Acasa Actualitate-InternaSocial Canadian Medical Association Journal: Sistemul de sanatate din Romania in pragul colapsului

Canadian Medical Association Journal: Sistemul de sanatate din Romania in pragul colapsului

scris de Ziua Veche
1 afisari

Romania continua sa se afle mult in urma altor state europene in ceea ce priveste sistemul de sanatate, o realitate pentru o tara a Uniunii Europene din secolul al XXI-lea care a reusit totusi sa faca progrese in multe alte sectoare ale economiei si societatii, scrie Canadian Medical Association Journal, citat de Agerpres.


„Conditiile din spitalele romanesti – pe care canadienii nici macar nu si le pot imagina – sunt un permanent cal de bataie pentru mass media. Imaginati-va instrumentar medical si paturi ruginite, pereti crapati si cojiti, toalete murdare si, uneori, gandaci” – asa schiteaza publicatia mentionata situatia din spitalele romanesti. La aceste probleme se adauga si „fuga creierelor” cu care se confrunta medicina romaneasca in conditiile in care Romania are cel mai mic numar de medici la numarul de locuitori dintre statele din Europa.
Canadian Medical Association Journal aminteste totodata ca, in paralel cu sistemul public de sanatate, s-a dezvoltat un sistem privat ale carui servicii medicale sunt comparabile cu cele din tarile dezvoltate, dar, in acelasi timp, tendinta clinicilor particulare este de a se axa pe specialitatile profitabile si cele mai cautate, precum ginecologia si dermatologia, lasand procedurile mai complexe si mai costisitoare in grija sectorului public.
In toata aceasta ecuatie, pacientii sunt prinsi la mijloc, comenteaza sursa citata, care aminteste ca in 2009 Romania s-a clasat pe penultimul loc – inaintea Bulgariei – intr-un clasament care compara nivelul a 33 de sisteme de sanatate europene. Romania a inregistrat rezultate proaste la toate subcategoriile. Totusi, unii sunt de parere ca sistemul de sanatate romanesc a inregistrat si succese, indeosebi in comparatie cu nivelul de asistenta de sanatate oferit in regimul comunist.

0 comentariu

caramache 05-09-2010 - 00:01

…este autoarea in stare sa foloseasca AUTOCAd-ul si INVENTOR-ul 2011?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult