Acasa Actualitate-InternaSocial Bilanțul inundațiilor din Galați: Pagube de infrastructurǎ și sute de locuințe distruse

Bilanțul inundațiilor din Galați: Pagube de infrastructurǎ și sute de locuințe distruse

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Inspectoratul de Stat ȋn Construcții a anunțat cǎ inundaţiile de săptămâna trecută, de la Galaţi, au distrus 227 de locuinţe, iar pagubele înregistrate la infrastructură depăşesc 7 milioane de lei.

Bilanțul inundațiilor din Galați: Pagube de infrastructurǎ și sute de locuințe distruse

„Potrivit evaluărilor specialiştilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, au fost identificate 227 de locuinţe distruse de inundaţii, din care 15 deja prăbuşite, restul cu risc imediat de prăbuşire, după cum urmează: Cudalbi – 86, Costache Negri – 84, Slobozia Conachi – 13, Pechea – 12, Corod – nouă, Cuza Vodă – şase, Corni – cinci, Băneasa – patru, Frumuşiţa – doi, câte una la Cuca, Folteşti, Măstăcani, Oancea, Smulţi, Valea Mărului. Fişele de evaluare au fost completate de specialişti, în prezenţa proprietarilor, apoi au fost avizate de primari”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi, remis de mediafax. În documentul citat se mai arată că distrugerile înregistrate la drumurile judeţene, săteşti şi la podeţe au fost evaluate la peste şapte milioane de lei, din care 2,4 milioane reprezintă numai costurile refacerii drumurilor judeţene.

În aceste condiţii, prefectul judeţului Galaţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi au fost împuteniciţi să funadamenteze proiecte de hotărâri de guvern privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013, pentru lucrările de refacere a caselor prăbuşite sau cu risc imediat de prăbuşire, precum şi pentru refacerea infrastructurii din zonele afectate. „Întrucât bună parte din locuinţele afectate de inundaţii sunt din chirpici, există probablitatea ca, în timp, numărul caselor ce se vor prăbuşi să crească. În ceea ce priveşte restul locuinţelor inundate, dar care nu prezintă risc de prăbuşire, acestea vor fi evaluate în perioada următoare, în vederea acordării sprijinului cu materiale de construcţii”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Galaţi.

În acelaşi comunicat se precizează că, de miercuri, au început şi anchetele sociale în localităţile care au fost inundate, pentru a se identifica exact numărul persoanelor afectate şi care urmează să primească ajutoare financiare de urgenţă în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare familie afectată. Persoanele afectate de inundaţiile produse recent în judeţul Galaţi vor primi ajutoare financiare în sumă totală de 27 milioane lei, familiile celor nouă persoane decedate urmând să primească un ajutor de câte 5.000 lei, conform unor hotărâri adoptate, miercuri, de Guvern.

Sumele au fost alocate din Fondul de Intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului şi vor fi transmise Consiliului Judeţean Galaţi, a anunţat ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul şedinţei. Banii vor fi distribuiţi sinistraţilor în maximum două săptâmâni de la publicarea deciziei Guvernului în Monitorul Oficial.

2 comentarii

Olga Khan 19-09-2013 - 09:19

Chiar si casa care nu se va prabusi, nu mai este de trait in ea ca e plin de mucegai si mizerie adus de aluviuni, se darama totul si se reface altundeva mai departe de apa sa nu se mai intample dezastrul.

UnUL 19-09-2013 - 11:39

Ar fi cazul s[ renunţăm a mai construi din chirpici. Şi, evident, guvernul ar trebui să investească serios în îndiguiri, ar fi – pe termen lung – mai ieftin decât să plătească ajutoare sinistraţilor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult