Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură

UPDATE – Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură

scris de B.C.R
4 afisari

UPDATE – Electrocentrale București a convenit cu Romgaz să eșaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureștenii să poată avea apă caldă și căldură în perioada iernii 2015 – 2016, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu.

„Facem eforturi mari în perioada următoare cu contractele de energie electrică, respectiv bonusurile pe care le obținem în piața de energie electrică. De asemenea, ne gândim la eșalonarea acestei datorii, dacă este cazul, eventual să depunem și ceva garanții, ipoteci pe anumite active din patrimoniul nostru, să eșalonăm această datorie în perioada următoare și să putem să beneficiem de gaze pentru a furniza apă caldă și căldură bucureștenilor. Eu sunt convins că vom rezolva. Am convenit cu Romgaz să facem această eșalonare ca de la 16 octombrie să avem gaze pentru toată perioada iernii 2015 — 2016”, a spus Nicolaescu.

Bucureştenii şi constănţenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă în prag de iarnă.

Bucurestiul risca sa ramana fără apă caldă.

Bucurestiul risca sa ramana fără apă caldă.

Romgaz ar putea sista livrarea gazelor naturale către Electrocentrale București începând cu data de 16 octombrie, în condițiile în care aceasta nu va prezenta, până la data de 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de producătorul de gaze.
Circa 650.000 de apartamente vor rămâne fără apă caldă şi căldură.
Potrivit unui comunicat al Romgaz, , contractul de livrare gaze naturale cu societatea comercială Electrocentrale București va fi prelungit până la data de 15 octombrie 2015.

„În data de 24 septembrie 2015, Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Gaze Naturale ‘Romgaz‘ — SA a aprobat prelungirea contractului de livrare gaze naturale cu societatea comercială Electrocentrale București SA până la data de 15 octombrie 2015 cu mențiunea clară că ‘o posibilă continuare a relațiilor contractuale după data de 15 octombrie 2015 se va putea realiza numai în condițiile în care SC Electrocentrale București SA va prezenta, până la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de SNGN ROMGAZ — SA’. În situația nedorită, în care SC Electrocentrale București SA nu prezintă programul mai sus menționat, compania Romgaz se vede nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către aceasta, începând cu data de 16 octombrie 2015”, se menționează într-un comunicat al producătorului de gaze.

Romgaz este cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București și a Bursei din Londra (LSE). Acționarul principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909.

Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Începând cu anul 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

În cursul dimineții de astăzi am primit și noi această înștiințare de la furnizorul principal de gaze naturale pentru ELCEN București prin care ne anunță că începând cu 16 octombrie, dacă nu achităm datoriile pe care le avem la acest moment, sunt puși în situația de a opri livrarea gazelor”, a spus Marcel Nicolaescu, director general ELCEN, la Digi24.

El a explicat că datoriile totale al ELCEN către cei patru furnizori se ridică la „circa 550 de milioane de lei”.

Datorii pe care le-am acumulat pentru că RADET nu ne plătește factura pe care le-o emitem și care este compusă din căldură și apă caldă”, a subliniat el.

În fiecare an, începând cu 2008, când s-a făcut un protocol între Primărie și Electrocentrale București, s-a stabilit că există o sumă restantă, s-a reeșalonat această sumă, nu s-a respectat reeșalonarea, s-au acumulat datorii și datoriile s-au acumulat determinat de faptul că prețul în București are două componente: una asigurată de bucureșteni, care sunt conștiincioși și plătesc, cei 50%, cealaltă componentă de 50% trebuie asigurată prin subvenții de către bugetul Capitalei. În fiecare an Consiliul Capitalei aprobă acest buget cu mai puțin de 200-300 de milioane. Cu dobânzi și penalități datoria RADET către Electrocentrale a ajuns la suma de 1 miliarde de euro”, a mai spus Marcel Nicolaescu, director general ELCEN.

El a precizat că RADET plătește acum subvențiile aferente din aprilie 2013.

Directorul ELCEN a anunțat că a propus Consiliului de Administrație stabilirea unui plan de reeșalonare până în 15 octombrie față de Romgaz.

Se desfășoară acum (ședința CA al ELCEN – n.r.), am propus să stabilim o reeșalonare pe doi ani în care să garantăm cu contractele noastre de furnizare de energie, cu bonusul pe care-l obținem pe piața de energie și, dacă va fi cazul, pe doi ani să garantăm și cu ceva active, în așa fel încât bucureștenii să aibă asigurat agentul termic. Fac apel la Primăria Capitalei, prin bugetul pe care trebuie să ni-l asigure, să ne plătească restanțele care au fost făcute de-a lungul anilor”, a declarat Marcel Nicolaescu.

Noi suntem puși în situația ca, pentru prima dată, să ne adresăm în justiție ca terț proprit și să încercăm să blocăm conturile Primăriei până nu ne plătesc aceste sume”, a precizat directorul ELCEN.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult