
“Producătorii de astfel de băuturi vor să le fabrice în continuare din amidon, zaharoză sau glucoză, dar nu suntem de acord, pentru că aceste ingrediente nu sunt sănătoase pentru consumul uman. Actul normativ privind reglementările în domeniu ar putea fi publicat în Monitorul Oficial în luna ianuarie”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pentru Mediafax, în urma dezbaterii publice care a avut loc joi la Minister şi la care au participat reprezentanţi ai producătorilor de băuturi.
Conform proiectului de Ordin, “alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, trebuie să provină în totalitate prin fermentaţia alcoolică a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole”.
“La producerea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice, pentru îmbunătăţirea caracteristicilor organoleptice, după terminarea procesului de fermentare, este permisă utilizarea următoarelor categorii de aditivi alimentari: conservanţi, acidifianţi, stabilizatori”, se mai arată în reglementarea propusă. În aceasta se specifică şi faptul că “aromatizarea este permisă, după terminarea procesului de fermentare, numai cu arome şi/sau ingrediente cu proprietăţi aromatizante, cu excepţia aromelor de struguri, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi fără a denatura şi/sau modifica gustul, natura şi calitatea specifice materiilor prime utilizate pentru producerea acestor băuturi şi de a nu induce în eroare consumatorul”.
O altă prevedere mai spune că “îndulcirea băuturilor alcoolice fermentate se poate realiza numai după terminarea procesului de fermentare, prin adaos de miere respectiv parteneri cu rezervă de zahăr: suc, suc concentrat şi suc concentrat rectificat obţinute în exclusivitate din produsele agricole”, adică fructele şi/sau parţi de fructe, cu excepţia strugurilor şi produsele apicole.menţionate.
Băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt definite ca fiind produse alcoolice fermentate nedistilate, cu o concentraţie alcoolică dobândită între 1,2 % volum şi 15% volum alcool, obţinută în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole.
Nerespectarea acestor prevederi va duce la retragerea/suspendarea licenţei şi interzicerea producerii, îmbutelierii şi comercializării băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, se mai precizează în proiectul de Ordin.