Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Bucureştiul, blocat de un miting organizat de Cartel Alfa în faţa Guvernului

UPDATE – Bucureştiul, blocat de un miting organizat de Cartel Alfa în faţa Guvernului

scris de C.P.
17 afisari

UPDATE – Câteva mii de persoane – angajaţi din Poliţie, sănătate, transporturi – au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de măsura trecerii taxelor sociale de la angajator la angajat. O parte a protestatarilor, angajaţi din sistemul sanitar, au mers în marş până la Ministerul Sănătăţii. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat, după negocierile cu premierul Mihai Tudose, că „a rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară”, în timp ce premierul a susţinut că nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, aşa cum cer sindicatele, şi că vineri vor fi discuţii cu toate confederaţiile sindicale.

UPDATE 15:47 – Hossu: A rămas să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat. Tudose: Nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor

La finalul negocierilor, liderul Cartel Alfa şi premierul Tudose au ieşit în faţa Guvernului şi au făcut declaraţii de presă, afirmaţiilor lor fiind contradictorii.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul negocierilor cu premierul Mihai Tudose, că s-a convenit ca vineri dimineaţă liderii tuturor confederaţiilor sindicale să aibă o întâlnire cu Tudose pentru a găsi soluţii, spunând că „a rămas în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat”.

„A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară şi să se găsească soluţii legate de acest lucru. În acest sens, a rămas ca vineri de dimineaţă la ora 10.00 toate confederaţiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministru şi cu colegii domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, Legea 62, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele implicate şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor, împreună cu echipa respectivă, să finalizeze un proiect de act normativ care să modifice Legea dialogului social”, a spus liderul sindical.

Premierul Tudose a spus, însă, că nu s-a luat decizia renunţării la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

„Reprezentanţii celor din sănătate sau o parte dintre ei au fost prezenţi azi aici. Mai mult, vineri vor veni toţi reprezentanţii celor care lucrează în sănătate. Şi plafonarea sporurilor este o discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii celor de la Cartel Alfa. Şi domniile lor au recunoscut că lucrurile au cam luat-o razna în domeniu. Sunt poziţii pe anumite state de plată la care curg între 10 şi 15 sporuri unul după altul de nu mai înţelege nimeni nimic. (…) Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer (al contribuţiilor sociale – n.r.), găsim o soluţie de compensare”, a declarat Tudose.

UPDATE 15.00 – Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat

Mitingul din Piaţa Victoriei, la care au participat câteva mii de persoane, s-a încheiat, după aproximativ patru ore. O delegaţie a protestatarilor se află încă la negocieri.

În jurul orei 15.00, manifestaţia s-a încheiat, la îndemnul organizatorilor, care le-au transmis oamenilor să plece, chiar dacă nu s-au încheiat negocierile de la Guvern, la care participă liderii sindicali.

Şi protestul de la Ministerul Sănătăţii s-a încheiat, după ce o delegaţie a manifestanţilor a fost primită la negocieri. Liderii sindicali au anunţat că discuţiile nu au avut niciun rezultat, nefiind purtate cu ministrul.

„A fost o discuţie de dragul dialogului. Era necesară o ântrevedere la nivel mai ridicat, cu ministrul, pentru că speram să ne vedem cu ministrul Sănătăţii. Dacă nu se găsesc soluţii vom declanşa greva generală în sistemul sanitar”, au anunţat liderii sindicali care au fost la negocieri la Ministerul Sănătăţii.

Sindicaliştii din Cartel Alfa şi din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor protestează miercuri, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ceea ce va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular şi iresponsabil care riscă să ducă la dezintegrarea sistemului naţional de securitate socială. Acest plan guvernamental a stârnit deja reacţii internaţionale, deoarece este de natură să submineze progresele realizate după decenii de campanie pentru justiţie socială şi solidaritate şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni. Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

El a spus România va avea ”încă o bilă neagră”, fiind ”ţara care încearcă să distrugă modelul european” al asigurărilor sociale.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului pentru salarii care depăşesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuţii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net. În sistemul bugetar, creşterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezintă în condiţiile acestui transfer doar 4,26%.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a precizat că angajaţii din sistem se vor alătura celor de la Cartel Alfa în mişcarea de protest.

”Transferul de contribuţii către angajat va neutraliza majorările salariale. Practic, nu va fi nicio majorare”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, Dumitru Coarnă.

De asemenea, sindicaliştii cer deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederaţii sindicale înaintată Guvernului şi modificarea Legii 62/2011 a dialoglui social.

La mitingul din faţa Piaţa Victoriei sunt aşteptate câteva mii de persoane.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult