Acasa Actualitate-InternaSocial Bucureștenii vor plăti de două ori mai mult la căldură, din aprilie

Bucureștenii vor plăti de două ori mai mult la căldură, din aprilie

scris de Misu Andrei
104 Afisari

Preţul energiei termice ar urma să crească, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, potrivit unui proiect de hotărâre cu care a fost suplimentată ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri, a anunţat consilierul municipal USR Andrei Rigu.

Cu cat s-a scumpit caldura in fiecare judet in patru ani de criza

„Ordinea de zi a şedinţei CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care preţul energiei termice în Bucureşti creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie. (…) Preţul actual este de 140 de lei/gigacalorie”, a scris Daniel Rigu, marţi, pe Facebook.

Conform proiectului de hotărâre postat pe pagina de Facebook a consilierului municipal şi propus spre adoptare de primarul general, Nicuşor Dan, în Bucureşti preţul local de facturare către populaţie a energiei termice este neschimbat din 1 august 2011.

„În tot acest interval Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferenţei de preţ pentru energia termică furnizată populaţiei, având totodată şi obligaţia legală de a asigura continuitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, precum şi calitatea, siguranţa şi accesibilitatea lui”, stipulează proiectul de hotărâre, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, prin menţinerea unui „tarif atractiv” către populaţie, Municipalitatea s-a achitat de aceste obligaţii, menţinând în primul rând „integritatea sistemului”, prin prezervarea unui grad mare de conectare a consumatorilor la SACET, în vreme ce în alte oraşe ale ţării numeroase sisteme au colapsat. Dacă în 1990 existau 315 localităţi deservite de sisteme de alimentare centralizată cu energie termică a populaţiei, în 2020 mai existau doar 51.

Gradul mare de conectare la SACET în Municipiul Bucureşti face ca sistemul să fie eligibil pentru acţiunile majore de reabilitare prin fonduri europene şi răspunde totodată cerinţelor de mediu şi protejare a sănătăţii populaţiei.

Ca urmare a creşterii semnificative a preţului gazelor naturale, pe 27 octombrie 2021, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis deciziile nr. 1974, 1995 şi 2000 privind aprobarea bonusurilor pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN şi a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie – decembrie 2021 şi în 2022, pentru lunile ianuarie – martie, pentru SC CET Griviţa SRL, SC Vest-Energo SA şi respectiv pentru CET-urile aparţinând SC Electrocentrale Bucureşti SA.

La nivelul municipiului Bucureşti, producerea energiei termice este asigurată de aceşti trei producători de energie termică, în cogenerare şi de către CMTEB, prin centrala termică de zonă Casa Presei Libere şi 46 mici centrale de cvartal.

ELCEN deţine o pondere de 91,5% a livrărilor de căldură în SACET. Faţă de tariful de 205,34 lei/Gcal (fără tva), practicat până pe 31 octombrie 2021 de aceasta, tariful utilizat începând din 1 noiembrie 2021 prezintă o creştere de 86,58%, aspect care are efect asupra tarifelor de transport şi distribuţie practicate de CMTEB.

Ca urmare a emiterii avizului ANRE nr. 2/18.01.2022 privind stabilirea preţurilor şi tarifelor locale ale energiei termice furnizate prin sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Bucureşti pentru Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti-Ilfov a emis hotărârea AGA nr. 5/03.02.2022 pentru aprobarea tarifelor/preţurilor pentru activităţile de producere, transport, distribuţie şi fumizare a energiei termice către consumatorii casnici şi non-casnici şi a preţului pentru apa de adaos dedurizată produsă în centrala termică de zona Casa Presei, utilizate de operatorul regional Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului Bucureşti, conform contractului de delegare nr. 7/29.11.2019.

„În cazul menţinerii actualului tarif al energiei termice pentru populaţie ar deveni imposibilă susţinerea subvenţionării în continuare a întregii diferenţe de preţ dintre preţul local şi cel facturat populaţiei”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult