Acasa Actualitate-InternaSocial Cȃți romȃni cu certificat de revoluționar primesc indemnizație

Cȃți romȃni cu certificat de revoluționar primesc indemnizație

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Numărul deţinătorilor de certificate de revoluţionar, în urma evenimentelor din decembrie ’89, este estimat la 22.000-23.000, însă 16.000 dintre aceştia nu primesc indemnizație.

Cȃți romȃni cu certificat de revoluționar primesc indemnizație (foto:descopera.org)

În prezent, sunt aproximativ 22.000-23.000 de deţinători de certificate de revoluţionar, dintre care aproximativ 16.000 de luptători remarcaţi prin fapte deosebite, aproximativ 2.200 de luptători răniţi, circa 600-650 de luptători reţinuţi, 150-200 de răniţi şi reţinuţi, 2.000 de urmaşi ai eroilor martiri şi alţi 150-200 de participanţi, acesta din urmă fiind doar un titlu onorific, a precizat, potrivit mediafax, Gheorghe Grosu, referent la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Toate aceste categorii, cu excepţia participanţilor, au beneficiat de indemnizaţie lunară, potrivit Legii 341/2004 – Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.

Numărul beneficiarilor s-a micşorat însă considerabil urmare a Legii 283/2011, prin care nu se mai acordă indemnizaţiile reparatorii persoanelor care au obţinut titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite”, atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, decât dacă respectivele persoane au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleaşi drepturi ar fi trebuit să beneficieze şi copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nici o formă de învăţământ ori nu realizează venituri, din motive neimputabile lor.

„Adică nu beneficiază (în prezent – n.r.) de indemnizaţii exact «câştigătorii» Revoluţiei. Se poate compara numărul lor – 16.000 – cu numărul localităţilor din România, adică un om în fiecare localitate. Nu mi se pare mult faţă de ceea ce s-a întâmplat acum 24 de ani. «Câştigătorilor» Revoluţiei statul le-a acordat «un respect maxim»”, a spus Gheorghe Grosu. Astfel, în prezent, beneficiază de indemnizaţii luptătorii răniţi şi reţinuţi, precum şi urmaşii eroilor martiri, adică soţul supravieţuitor, dacă nu s-a recăsătorit, părinţii celui decedat şi fiecare dintre copiii acestuia, până la majorat sau până la terminarea studiilor, dar nu peste vârsta de 26 de ani, indiferent în întreţinerea cui se află.

Indemnizaţia lunară se calculează prin aplicarea unor coeficienţi asupra salariului mediu brut pe economie, care variază în funcţie de categoria căreia i se acordă. Astfel, pentru urmaşi, coeficienţii sunt: 1,1 pentru soţul supravieuţuitor, 1,1 pentru fiecare din copii şi 0,5 pentru fiecare din părinţii celui decedat. Pentru luptătorii răniţi şi reţinuţi, coeficienţii sunt 2 – pentru marii mutilaţi, 1,75 – pentru persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, 1,5 – pentru persoanele încadrate în gradul II de invaliditate, 1,25 – pentru persoanele încadrate în gradul III de invaliditate şi 1,1 – pentru persoanele neîncadrate în grad de invaliditate, potrivit Legii 341/2004.

Referentul de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a precizat că 1,1 din salariul mediu brut înseamnă 2.012 lei, din care se deduc contribuţii, valoarea netă a indemnizaţiei fiind de 1.909 lei. Conform evidenţelor din 2005, întocmite de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, numărul total al celor care au murit împuşcaţi în 1989 este de 1.142, al răniţilor, de 3.138, iar al celor reţinuţi, de 760. De asemenea, au fost înregistraţi 748 de copii urmaşi de eroi-martiri. Cifrele menţionate fac referire doar la victimele care au fost declarate, înregistrate şi verificate conform Legii 341/2004.

Revoluţia din 1989, care a dus la căderea regimului Ceauşescu, a început în Timişoara, la jumătatea lunii decembrie, cu proteste faţă de încercarea autorităţilor de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes. Manifestaţiile de stradă, la care autorităţile au ripostat inclusiv cu focuri de armă, s-au transformat în protest faţă de regimul dictatorial, al cărui ecou a ajuns în Bucureşti în 21 decembrie.  O zi mai târziu, în 22 decembrie, bucureştenii au ieşit din nou în stradă, în număr mult mai mare, estimat la câteva zeci de mii, care au ocupat piaţa din faţa Comitetului Central al Partidului Comunist şi l-au determinat pe Ceauşescu să părăsească sediul CC cu un elicopter.

Timp de câteva zile, străzile din Bucureşti, dar şi din multe oraşe din ţară, au fost patrulate de militari şi voluntari, iar schimburile de focuri cu „teroriştii” au făcut victime. Războiul de stradă cu inamici a căror identitate rămâne şi astăzi, cel puţin în parte, necunoscută s-a încheiat în 25 decembrie, când Nicolae Ceauşescu şi soţia lui, Elena, prinşi la Târgovişte, au fost executaţi în urma unui proces sumar judecat de un tribunal militar.

55 comentarii

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 14:02

A fost o revolutie foarte palpitanta.

Noaptea pazeam intersectia sa nu vina camioanele cu teroristi, dar nu au venit. Din cand in cand se apropia cate o masina mica, dar noi eram smecheri, ne ascundeam pe dupa stalp sa nu ne impuste si ii strigam sa opreasca. Insa toti mergeau doar pana mai incolo si erau si ei foarte speriati, deci proba ca erau oameni de treaba, asa ca-i lasam sa treaca cu bine.

Simteam ca ajut tara. Plus ca se anuntase la TV ca erau niste babe care transportau pitite in fundul sacoselor pistoale pentru teroristi, deci fie in metrou fie in autobuz ne uitam incruntati la toate babele cu sacose, dar nici una nu avea privirea vinovata sau plina de ura contra poporului, deci era baba buna.

La servici nu se lucra, eram ingandurati, caci nu era clar daca domnul Petre Roman era de incredere fiind cam strain in ultimii ani, unii erau de parere ca tovarasul Iliescu se inhaitase cu acesti tineri din greseala si trebuia sa conduca singur. Au fost chiar si niste paruieli.

Noroc ca au inceput sa bage salamuri fara cartela, plus partile sociale inapoi. Asa ca am mancat intr-o saptamana tot salamul pe care nu-l mancasem in toti anii din urma, caci sangeretele lui Ceausescu orisicata ceapa, sau mirodenii ii puneai, tot nu conta ca salam.

A fost eroic de tot, dar nu mi-am luat certificat, patriotul daca e cu adevarat patriot se cunoaste dupa inima.

ValVerde 21-12-2013 - 16:26

Bravo Inimabuna, 🙂 🙂 eu votez pentru „comentariul anului”

esti un erou adevarat !
Mi s-a facut frica pentru sisturile mele, nu stiam ca o sa am in fata revolutionari luptatori caliti in infruntari adevarate.

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 16:37

Eh, acu s-a bagat barza UnUL asta si mi-a stricat pulitzerul, cum sa mai pun eu pagina in rama acum?

Doar daca isi face moderatorul un pustiu de bine si ii mototoleste postarea, ca si prea posteaza postaciUnUL, capul te doare!

ValVerde 21-12-2013 - 16:38

Pune comentariul meu in rama, ca ala conteaza !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-12-2013 - 16:47

Uite o pun IO , in rama ,
La haizla , sa nu ne bantuie
Ideile tale la kurr!
Nici la diarreeQ

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 17:11

Ba mai bine iti pui mataluţa o râmă in nas si o dresezi sa-ti inmoaie mucii, sa ne te intepi in nară cand iti pui ochelarii de cal.

🙂 🙂 🙂 🙂
🙂 🙂 🙂
🙂 🙂
🙂

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 17:16

Corect ar fi sa astepti, sa vedem ce articol pune si domnul Neacsu, ca daca e mai bun ca al meu, si cazi in situatia neplacuta sa lauzi pe cine nu merita.

ValVerde 21-12-2013 - 17:34

Ai dreptate Inimabuna, inca nu s-a incheiat anul.
Dl. Neacsu sa se grabeasca daca vrea sa intre in competitie cu tine !
Eu in locul tau m-as teme, dl. Neacsu e foarte penetrant si scrie bine la stiinta si un pic chiar la astronomie.
Sa vedem ce vor astrele !

ValVerde 21-12-2013 - 17:39

Si ar trebui sa mai asteptam sa vedem daca dl. CONGO mai are ceva de spus, deoarece e la o distanta de o nară de dl.Neacsu.

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 18:21

Eu credeam ca se subintelege ca primul comentariu (cel de oftalmologie naturala) a fost pentru Lordul Șterpelici de linkuri antibasiste, varu lu Antibasistul normal, numai ca dansul are niste sechele si vorbeste mai incalcit.

ValVerde 21-12-2013 - 18:44

Oh, da, se intelege !
Toata lumea stie ca Papanghelu’ are nevoie de niste rime in nara ca e cam infundat si vorbeste pe nas.

Nu ai si niste lipitori din astea naturiste sa suga vlaga celor care injura?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-12-2013 - 19:53

Am ….
Fost, afara , sa skuturr ,trandafirul !
Si , may sa alunec, curge rahatul din
.. ”.comentariul ” valoros dealtminteri !

…ai dreaq dwe ,declasatzi !

UnUL 21-12-2013 - 17:33

Eu ți-l cedez cu drag. Îl meriți.

urbos 21-12-2013 - 16:42

Sisturile tale se numesc basini ma lindic. Ti le mirosi incontinuu, d-aia esti asa convins si hotarat in prostia ta. Iti mai incalzesti si rulota cu ele, cine mai e ca tine. Infectia pamantului…

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 16:47

Na, acu s-a bagat si asta!
Bai neagreeatule, vrei sa-l atragi pe comentăci-UnUL pe articolul meu?
Uşchea bai, uşchea!
Sa postezi daca ai ceva laude de bine, ca laude de rau sau magma cum laudae cum zicea batranul Vezuviu, nu primesc, asa sa sti!

UnUL 21-12-2013 - 17:54

”Comentăci-UnUL” sună interesant. Propun s-o patentezi.

Pribeagul 21-12-2013 - 18:02

🙂

UnUL 21-12-2013 - 15:47

La aniversarea revoluției și comemorarea victimelor acesteia la Cluj, mai multe persoane care au asistat la ceremonia de depunere a coroanelor la monumentul „Stâlpii împuşcaţi” din centrul Clujului – care comemorează persoanele moarte în prima zi a Revoluţiei de la Cluj, în 1989 – l-au luat la rost pe fostul premier Emil Boc, care a decis în 2009 să taie indemnizaţiile şi salariile din sistemul bugetar cu 25% – astfel, şi indemnizaţiile de revoluţionar au fost reduse cu un sfert, iar de atunci nu au fost majorate.
„Eu nu am certificat de revoluţionar şi nu am cerut niciodată”, a spus Boc, referindu-se la faptul că a participat la evenimentele din decembrie 1989, dar nu a cerut nimic ulterior. „Noi ne-am făcut doar datoria”, a completat el.
„Ar trebui să fiţi alături de noi ca să-i respectaţi cum trebuie. Ne-aţi tăiat indemnizaţiile şi nu aţi pus nimic în loc”, a spus un revoluţionar. „Şi nici nu merităm să punem ceva în loc”, a răspuns Boc. „Adevăraţii revoluţionari sunt cei care şi-au dat viaţa – ei sunt revoluţionari, şi urmaşii lor. Noi toţi ceilalţi ne-am făcut doar datoria”.
Emil Boc a avut perfectă dreptate. Mulți revoluționari autentici nu și-au scos certificat de revoluționar, în vreme ce o grămadă de impostori, sau chiar de securiști și militari care au tras la revoluție au și beneficiază de avantajele respective. Cei care am fost atunci în stradă nu am făcut-o pentru avantaje materiale.

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 16:11

Bai, nu vezi ca acest articol este ocupat cu postarea mea? Ce te bagi ca musca, ce te bagi?

UnUL 21-12-2013 - 17:36

Să înțeleg că ai exclusivitatea pe acest forum? Atunci mă retrag cu torțe.

urbos 21-12-2013 - 17:38

O sa te retragi cu dricu in scurt timp.

UnUL 21-12-2013 - 17:55

Buboșel, greu cu scleroza asta : ți-am spus de vreo 30 de ori : După tine, muuuult după tine!

Antibasistul 21-12-2013 - 19:52

Ba boșorog șontorog basist, moartea te cauta deja, tot intreaba de tine, dar tu esti tot timpul plecat, cu minciuni pe Net!

UnUL 21-12-2013 - 20:33

O să mai caute mult și bine, încă vreo 30 de ani.

Antibasistul 21-12-2013 - 20:52

Ii spun unde te gaseste si la noapte vine la tine, cind vei dormi mai bine!

UnUL 21-12-2013 - 21:18

Aș, puișor, am făcut un pact cu ea, ea se preface că mă caută, dar nu mă găsește.

Antibasistul 21-12-2013 - 22:26

Minți cu nerusinare ca toți basiștii, Ea intreaba oamenii unde esti, te cauta, curind de tot te va gasi, boșorogule șontorog basist!

UnUL 21-12-2013 - 22:31

Iluzionează-te; m-am înțeles cu ea că mă va căuta la 10 ani după ce te ia pe tine și pe Buboșel – celălalt cap al balaurului.

Antibasistul 21-12-2013 - 23:40

Boșorog șontorog iarasi minți, pentru ca esti batrîn, te ia pe tine primul, nu oamenii tineri!

UnUL 22-12-2013 - 00:19

N-are nicio legătură cu vârsta puiule ; la mine în familie majoritatea au trăit peste 90 de ani,

UnUL 22-12-2013 - 00:20

Știi, e vorba de o chestie de care nu cred că ai auzit, Huhule :îi spune „genetică”.

Antibasistul 22-12-2013 - 00:29

Tu faci parte din minoritatea familiei tale, din cei care nu au trait mai mult de 70 de ani!

UnUL 22-12-2013 - 01:26

S-o crezi tu, puiuț, singurul care nu a trecut de 70 de ani a fost tata, dar el a murit pentru că sănătatea lui a fost distrusă în închisoare, În rest – de la 85 sau chiar 90 în sus. Așa că te bucuri degeaba, nătărău mic (pardon : nătărău mare !).

Antibasistul 22-12-2013 - 02:32

Facem pariu ca nu treci de 70 de ani?
Daca treci iți dau 1000 euro, daca nu treci, lasi cu limba de moarte lui nevasta ta sa-mi dea 1000 de euro!

UnUL 22-12-2013 - 12:20

Putem face ce pariu vrei, Bășinel. Problema e că nu o să ajungi să trăiești ca să plătești; și presupun că nu ai (sau nu MAI ai) nici nevastă, căci cine ar sta lângă tine, cu imbecilitatea ta crasă și cu caracterul tău infect?

Antibasistul 22-12-2013 - 20:55

Dobitocule boșorog, șontorog basist, io-s cu mult mai tinar ca tine, pina ajung eu de virsta ta tu ai timp sa mori de 10 ori, pina atunci!

Ai curaj sa faci pariul, batrine?

Antibasistul 22-12-2013 - 20:59

PS. Senilule bosorog basist, fara creier, AM NEVASTA! Crezi ca daca tu nu ai, toți sint ca tine infectule, fara nevasta?

UnUL 22-12-2013 - 21:14

1. Mai vorbim peste 30 de ani (deși sunt convins că atunci nu voi mai avea cu cine vorbi, tu fiind de mult oale și ulcele!). Despre pariu, am vorbit deja, problema e că nu va fi cine să mă plătescă după ce tu vei fi țărână.
2. Ai nevastă? Biata de ea, o compătimesc. dar fii liniștit, nu te va suporta multă vreme.
3. „Crezi ca daca tu nu ai, toți sint ca tine infectule, fara nevasta?” (???!!) Păi eu sunt căsătorit de vreo 35 de ani, am și copii, și o viață de familie minunată.

Antibasistul 22-12-2013 - 22:05

Mai cretinule, idiotule, handicapatule boșorog basist, NU STI SA CITESTI?
Mai sus ti-am scris ca-s mult mai tinar decît tine, pina eu voi ajunge de virsta ta tu vei avea timp sa mori de zece ori, nebunule basist!

ValVerde 22-12-2013 - 22:09

„AM NEVASTA! Crezi ca daca tu nu ai, toți sint ca tine infectule, fara nevasta?”

===

Huhule, da’ ea stie ca e maritata cu tine, sau i-ai sterpelit o poza si dormi cu ea sub perna ?

ValVerde 22-12-2013 - 22:11

„Mai sus ti-am scris ca-s mult mai tinar decît tine”

===

Teme-te Huhule, teme-te.
Tu nu stii ca geniile mor de tineri ?

Antibasistul 22-12-2013 - 22:17

ValV., vorbesti neintrebat, ca retardatul basist un Nul, va lipsesc cei 7 ani de acasa, ca tuturor basistilor!
Te crezi mistocar? Nu ai umor!

Titircă Inimăbună 22-12-2013 - 22:31

@Antibasistul

Da tu clapanesti tare la keyboard si nevasta sta singurice? Cine stie cine o ciufuleste la pasarica, daca n-ai o centura de castitate cu alarma de umezeala, o sa trebuiasca sa tii degetul, si clampanesti numa cu o mana.

Asculta-ma pe mine, forumatul e lucru periculos!

UnUL 22-12-2013 - 22:40

Bășinel, prostovanul taichii, nu se moare în „ordine cronologică” : unii trăiesc până la 100 de ani și mai scriu și cărți (vezi Neagu Djuvara la peste 97 de ani!), alții, mor la 50. Tu vei crăpa foarte repede, căci ai o secreție de bilă în exces și prea mult venin în sânge. Așa că rămâne cum am stabilit.

UnUL 22-12-2013 - 22:42

ȘI DE CÂTE ORI SĂ ÎȚI EXPLIC CA „ȘTII/NU ȘTII” SE SCRIE CU 2 I, V I Ț E L U Ș ?

UnUL 22-12-2013 - 22:48

@Bășinel
„vorbești neîntrebat” – copy-paste nr. 210
„Retardatul/dobitocul basist Un NUL” – copy-paste nr. 433
„băsist/băsistă” – copy-paste nr.3756-3757

Antibasistul 22-12-2013 - 23:04

Juvara nu-i cretin ca tine, cei ca tine, cu greu ajung la 70 ani!

PROSTIA-I CEL MAI MARE CRIMINAL DIN TOATE TIMPURILE, UCIDE!

Ai prostie din belșug, PROSTIA TA TE VA UCIDE CURIND, spune soției tale sa pregateasca mia de euro!

UnUL 22-12-2013 - 23:50

Nu se scrie „Juvara”, boulene, ci „Djuvara, dar tu și cultura… !
”Prostia” mea m-a ținut în viață până acum și a dat o grămadă de cărți și articole; și mă va mai ține încă 30-35 de ani.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-12-2013 - 23:54
UnUL 23-12-2013 - 00:08

???

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-12-2013 - 16:27
UnUL 21-12-2013 - 18:03

???!!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-12-2013 - 19:42

Boc dragă ! Vezi ca ai excedent….de materie primă. Mâncaţi numai voi !

https://lh6.googleusercontent.com/-P5ri2ZSpqCE/TXX_HrWS95I/AAAAAAAAJlw/1ANavACH3tU/s1600/Boc+are+excedent+…..jpg

UnUL 21-12-2013 - 20:28

!!!!??

Cssanova 24-12-2013 - 19:10

Daca se iau listele de ,,revolutionari” la analizat corect, dupa concluziile celor care analizeaza, vor apare banii pentru 23.000 de pensionari. Este valabil si pentru Institutul ,,Smolnai” infiintat de t i g a n u l Iliescu, pentru a legifera minciuna cu ,,revolutia”. In acea superba constructie din buricul targului , sediul ,,Institutului” , ar putea sa functioneze un muzeu de prestigiu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult