Acasa Actualitate-InternaSocial Bucureşti: Lista actualizată a clădirilor care se pot prăbuşi la cutremur

Bucureşti: Lista actualizată a clădirilor care se pot prăbuşi la cutremur

scris de Florin BUDESCU
57 afisari

Citiţi aici ultima listă actualizată pe 25 mai 2012 a clădirilor cu risc seismic din Bucureşti. Putem să stăm liniştiţi: totul este sub control – faţă de precedenta listă, din anul 2010, nu mai avem 71 de pagini, ci numai 54.

Bucureşti: Lista actualizată a clădirilor care se pot prăbuşi la cutremur

Bucureşti: Lista actualizată a clădirilor care se pot prăbuşi la cutremur

Iar ceea ce a ieşit de pe listă… a ieşit în mod suspect. Cunosc cel puţin un caz în care defectele structurale pe care le avea un bloc nu au dispărut, iar blocul nu mai este acum pe listă. Cum oare a ieşit de pe listă? În ambele liste sunt 21 de clădiri care au fost consolidate. Restul… Dumnezeu cu mila, scrie stareapresei.ro.

Putem să facem în două feluri:

-prima soluţie este cea mai bună – cine se regăseşte pe lista cu imobile amenajate termic, care arată ţuţ, ca noi şi care au probleme seismice, să îmi dea un semn în comentarii;

-a doua soluţie este ca eu să iau la ochi câteva astfel de clădiri, dar e problematic că voi reuşi să ajung la miile de imobile din toată Capitala, aşa că…

Aşa că vă dau trei exemple concrete de blocuri cu probleme structurale, la care poate că vă uitaţi cu invidie atunci când sunteţi la volan. Toate trei sunt în Sectorul 3, pe Bulevardul Constantin Brâncuşi, la numerele 3, 5 şi 7. Blocurile D12, D13 şi D14. Cunosc foarte bine zona, pentru că în D16 Potcoava am stat acum mulţi ani.

D12, de la numărul 3, este nereabilitat termic. D13, de la numărul 5, este reabilitat termic de mai mulţi ani. E celebrul “bloc brotăcel” de vizavi de parc, dinainte de IOR. Cum vii dinspre Potcoavă, blocul dinainte de “brotăcel”, D14, de la numărul 7, tocmai intră acum în reabilitare.

Toate trei au cam aceleaşi probleme seismice. Teoretic. Ele se află în lista actualizată la poziţiile 275, 276 şi 277, în tabelul numit

LISTA CLADIRILOR EXPERTIZATE TEHNIC, INCADRATE IN CATEGORII DE URGENTE, CONFORM NORMATIVULUI P100-92

NEINCADRATE IN CLASA DE RISC SEISMIC CORESPUNZATOARE, CONFORM CAP. 11 SI 12

Aceasta este o categorie aparte de blocuri, încadrate în clasa de risc seismic U3, de obicei. Există trei clase de risc seismic: U1, U2 şi U3. Având în vedere că blocurile sunt toate construite cu latul pe axa nord-sud, ele ar putea rezista mai bine la un seism.

Pentru că am stat într-un astfel de bloc cu risc seismic “încadrate în categorii de urgenţe (…) neîncadrate în clasa de risc seismic corepsunzătoare”, m-am interesat ce înseamnă această exprimare ambiguă.

Ei bine, este vorba despre defecte structurale datorate uzurii diafragmei clădirii şi modificărilor făcute de locatari (pereţi de rezistenţă scoşi, ca să fie “livingul” mai mare, uşiţe prin peretele dintre bucătărie şi “living”, ca să te servească nevestica masa direct, ca într-un open space etc.), care pot să aibă sau nu efecte dramatice la un cutremur puternic.

Adică se poate întâmpla ca o scară a blocului să plece-ntr-o parte, ori ultimele două etaje să se facă cremşnit şi alte isprăvi de acest fel, cum s-au mai văzut şi în 1977, pe Mihai Bravu, de exemplu.

Aşa că eu îi felicit pe vecinii mei pentru inconştienţa lor. Le urez să-şi pună termopane, să-şi amenajeze termic blocurile şi să nu le pese de partea antiseismică. Vorbim la primul cutremur mare. O parte dintre noi.

CITIŢI AICI LISTA ACTUALIZATĂ CU CLĂDIRILE DIN BUCUREŞTI CARE SE POT DĂRÂMA LA CUTREMUR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult