Acasa Actualitate-InternaSocial Bucureştiul paralizat de mitingul transportatorilor

Bucureştiul paralizat de mitingul transportatorilor

scris de C.F.V.
11 afisari

Mii de taxiuri, camioane şi autobuze blochează traficul în Capitală, pentru a cere reducerea tarifului RCA şi eliminarea supraaccizei din preţurile carburanţilor începând din ianuarie 2016. Transportatorii au început să se adune în Piaţa Victoriei şi pe Şoseaua Kiseleff încă de la ora 08.00, iar până la ora 10.00, când a început protestul, manifestanţii şi-au parcat maşinile în zona cuprinsă între sediul Guvernului şi Arcul de Triumf, blocând traficul.

foto: mediafax.ro

foto: mediafax.ro

Circa 4.000 de autovehicule se aflau în piața Victoriei și în împrejurimi în jurul orei 10,15, alte 4.000-5.000 fiind blocate pe Centură, potrivit președintelui Federației Operatorilor Români de Transport, Doru Marian Crac.

O delegaţie a transportatorilor care protestează în Piaţa Victoriei şi pe Şoseaua Kiseleff a intrat în Palatul Victoria, fiind invitată la discuţii cu vicepremierul Vasile Dâncu şi cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu, cărora le va prezenta cererile manifestanţilor de reducere a tarifului RCA.

Protestatarii au bannere pe care scrie „Prima RCA, plata mafia”, „Mişu face pişu”, „Service-uri în faliment, ASF incompetent”, „Mişu Negriţoiu, criminalul care a distrus asigurările din România”, „Negriţoiu, nu uita, DNA-ul te va lua” şi scandează „Demisia, demisia, Negriţoiu, demisia”, „Ce caută premierul la Bruxelles”, „Domnule premier, treziţi-vă”.

„În jur de 4.000 — 5.000 de mașini sunt blocate pe Centură, dar nu li se dă voie să vină. În momentul de față aici avem în jur de 4.000 de mașini”, a declarat Doru Marian Crac.

Vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Mihai Viorel Ghişa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că transportatorii plătesc sume exorbitante şi nu primesc nimic în schimb.

„O să ajungem să ne facem RCA în altă ţară, să ne înmatriculăm în altă ţară. Nu se poate să se mărească RCA-ul cu 400 la sută, şi de anul viitor iar se va scumpi. Unde ajungem? Dăm 20 la sută la RCA, 24 la sută TVA. Din ce mai reparăm maşini, ce bani mai ducem acasa? Vrem desfiinţarea ASF, deoarece nu considerăm că îşi face treaba. Ei sunt plăiţi de asigurători, cum pot ei să îşi ia la rost şefii? Ne-au tot cerut bani pentru drumuri, la rovinietă bani de drumuri, supraacciza pentri drumuri. Unde sunt aceste drumuri? Plătim sume exorbitante şi nu avem nimic, nu avem autostrăzi, au făcut ungurii mai mult ca noi. Este inadmisibil”, a spus Mihai Ghişa.

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției neagă faptul că ar fi mașini blocate pe Centură.

Protestatarii, care au început să se adune în Piața Victoriei de la primele ore ale dimineții, au pancarte pe care scrie „ASF, unde ești?”, „Protest scumpire”, „Service-uri în faliment”, „ASF incompetent”, „Astra și Carpatică — Sida și Ebola”, „Demisia ASF”, „Prima RCA — Plata Mafia”. Din cauza numărului mare de autovehicule, Poliția va bloca Bulevardul Kiseleff și pe porțiunea cuprinsă între Arcul de Triumf și Piața Presei Libere.

Reprezentanții Jandarmeriei le-au transmis protestatarilor că, dacă vor, pot merge la discuții cu ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, însă propunerea a fost refuzată de transportatori, care solicită să vorbească cu conducerea Guvernului sau cu ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu.

Protestul a început, oficial, la ora 9.30 și urmează să se încheie la 15.00. La acțiunea de protest sunt așteptate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare și taxiuri care aparțin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane dar și autocamioane din domeniul transporturilor de marfă.

Primăria Capitalei a aprobat acest protest cu condiția ca numărul autovehiculelor să fie redus de la 10.000 cât intenționau să mobilizeze transportatorii, la doar 6.000 — 7.000, iar traficul să nu fie blocat.

Protestul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), împreună cu Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM).

Transportatorii solicită intervenția autorității pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele șase luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi, precum și eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016.

De asemenea, transportatorii cer ‘intervenția Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligați să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deși obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, și nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri’.

‘Solicităm sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exonerați de obligația de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane’, se menționează în comunicat.

Totodată, transportatorii solicită urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate și aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult