Acasa Actualitate-InternaSocial Cainii fara stapan, vesnica problema a Capitalei

Cainii fara stapan, vesnica problema a Capitalei

scris de Ziua Veche
4 afisari

Reprezentantii a cinci primarii de sector, primarul Sorin Oprescu si prefectul Capitalei au discutat, marti, despre modificarea legii cainilor fara stapan din Bucuresti, astfel incat, dupa sterilizare, acestia sa nuse mai intoarca pe strada.


Prefectul Capitalei a declarat, marti, dupa intalnirea lunara a edililor de sector cu primarul general, ca printre subiectele abordate a fost si problema cainilor vagabonzi avand in vedere raportarile Institutului Matei Bals din noiembrie 2009, care arata ca 10.000 de persoane au fost muscate de cainii fara stapan.

 

„Exista o vointa foarte clara si, din discutiile pe care le-am avut cu primarii, se impune o modificare legislativa prin parghiile pe care le avem”, a spus Atanasoaei. Potrivit prefectului Capitalei, in perioada urmatoare, edilii sectoarelor vor trimite Prefecturii „propunerile pe care si le-au cristalizat” pentru modificarea legislatiei.

De asemenea, Mihai Cristian Atanasoaei a aratat ca este „adeptul unor actiuni imediate si ferme chiar daca pot fi considerate nepopulare”si a explicat ca se intentioneaza ca, dupa sterilizare, cainii fara stapan sa nu se mai intoarca pe strada. In acest sens, primarul Capitalei Sorin Oprescu a precizat ca doreste ca proprietarii animalelor sa aibe mai multe obligatii in privinta intretinerii acestora pana intr-acolo incat „chiar sa fie obligati sub amenda sa-i sterilizeze” . Totodata, Oprescu a precizat ca nu se doreste modificarea legii cainilor fara stapan in sensul introducerii eutanasierii in conditiile in care „avem atatea lucruri de facut inainte”.

Primarul general a mai spus ca este un lucru dovedit faptul ca „experienta cu luarea in adoptie s-a dovedit a fi o nereusita”. Si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat ca modificarile care se doresc a fi aduse legii cainilor fara stapan sunt „modificari legate de proceduri”, dar si pentru cainii pe care stapanii „ii arunca pur si simplu in strada”.

La sedinta care a avut loc la Primaria Capitalei au participat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, arhitectul sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, cel al sectorului 6, Cristian Poteras, dar si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, precum si prefectul municipiului Bucuresti Mihai Cristian Atanasoaei.

 

24.000 de animale urmeaza sa fie sterilizate

 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, miercuri, proiectul privind sterilizarea gratuita a cainilor maidanezi din Capitala si a celor cu stapan, municipalitatea urmand sa semneze cu medicii veterinari un acord in acest sens.

Proiectul aprobat de consilierii municipali prevede sterilizarea gratuita a cainilor de rasa comuna in varsta de peste sase luni aflati in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept public, neinregistrati in cadrul Asociatiei Chinologice. Cainii vor fi sterilizati, deparazitati, si vaccinati, iar pentru identificare li se vor aplica pe urechi crotalii de culoare verde. Cainilor sterilizati care au stapan li se va implanta optional un microcip, a carui serie va fi inscrisa in carnetul de sanatate. Pretul pentru sterilizarea cainilor va fi stabilit in functie de ofertele primite de la cabinetele medicilor veterinari, cea mai mica oferta urmand a stabili nivelul taxelor pentru sterilizarea cainilor”, a declarat, pentru Mediafax, directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan din Bucuresti (ASCSB), Simona Panaitescu.

Directorul ASCSB declara, la jumatatea lunii octombrie, ca municipalitatea ar putea incheia contracte pentru sterilizarea cainilor cu 40 de cabinete veterinare, in primul an urmand sa fie sterilizate aproximativ 24.000 de animale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult