Proiectul de buget al Capitalei propus de Nicușor Dan a picat vineri la vot în Consiliul General.
Dintre cei 54 de consilieri generali în funcție, 18 au votat pentru, 6 s-au abținut și 4 au votat împotrivă. Grupul PSD nu a participat la ședință.
Dintre consilierii generali care au participat la ședință pentru dezbaterea și votul bugetului, cei care au criticat proiectul propus de Nicușor Dan au fost liberalii.
Consilierul general liberal Andrei Badiu i-a cerut lui Nicușor Dan ca – pe lângă informațiile economice pe care le-a furnizat despre buget – să discute și despre principiile pe care a fundamentat construcția proiectului.
O sumă care, din start, e subevaluată de Ministerul Finanțelor. Ca și anul trecut. Am avut în bugetul inițial 4,9 miliarde, că atât ne spusese ministerul că va colecta. Și la finalul anului (precedent) am avut, de fapr, de primit 6,2 miliarde. Că atât a colectat, de fapt.
Nu cred că în realitate, până la finele acestui anului, această sumă va fi mai mică decât atunci. Și dacă aplicăm cei 6% pe care ni i-a luat Guvernul, la finele anului tot vom avea 6 miliarde de lei, în loc de 5 miliarde, cât ne-a obligat Ministerul Finanțelor să punem în proiectul de buget.
Sunt cheltuielile de funcționare, inclusiv salarii.
Sunt investiții, dintre care cele mai importante: liniile de tramvai, troleibuzele noi care vin în acest an, celelalte tramvaie pe care le mai avem de primit și plătit, investiții în parcuri, spitale și începerea investiției de la Flamaropol. Cam astea…”, a spus Nicușor Dan.
Atât Andrei Badiu cât și purtătoarea de cuvânt a grupului PNL, Diana Mardarovici, au spus că subvențiile pe care le are de achitat PMB către Termoenergetica și STB vor depășit 3 miliarde de lei, potrivit alocărilor din anii precedenți. Iar în buget lipsește un miliard din această sumă. De unde se vor găsi bani?
Spuneți că PMB nu mai are datorii. Dar ele există. Și că nu sunt bani, dar sunt prevăzute sume pentru evenimente”, a spus Diana Mardarovici.
În plus, Andrei Badiu a susținut că nu înțelege de ce nu sunt suficienți bani prevăzuți pentru subvenții, dar sunt bani prevăzuți pentru investiții care – din exemplul anilor trecuți – nu se fac la timp.
Vom fi obligati să facem niște corecții, la acest buget. Nu ai voie – și pe bună dreptate – să treci în buget decât venituri confirmate la momentul întocmirii proiectului.
Pentru cele 28 tramvaie care trebuie să mai vină, avem nevoie de 256 milioane de lei. Sunt bani pe care îi veti găsi menționați ca cheltuială din bugetul local, în proiect. Dar acei bani noi îi vom obține – imediat ce se fac documentele, din fonduri europene, exercițiul 2021 – 2027.
Același lucru se va întâmpla cu 150 de milioane de lei de investit în termie. Îi vom recupera din POIM.
La fel cu 38 de milioane de lei pentru lucrări la liniile de tramvai. Îi avem de luat din Programul Operațional Regional (POR), deci fonduri europene.
Și vă amintesc: am votat o hotărâre de Consiliu General prin care am alocat 283 de milioane lei pentrui refinanțare de datorii.
Am contractat împrumutul acela. Pe 7 martie o sa aiba loc sedinta comisiei de autorizare a împrumuturilor locale (CAIL). Și după, o să vă rog să avem ședință în pperioada 8-10 martie, astfel încat transa din martie – circa 60 de milioane – sa o platim din acesti bani.
Per total, vorbim despre circa 800 milioane lei – bani cerți – pe care nu-i putem pune încă in buget.
Plus miliardul dintre estimarile MF la impozite pe salarii si cat vom incasa de fapt (am zis mai sus),