Acasa Actualitate-InternaSocial Bucurestiul sub asediul protestatarilor. Roşia Montană şi gazele de şist

Bucurestiul sub asediul protestatarilor. Roşia Montană şi gazele de şist

scris de A.P.
3 afisari

Câteva sute de persoane au protestat duminică seara la fântâna din Piaţa Universităţii împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. Protestatarii si-au manifestat nemulţumirea faţă de faptul că proiectul de exploatare de la Roşia Montană a primit undă verde şi scandează împotriva începerii lucrărilor de exploatare.

La acţiunea de protest participă reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu, dar şi oameni veniţi din diverse judeţe ale ţării. Unii dintre ei au declarat pentru Agerpres că au venit la acţiune în urma unor postări pe o reţea de socializare, fiind împotriva exploatării minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. „Am văzut pe internet şi la televizor reclamele pentru Roşia Montană şi consider că nu este normal să distrugem nişte munţi, nişte oameni, doar ca să scoatem aurul din acei munţi. Pe lângă asta, acest aur se scoate cu cianură şi ea este o otravă. Cianura se poate evapora şi transforma în picături şi vor apărea ploi acide, infiltrându-se în apa subterană, de unde poate să ajungă tot în apă”, a spus un tânăr de 18 ani.

O femeie de 50 de ani a afirmat că s-a născut în judeţul Vaslui şi locuieşte în Bucureşti, dar vrea să protejeze locurile natale. „Locul unde m-am născut este acela în care Chevron vrea să exploateze gazele de şist şi am venit să-mi protejez locurile natale. Acolo este familia – părinţii şi fratele meu. Guvernanţii nu o să dea nici un loc de muncă, pentru că oamenii de acolo sunt cu agricultura şi nu au experienţă şi pricepere în domeniul exploatărilor”, a spus aceasta.

***

Aproximativ 150 de persoane au protestat duminică la Roşia Montană şi alte circa 150 la Alba Iulia ca urmare a aprobării în şedinţă de guvern a proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roşia Montană, care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament.
La protestul derulat la Roşia Montană, organizat de Asociaţia Alburnus Maior, au participat, timp de trei ore, peste 150 de persoane. De menţionat că Alburnus Maior, asociaţie care se opune proiectului minier al ‘Roşia Montană Gold Corporation’, a solicitat autorităţilor competente aprobarea organizării de proteste în Roşia Montană timp de patru luni, zilnic. Deocamdată, protestul a fost autorizat pentru o lună, zilnic între orele 12 şi 18, existând posibilitatea prelungirii acţiunii şi pentru restul perioadei solicitate.
În ceea ce priveşte protestul organizat duminică la Alba Iulia, acesta s-a desfăşurat pe bulevardul pietonal din cartierul Cetate, bulevardul Transilvaniei, participanţii fiind mobilizaţi şi prin intermediul reţelelor de socializare, aceştia exprimându-şi astfel sprijinul pentru comunitatea din Roşia Montană care nu doreşte să îşi părăsească locurile natale.
Participanţii, dintre care unii purtând măşti, au afişat bannere cu mesajele „Vrem proiecte durabile! Nu acceptăm poluarea! Salvaţi Roşia Montană”, „Indiferenţa ucide. Spuneţi NU cianurii. Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi” etc. Printre cei care au protestat s-au aflat şi vârstnici cu nepoţi de mână, dar mai ales tineri.
Acţiunile de protest se desfăşoară în cadrul campaniei ‘Salvaţi Roşia Montană’, sub genericul ‘România iese în stradă pentru Roşia Montană: Distrugerea Roşiei Montane – NU în numele meu!’.
Recent, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România, el urmând să fie transmis Parlamentului.
Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.
Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6%, faţă de 4% în cazul celorlalte miniere, cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.
De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.
Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.
Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat vineri, la Mamaia, că lasă la latitudinea parlamentarilor social-democraţi modul în care vor vota cu privire la proiectul Roşia Montană, afirmând că fiecare se poate exprima aşa cum îi dictează conştiinţa. El a calificat acest proiect ca fiind unul „extrem de controversat”, de care nu este „convins”.
La Roşia Montană au fost investiţi până în prezent de compania care doreşte să exploateze zăcământul auroargintifer peste 450 milioane de dolari.

18 comentarii

Tache 02-09-2013 - 04:55

Paroxismul trădării: Roşia Montana

Roşia Montana este mai mult decât un sit arheologic sau locul unei exploatări miniere. Roşia Montana este un simbol, fiind concomitent un simbol al trezirii la viaţă a societăţii româneşti cât şi simbolul dispreţului maxim pe care clasa politică îl are faţă de opiniile cetăţenilor.

Discuţiile despre aspectele economice şi ecologice pot fi duse la infinit. Dimensiunea redevenţelor este catastrofal de mică, iar creşterea de la 4% la 6% nu justifică proiectul nici măcar din perspectiva financiară, fără a lua în calcul aspectele ecologice. Câteva sute de locuri de muncă (asta în cel mai bun caz) nu sunt o justificare pentru delapidarea resurselor minerale ale ţării. Consecinţele ecologice vor deveni, mai devreme sau mai târziu, coşmarul guvernului de la Bucureşti, însă cel mai important aspect al problemei Roşia Montana este dispreţul factorului politic faţă de dorinţele cetăţenilor.

Guvernul Ponta are o datorie faţă de mişcarea contra exploatării miniere de la Roşia Montana, deoarece ea a contribuit la aducerea USL la putere, iar Victor Ponta a exploatat la maxim „problema aurului” cât timp a fost în opoziţie. Simbolurile au un rol deosebit de important în politică. Deseori, se întâmplă ca simbolurile să devină criteriile principale după care este evaluat un guvern sau lider politic. Ascensiunea USL şi ascensiunea politică a lui Victor Ponta s-a bazat pe trei piloni: „jos Băsescu!”, gazele de şist şi Roşia Montana. Electoratul USL nu se aştepta ca guvernul Ponta să fie competent, profesionist şi să aducă prosperitate economică. A avut aşteptări mult mai pragmatice şi realiste: lichidarea politică a lui Traian Băsescu, renunţarea la gazele de şist şi blocarea exploatării de la Roşia Montana.

Într-un singur an, USL a demonstrat că nu-i pasă de acest contract social încheiat implicit în campania electorală. Traian Băsescu este „coabitatorul-şef” al premierului-copilor, exploatarea gazelor de şist a devenit realitate, iar proiectul-monstru al lui Frank Timiş a primit undă verde de la guvern. Mesajul guvernului Ponta către electorat este simplu, clar şi direct: „voi nu contaţi!”.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-09-2013 - 05:29

Frusinache=PRO’s Tache = Garbitsch( G U N O I )

Tache 02-09-2013 - 06:05

Parpanghel, de ce esti tu prost ? Prostia este foarte inestetica, as spune chiar dizgratioasa. Haleste niste lecitina ! Daca te-ai nascut prost, nu este obligatoriu sa mori prost…

ion 02-09-2013 - 08:14

la moarte cu tradatorii aia iau auru si ne dau hirtii fara valoare plus cianura de baut pt 100 de ani pina o dilueaza astia in dunare ,sa ii impuscam in piata victoriei si sa suprataxam resursele ca daia nu e bani de sanatate invatamint prea se fura mult

Antibasistul 02-09-2013 - 09:36

Corect, moarte tradatorilor!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-09-2013 - 06:02

M O S T R A e d i f i c a t o a r e , despre EUFROSIN =Tache

======================================================

Eufrosin
27-09-2011 at 22:24

iPads, iTunes, Google, dar nu Ortodoxia Ce se ascunde sub titlul acesta incitant ? Nu mare lucru, inafara adevarului despre metodele si etica celor considerati ca adevarati dumnezei ai zilei. Stiti cui ne raporteaza fiece miscare pe net si la ce sunt acestea folosite ? E simplu, doar cautati dupa titlul articolului.

===================================================

Tache 02-09-2013 - 06:24

Parpanghel, atunci cand te scarpini in fund NU trebuie sa-ti musti unghiile. Caci un lift aglomerat are un miros diferit pentru un pitic, fata de un om mai inalt. Daca vei alerga in fata masinii, vei obosi, dar daca vei alerga in urma masinii, TE VEI EPUIZA !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-09-2013 - 06:36

Eufrosin= Tache

A absolvit exact 2 (doua) clase in ROMANIA

Desigur , acest amanunt , nu a impiedecat ,

Sa devina PASTOR penticostal in USA ,

Si sa fure si sa fuga cu bani enoriasilor !

Este dat in consemn Wanted by USA !

Raspunsul ; DENIGREAZA tot ce este american:

Si a reusit in ROMANIA printr-o campanie , anti-cancer

De col uterin , vaccinarea gratuita ! EXEMPLIFICARE

din METODA FOLOSITA de fostul pastor ;

===================================================

Atenţie, vaccinarea forţată în România!
Posted on 28 octombrie, 2009 by eufrosin

Dr. Adrian Streinu-Cercel, tocmai a afirmat pe Realitatea, ca vaccinul HPV va fi dat cu forta fetitelor noastre, fara preaviz si fara consimtamantul parintilor.

“În momentul în care se ia o decizie de către o autoritate de sănătate publică, aia trebuie executată şi nu comentată.“

Întrebat dacă poate cineva să refuze vaccinul, Adrian Streinu Cercel a răspuns : “După mine, nu. În această idee, voi fi cât se poate de categoric“.
Ca mason, Dl. Streinu-Cercel isi onoreaza angajamentele luate in schimbul proaspetei promotiii primite ca si secretar de stat. In fine, nu asta conteaza acum, Ce conteaza, e ceea ce trebuie facut pentru a va scapa copiii de aceste vaccinuri daunatoare:

In primul rand, e absolut necesar sa luam legatura URGENT cu toate cunostintele noastre si sa le informam asupra acestei amenintari, chiar daca nu au fete, cunosc si ei la randul lor, pe altii care au. Fie ca-i vorba de vaccinul HPV, inghitit de guvernul Tariceanu la cererea macelarei Serbiei, Madeleine Albright, fie de cel H1N1, bine nu le va fi bietilor copii care le vor incasa.

Apoi, pentru a va proteja copiii, intocmiti o nota de mana sau imprimata in dublu exemplar, prin care refuzati vaccinarea copilului dvs., semnati-o si cereti asistentului medical al scolii, sa o semneze deasemena. Lasati o copie la scoala, iar cealalta o pastrati acasa.

Teama de repercursiuni ii va face sa va evite copiii, atunci cand campania genocidala se va declansa.

O nota generica, ar arata astfel:

Aviz

Prin prezentul aviz, subsemnatii_____________, domiciliat la adresa _____________, parinti ai copiilor________ elevi ai Scolii/Liceului _________, in clasa _____, va informam ca refuzam categoric ca absolut orice vaccin (HPV, H1N1 etc.) sa fie injectat in copilul (ii) nostri, numele si prenumele.

Nici o lege sau ordonanta abuziva nu poate incalca dreptul elementar de a refuza un vaccin sau tratament nedorit. Va informam ca in cazul nerespectarii dorintelor noastre, vom lua masurile legale cuvenite impotriva tuturor celor responsabili, mergand pana la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, incluzand despagubiri financiare.

Semnatura personalului medical autorizat Semnatura ambilor parinti

===================================================

Performanta, cand ai EXACT 2(doua) clase !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-09-2013 - 07:14

Tache-EUFROSIN =GUNOI ANALfaBET cu 2(doua) clase terminate per

TOTAL!

Habarnist, dar raspunzator a mortii a 6 femei/zi in Romania !

Zilnic, in Romania ,mor 6 femei dintre cele aflate in evidenta centrelor oncologice, din cauza CANCERULUI de COL UTERIN !

Numarul real de decesuri este mult mai mare, in ROMANIA femeile de la tara si cele cu nivel material redus nu sant cuprinse in STATISTICI !

EUFROSIN =Tache =GUNOI analfabet =RASPUNZATOR de moartea femeilor si in VIITOR !

Tache 02-09-2013 - 07:22

Nu este prima oara cand se intampla. Vioxx (rofecoxib), un anti-inflamator non-steroidian, -adica din categoria aspirina, ibuprofen, diclofenac si indometacin- a provocat moartea a 38 000 de persoane. In atacul chimic din Siria se sustine ca au murit in jur de 1400 de persoane. Atacul chimic cu rofecoxib a fost de 27 de ori mai devastator decat atacul din Siria.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-09-2013 - 07:32

Tache-EUFROSIN =GUNOI ANALfaBET cu 2(doua) clase terminate per

TOTAL!

Copy/paste fara a intelege nimic !

Acest ANALFABET este protejat de ioncoja &roncea !

Este la un schit din JUD . Cluj ca si calugar ortodox!

Tache 02-09-2013 - 07:51

Parpanghel=Prost=Fudul=Ignorant=tigan

jan dinu 02-09-2013 - 07:34

NOI (americanii ) descoperim cele mai multe shi bune
pastile care trateaza bolile tuturor oamenilor indiferent
de clasa sociala ,rasa ,religie shi chiar politica !
Astfel bolile au scazut considerabil chiar shi la cei care
consuma inconstient – GIANGFUD –
NOI avem dest6ule comenzi in India – China unde
pop Ulatiile au restringeri guvernamentale pentru
limitarea cresterii natalitatii .
Traiasca stiintza noastra care nu se abate de la
grija continua dedicata acestuii scop ideal !
JD-USA

UnUL 02-09-2013 - 11:08

Soluția e, așa cum bine a spus dl. Băsescu, un referendum național. Dacă sondajul publicat e corect, majoritatea românilor vor vota pentru și se va purtea începe exploatarea. Dacă nu, lucrurile vor trebui să se oprească aici.

soimii patriei 02-09-2013 - 11:51

Toata lumea alearga dupa aur prin orice mijloace si in schimb se uita ca mai e un tezaur rezerva BNR la Moscova boicotat de Iliescu prin furtul probelor si teroristi sirieni pusi sa recupereze tezure. Partea bizara e ca multe casete erau in proprietatea evreilor si astazi se pastreaza secreta lista de proprietari. Isarescu a venit cu acte falsificate in a doua operatiune a Securitatii de trecere a tezaurului la despagubiri de razboi. Pentru asta ma impusca cineva?

Camelian Propinatiu 02-09-2013 - 13:47

Poporul referendumului recent propus trebuie intrebat si daca da sau nu, sa se acopere numai doara din averea clasei politice si intelectuale decidente, ori a urmasilor dânsei, improbabilele daune ecologice cauzate de extragerea aurului cu cianuri sau a gazului de sist cu apa multa si câteva ingrediente slab cancerigene! Scandalul Rosia Montana nu e atât ecologic cât etic: scoaterea din tara a 314 tone de aur şi a 1.480 tone de argint (conform presei) sub pretextul ca suntem o generatie incapabila de minerit. In plus, vorba cianuri alunga turismul din Muntii Apuseni, eventual in judetele cu trenduri spre autonomie. Postromânismul cum ca n-avem trecut, deci nici viitor, exclude orice opozitie civica notabila, deoarece masile nu prea mai citesc deloc carti.

MI-5 02-09-2013 - 14:19

Autorul articolului – A.P. – incearca sa manipuleze cititorii…
Vorbeste de cateva sute de persoane…

Cifra anuntata de jandarmeria a fost de 3000 de persoane.
Surse independente vorbesc de peste 5000 de persoane.

ValVerde 02-09-2013 - 16:08

Radu Uszaki despre protestatari:

” În ordinea numerelor de pe tricouri, aceștia au fost cam așa: eco-hipioții anticapitaliști, feministele anticapitaliste, naționaliștii cu steaguri dacice, vreo 3 popi cu dezlegare la protest de la Dumnezeu, câțiva ultrași, un punker rătăcit cu tricou cu Che Guevara, vreo 10 monarhiști, multă lume artsy-fartsy…”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult