Acasa Actualitate-InternaSocial Blaga pregăteşte reorganizarea teritorială a României

Blaga pregăteşte reorganizarea teritorială a României

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Noua organizare teritorială a României va fi implementată în 2016, dar se lucrează la acest proiect înca de anul acesta, a anunţat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care a precizat că materialul de studiu pentru noua organizare teritorială a României va fi disponibil graţie a două proiecte finanţate prin Programul Operaţional Sectorial pentru dezvoltarea capacităţii administative.


“Sunt multe lucruri pe care le vom promova, dar numai după dezbateri publice ample. Pe Programul Operaţional Sectorial pentru dezvoltarea capacităţii administative noi scoatem la licitaţie două proiecte care efectiv să încerce să pună pe masă un material de studiu privind noua organizare teritorială a României. Noi nu mai putem merge tot aşa. Avem în acest moment 3.227 de bugete locale, iar din acestea, anul trecut, 2.506 nu şi-au putut plăti din taxe şi impozite locale nici măcar salariile. Nu discutăm de funcţionare, ci de salarii. De unde să se dezvolte comunităţile dacă le lăsăm aşa? Chiar dacă se asociază în structuri de dezvoltare locală, tot nu pot pune fonduri împreună pentru a realiza proiecte şi a se dezvolta”. Blaga a arătat: “Din păcate, sportul naţional a început în ’90 de la judeţele care au fost abuziv desfiinţate. Apoi, fiecare a vrut să-şi vadă satul comună şi, în general, a reuşit, apoi comuna a vrut să fie oraş şi iar au reuşit, orăşelele au vrut să fie municipii. Să sune frumos municipiul Beiuş şi Salonta. Lucrurile astea s-au făcut peste tot în ţară şi, din păcate, ne-am trezit cu 3.227 de bugete”.

Ministrul a dat exemplul Poloniei care face a treia reorganizare teritorială după ’90: “Astăzi Polonia are 16 voivodate, puţin peste 2.400 de comune, unele urbane şi numai foarte puţine sunt rurale. În jurul unui oraş au 10 comune până la 10-15.000 de locuitori. Acum vor să reducă cele 16 voivodate la 12”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult