Acasa Actualitate-InternaSocial Bronhopneumopatia obstructiva afecteaza un milion de romani

Bronhopneumopatia obstructiva afecteaza un milion de romani

scris de Ziua Veche
3 afisari

Peste un milion de persoane din Romania sufera de bronhopneumopatie obstructiva (BPOC) insa, foarte putini dintre ei au posibilitatea sa foloseasca aparate speciale pentru respirat (concentrator de oxigen). De asemenea, cel putin 5% din populatie sufera de apnee in timpul somnului, iar aproximativ 1,5% dintre romani au forme acute ce necesita tratament dar aceasta afectiune este subdiagnosticata.


BPOC este o afectiune cronica a plamanilor cauzata de mediul poluat, de consumul de tutun, iar pacientul, in stadiul avansat al bolii, este imobilizat la pat si nu poate sa faca nici cel mai mic efort fara aparate, datorita reducerii la minim a functiilor plamanilor. De aceste aparate beneficiaza insa, un numar foarte redus de persoane, in jur de 2.500-3.000. „De obicei bolnavii cu BPOC sunt din categoria celor cu venituri reduse din randul pensionarilor sau din categorii sociale defavorizate. In prezent, contractele pe care le avem cu casele de asigurari de sanatate din toate judetele acopera o parte din costul inchirierii al inchirierii unui aparat, care sa asigure oxigenul necesar unui bolnav de BPOC. Mai precis, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate plateste 160 lei/luna pentru fiecare pacient, iar bolnavul mai trebuie sa dea 60 de lei. Insa, pe langa acesti bani trebuie achitata si factura la curentul electric, factura ce creste cu cel putin 300 de lei/luna, in urma folosirii aparaturii”, ne-a declarat Silvia Stanescu, manger al companiei Oxigen Plus. Ea ne-a explicat ca in majoritatea tarilor se acopera toate cheltuielile, inclusiv se ramburseaza plata curentului electric. Insa, la noi in tara, potrivit specialistilor de la Oxygen Plus, sunt oameni care dupa o perioada renunta la aparatura din cauza problemelor financiare. Folosirea concentratoarelor de oxigen, pe langa imbuntatirea calitatii vietii pacientilor, duce si la cresterea sperantei de viata. Folosirea acestor aparate in ambulatoriu duce si la scaderea costurilor pentru sistemul de sanatate.  

 

Apneea in somn se poate ameliora sau trata 

O alta afectiune ce poate avea urmari foarte grave atat pentru pacient cat si pentru cei din jurul sau, este apneea in somn (ASO). Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult.„Insuficient diagnosticata, aceasta afectiune duce la degradarea contiuna a calitatii vietii de zi cu zi. Dacă într-un interval de o oră pacientul are cel puţin zece întreruperi ale respiraţiei, fiecare cu durata de minimum 10 secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă. Astfel, cantitatea scazuta de oxigen declanseaza o trezire partiala, insotita de sforait puternic si o inspiratie brusca. Aceste treziri reptate duc la superficializarea somnului si, treptat, la refacerea insuficientă a organismului în timpul nopţii, somnolenţă şi oboseală în timpul zilei”, ne-a explicat Stanescu. Pacienţii care suferă de apnee în somn se simt adesea extrem de obosiţi şi somnolenţi în timpul zilei iar capacitatea lor de concentrare şi performanţa diurnă suferă drastic. Mai mult, riscul de a adormi la volan este foarte mare. Diagnosticarea apneii in somn este posibila la laboratoarele de somnologie, laboratoare dotate cu polisomnograf (aparatura ce poate monitoriza pe timpul somnului o serie de indicatori). Pentru cei care sunt diagnosticati cu apnee in somn, cel mai obisnuit tratament prescris este un aparat CPAP (Positive Airway Pressure -presiune pozitivă continuă în căile aeriene). „Pe langa folosirea unui astfel de aparat, in general pacientul trebuie sa slabeasca deoarece aproximativ 70% din pacientii care au ASO sunt obezi. Obezitatea este unul din factorii de risc major pentru aparitia ASO. Alti factor de risc sunt consumul de alcool sau medicamete (hipnotice sau sedative) inainte de culcare, fumatul etc”, ne-au explicat specialistii companiei Oxigen Plus.

0 comentariu

ValVerde. 06-09-2010 - 15:32

Altfel i-ar fi atacat evreii, fara discutie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult