cand au fost publicate ultimele date), numarul pensionarilor a crescut puternic, cu peste 77.000 de persoane. Cat Slatina sau Resita. Practic, numarul pensionarilor a ‚crescut’ cu inca un oras de la inceputul crizei.

In al treilea trimestru al anului 2008, Romania avea 4.667.216 pensionari, pentru ca in trimestrul doi al anului in curs, numarul acestora sa ajunga la 4.744.490. Un avans de 77.274 de noi pensionari! Econtext va prezinta evolutia numarului de pensionari de la inceputul crizei si pana in prezent. Mai mult, va prezentam situatia din fiecare judet al Romaniei: unde a scazut sau a crescut numarul pensionarilor, si evident, cu cat. Au fost luate in calcul cele 41 de judete ale Romaniei plus Bucuresti.

Nu este prima analiza realizata de Econtext despre pensionari. In luna mai am publicat un articol in care va aratam ca Romania are cea mai redusa varsta de pensionare din toata Uniunea Europeana.

De asemenea, am publicat si analize despre numarul pensionarilor in fiecare judet din tara sau despre ponderea pensionarilor in totalul populatiei din fiecare judet. Revenind la evolutia numarului de pensionari in timpul crizei, trebuie facute o serie de precizari. De la inceput, trebuie spus ca nu se contureaza o tendinta nationala clara. Cu alte cuvinte, evolutia numarului de pensionari nu este dependenta de marimea judetelor; numarul pensionarilor nu s-a marit in judetele mari sau in cele cu nivel de trai mai ridicat. Intr-adevar, cateva din judetele mari domina clasamentul la plus, dar sunt doar cateva din acestea, altele fiind la subsolul ierarhiei, fie cu o crestere marunta, fie chiar pe minus, cu scadere.

Pe ansamblu, numarul pensionarilor a urcat in 32 de judete si a scazut in 10. Cea mai mare crestere a avut loc in judetul Brasov. In trimestrul al treilea din anul 2008, Brasovul numara 132.136 de pensionari. Ulterior, in al doilea trimestru din acest an, numarul pensionarilor brasoveni era de 139.031. Ceea ce inseamna un plus de 6.895 de persoane care incaseaza pensii. Practic, desi e criza, tendinta este de reducere a numarului de angajati, a fortei de munca si de crestere a numarului de pensionari. Dar sa mergem mai departe. Cea mai mica crestere a numarului de pensionari a avut loc in judetul Caras-Severin. Doar cu 153 de pensionari!

La polul opus, cea mai drastica scadere a numarului de pensionari s-a petrecut in judetul Dambovita. Peste doua mii de pensionari din Dambovita au disparut de pe lista de la debutul crizei. Si la capitolul scaderi exista un minim: judetul Ialomita. Numarul ialomitenilor care primesc pensie de la statul roman s-a redus cu 13 persoane din lunile iulie – septembrie 2008 si pana in prezent. Dar iata cum a evoluat numarul pensionarilor in fiecare judet din Romania de la inceputul crizei si pana in prezent:

 

2 comentarii

Un specialist !!! 15-11-2011 - 16:03

Ce este un pensionar ? Un taran care primeste 350 de lei, atata are mama mea de 78 de ani este pensionara ? Atunci cei 12 tigani din sat carre primesc lunar 700 / 1000 de lei dupa puradei,ajutoare de tot felul etc ce anume sunt ? 10 tarani fac impreuna 3500 de lei adica o pensie pe care o au multi in tara asta ! Eu zic acum ca cei un milion de tarani care primesc in realitate ajutoare sociale nu pensii sa fie scosi de pe lista asa ar scadea numarul pensionarilor si ar fi ceva real. Pensia e ste pensie la ea au contribuit oamenii toata viata intr-un fel sau altul….mare dilema are statul acesta ticalosit….

ParpanghElE: Majoritatea pensionarilor 15-11-2011 - 17:10

Au contribuit la fondul de pensii de stat perioade de 40-50 de ani si in aceste conditii 75/80% au pensii de circa 750ron. Pe timp de iarna cheltuielile cu intretinerea si celelalte utilitati pot depasii cuantumul pensiei ! De unde bani pt. alimente, medicamente ! Pensionari si tineri sant infometeti sistematic de acest regim unic in Europa! Presedintele si intreaga conducere trebuie demisa ! Situatia este cu mult mai grea chiar si decat in cea mai tenebroasa perioada ceausista!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult