Acasa Actualitate-InternaSocial Biletele de tren şi metrou se scumpesc prin ordin ministerial

Biletele de tren şi metrou se scumpesc prin ordin ministerial

scris de Ziua Veche
14 afisari

Tarifele de călătorie cu trenul şi cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului Transporturilor, şi nu în funcţie de evoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex şi CFR Călători, companie care are bugetată o creştere cu 10% a preţurilor, transmite Mediafax. Posibilitatea ca ministrul Transporturilor să modifice tarifele la cele două companii este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Transporturilor.

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică nu prevede creşterea în acest moment a tarifelor la Metrorex şi CFR Călători, ci doar posibilitatea ajustării acestor tarife la valori cât mai apropiate de costurile reale ale serviciilor oferite. MTI doreşte astfel să creeze cadrul juridic pentru o politică coerentă prin care tarifele de călătorie cu metroul şi tarifele de transport de călători pe calea ferată să fie în concordanţă cu condiţiile pieţei”, a comunicat instituţia.

MTI apreciază că prin implementarea unei politici tarifare flexibile veniturile proprii ale celor două societăţi vor creşte, concomitent cu reducerea gradului de subvenţionare de la bugetul de stat.

„La CFR Călători subvenţiile anuale alocate de la bugetul de stat în ultimii trei ani au reprezentat circa 64% din necesarul fundamentat, ca urmare a creşterii cheltuielilor la componentele de bază, ceea ce a condus la înregistrarea de pierderi”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

La finele anului 2009, CFR Călători a înregistrat pierderi cumulate din anii precedenţi în suma de 745 milioanelei şi datorii restante către furnizori şi CFR SA care au crescut an de an, ajungând în anul 2010 la circa 550 milioane lei.

Tariful mediu pentru o călătorie cu trenul a fost anul trecut de 12,95 lei (reprezentând raportul dintre încasări şi numărul total de călători transportaţi), în timp ce costul mediu real pentru o călătorie a fost de circa 40,9 lei (reprezentând raportul dintre cheltuielile de exploatare şi numărul de călători transportaţi).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult