Acasa Actualitate-InternaSocial Bilanțul inundațiilor din Giurgiu și Teleorman

Bilanțul inundațiilor din Giurgiu și Teleorman

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Județele Giurgiu și Teleorman au fost cele mai afectate de inundațiile produse în urma precipitațiilor abundente căzute în ultimele zile.

Bilanțul inundațiilor din Giurgiu și Teleorman

Bilanțul inundațiilor din Giurgiu și Teleorman

Treisprezece localități sunt afectate de inundaţii în judeţul Giurgiu, unde 3.800 de hectare de teren au fost acoperite de ape, iar patru drumuri sunt închise circulaţiei, arată ultimul bilanţ dat publicităţii joi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.  Conform sursei citate, joi dimineaţă în acest judeţ sunt afectate de inundaţii 13 localităţi, respectiv: Iepureşti, Călugăreni, Singureni, Vânătorii Mici, Roata de Jos, Crevedia Mare, Bulbucata, Bucşani, Clejani, Letca Nouă, Comana, Hotarele şi Mihăileşti. În Mihăileşti s-au produs primele inundaţii în noaptea de miercuri spre joi, în această comună câteva anexe gospodăreşti şi un drum fiind acoperite cu ape în urma ploilor torenţiale.

Bilanţul inundaţiilor arată că în dimineața de joi, 11 decembrie, în judeţul Giurgiu sunt inundate 3.800 de hectare de teren, respectiv 1.451 hectare de teren agricol, 1.513 hectare de păşune şi 836 hectare de pădure. De asemenea, au fost inundate 141 de curţi şi grădini, trei podeţe şi mai multe drumuri, joi dimineaţă fiind închise circulaţiei DJ 412 C-– Podul Pescari, DC 191 Vadu Lat – Angheleşti, DC 105 Iepureşti – Chirculeşti şi DC 139 Bulbucata – Teişori. Inundaţii s-au produs şi pe alte tronsoane de drum, însă pe acele şosele se poate circula.

În localităţile Călugăreni şi Roata de Jos sunt fântâni inundate, iar apa potabilă este distribuită oamenilor de către autorităţi. După retragerea apelor, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică vor analiza calitatea apei din fântâni şi le vor dezinfecta. În comuna Bulbucata, un boldoexcavator al primăriei a intervenit pentru ridicarea a două diguri de pământ cu lungime totală de 50 metri, iar localnicii şi cei de la comitetul pentru situaţii de urgenţă au pus 220 de saci de nisip pentru a apăra cinci gospodării care au grădinile parţial inundate şi unde efectele inundaţiilor riscau să se amplifice.

Judeţul Giurgiu se află sunt avertizare cod galben pentru râurile mici din bazinul inferior al Argeşului şi cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice ale râurilor Neajlov şi Sabar. Joi dimineaţă, nivelul râurilor Dâmbovnic şi Sabar este în staţionare, în timp ce pe Neajlov şi Glavacioc se înregistrează uşoare creşteri.

Cursurile au fost suspendate, joi, 11 decembrie, în mai multe unităţi de învăţământ din Teleorman, decizia fiind luată în condiţiile în care elevii şi profesorii nu pot ajunge la şcoli din cauza drumurilor inundate, autorităţile anunţând că cinci drumuri judeţene şi un drum european sunt închise.

Astfel, conform datelor furnizatde către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, cursurile au fost suspendate la şcoala gimnazială din localitatea Drăcşani, la şcolile din Dulceanca şi Albeşti, care sunt structuri ale Şcolii Gimnaziale Vedea, dar şi la grădiniţa din localitatea Talpa. În alte zone şcolile au fost deschise, însă elevii nu au putut ajunge din cauza drumurilor acoperite de ape, potrivit informațiilor oferite de mediafax. La şcoala gimnazială din Gârbeşti, peste jumătate din elevi şi un cadru didactic nu au putut ajunge la cursuri din cauză că accesul dinspre satul Belciug către restul comunei este foarte dificil. În plus, la şcoala din localitatea Frumoasa 12 elevi absentează, din cauză că drumul dintre localităţile Frumoasa şi Păuleasca a fost inundat.

Mai multe tronsoane de drumuri judeţene sunt închise circulaţiei joi dimineaţă, din cauza inundaţilor. Conform Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă(CJSU) Teleorman, sunt închise drumul European E 70 în comuna Drăgăneşti Vlaşca, DJ 612A în comuna Drăcşănei, satul Vechi, DJ 612A, în comuna Drăcşenei, satul Orbeasca, DJ 601F în comuna Vedea, satul Dulceanca,  DJ 703, în comuna Necşeşti, satul Gârdeşti şi DJ 503, în comuna Drăgăneşti Vlaşca.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, pompierii din Teleorman, ajutaţi de cei din Bucureşti, au continuat să intervină pentru evacuarea apei din şase localităţi, respectiv la Peretu, Scurtu Mare, Plosca, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Ţigăneşti. În localitatea Beuca, unde 45 de persoane sunt izolate după ce apele râului Burdea au ieşit din matcă, miercuri, pompierii supraveghează zona şi distribuie localnicilor alimente şi apă, militarii fiind pregătiţi să intervină pentru a-i ajuta pe sinistraţi, la care se poate ajunge doar cu barca pneumatică.

Astfel, joi dimineaţă, în judeţul Teleorman sunt afectate de inundaţii 38 de localităţi, 38 de persoane sunt evacuate, dintre care 36 la Tătărăştii de Jos, sat Obârtu şi două la Plosca, iar 47 de case sunt izolate.  De asemenea, au fost inundate 105 case, 850 de grădini, curţi şi gospodării, 937de  anexe gospodăreşti, iar 14 poduri au fost avariate de viituri. Apele au acoperit  22 de kilometri de drumuri judeţene şi 25 kilometri de drumuri comunale. De asemenea, 1.220 de fântâni nu mai pot fi folosite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult