Acasa Actualitate-InternaSocial Calvarul somerului cu rate la banci

Calvarul somerului cu rate la banci

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Ti-a facut cu ochiul plasma sau frigiderul no frost in perioada cat economia duduia? Te-ai imprumuat la banci ca sa vezi zilnic, in casa, lucrul mult dorit? Firma la care lucrai a dat faliment si ai ramas cu un credit pe rol? Nasol. Atat pentru tine, cat si pentru banca. Daca n-a avut inspiratia sa-ti solicite o ipoteca sau ceva giranti, acum nu numai tu dai din colt in colt, ci si banca. Iar intelegere de la bancheri, aproape zero.

 

Am simulat ca sunt un client al bancii care a luat un credit de nevoi personale, iar acum a ramas fara venituri. Am incercat sa aflu de la cat mai multe banci informatii generale despre o astfel de situatie. Majoritatea m-au trimis la biroul de presa si mi-au sugerat ca daca as fi cerut relatii incognito, as fi avut mai mult succes. Ceea ce am si facut. Pentru ca am vrut sa vad cat de roza e situatia din perspectiva unui oarecare datornic. Primul lucru pe care il simti atunci cand ii anunti pe agentii de credite ca ai ramas fara loc de munca este o schimbare de ton. Unii incearca sa te inteleaga, altii pur si simplu se rastesc la tine sau iti cer brusc CNP-ul. Daca le spui ca ceri informatii pentru cineva care nu mai are bani de telefon, dar vrea sa stie ce se intampla cu el, convorbirea se termina brusc. De fapt, aceasta reticienta a bancilor in fara unui client aflat la anaghie ascunde faptul ca nu-ti acoda aproape nici o facilitate. Ba mai mult, trebuie sa le platesti in continuare comisioane.

 

In orice situatie, sau la orice fel de banca ai credit, trebuie sa-ti faci rost, inainte de a face un drum pana la ei, de copie dupa cartea de munca – din care sa rezulte ca ai ramas somer; preavizul in original; decizia privind intrarea in somaj – daca s-a facut acest demers, daca nu se va face oricum la presiunea bancii. In plus, unii bancheri mai solicita actele in baza carora s-a acordat creditul: contractul de munca, contractul de drept de autor, de prestari servicii, de inchiriere etc. Cat de substantiala va fi facilitatea de care vei beneficia afli abia dupa o discutie cu agentii de credit. Dar nici ei nu au ultimul cuvant, pentru ca cererea ta urmeaza a fi supusa unor analize si se va incheia cu o decizie din care vei afla daca ai convins sau nu. Daca esti rau-platnic, nici n-are sens sa te mai chinui sa strangi acte. Pierzi din start.

BCR este dispusa sa acorde o perioada de gratei de pana la sase luni. Nu topaii ca Geoana de bucurie. Ca nu e tocmai de bine. Dupa sase luni urmeaza sa platesti o dobanda cu doua puncte procentuale mai mare decat cea din contract. In plus, desi esti in perioada de gratie, platesti in continuare dobanda la credit si comisionul de reesalonare.

 

OTP bank acorda o suspendare a ramburasrii creditului pe o perioada de trei luni. Agentii nu sunt dispusi sa dea mai multe amanunte prin telefon. Te avertizeaz doar sa nu cumva sa fii restant si iti spun ca sunt dispusi sa negocieze. Cat? “Daca aveti o rata de [apte milioane si un venit de cinci din somaj, sa nu credeti ca veti beneficia de vreun ajutor din partea bancii”, mi-a spus un agent de credite de la sucursala Baneasa. Degeaba am incercat sa explic ca, logic, venitul nu asigura acoperirea ratei. Agentul de la celalat capat al firului pur si simplu s-a infuriat pe mine si discutia s-a blocat.

 

CEC negociaza perioada de gratie de la caz la caz. Curg insa dobanzile si exista un comision fix de reesaloane de 30 de lei.

BRD acorda o perioada de gratie de pana la sase luni. Sunt necesare multe acte, plata la zi a tuturor ratelor si o buna negociere cu agentul de credite.

 

Volskbank are o oferta flexibila. Poate acorda o renegociere de 1, 2 sau 3 luni, in functie de client. Gratia poate fi totala, adica in aceasta perioada clientul nu plateste nimic, sau poate fi partiala, ceea ce presupune plata dobanzii la creditul luat si a unor comisioane, in principiu cele aplicate procedurii de reesalonare

 

Ca o concluzie, daca nu ai garanta cu nimic si nici nu stii de unde vei face rost de bani in perioada imediat urmatoare, este mai bine sa nu-ti mai faci nervi cu banca. Accepta sa fi trecut pe lista neagra a Biroului de credit [i pregateste pentru un eventual proces. Pana cand incepe procedura juridiciara fa rost de ceva bani sa imbunezi o perioada banca. Pentru de prea multa clemenata nu ai cum sa te bucuri din partea institutiilor de credit din Romania.

 

0 comentariu

zeitgeist 09-07-2010 - 15:07

Vaca se preface la fel de bine ca ceilalti membrii ai turmei de hotzi,mafiotzi si parazitzi…

zeitgeist 09-07-2010 - 15:10

‘Victimele 11 septembrie’ HA HA HAAAAAAAAAAAAAA poate cei ucisi de guvernul USA pe 11 septembrie,alt Pearl Harbour menit sa indobitoceasca si sa controleze mai abitir masele de dobitoace…

Kc-în Zeitgeist 09-07-2010 - 15:11

Pleaca dracului de-aici cu mizeriile tale. In fatza reginei Angliei, stai in genunchi, vita ordinara, si cu rîtul lipit de de caldarim, otreapa ce esti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult