Acasa Actualitate-InternaSocial Când se dau pensiile în luna iunie

Când se dau pensiile în luna iunie

scris de Misu Andrei
60 afisari

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, vine cu o veste bună pentru seniori. Deși se suprapune cu minivacanța de Rusalii, plata pensiilor se va face la timp, nefiind afectată de zilele libere. Astfel, începând de vineri, 2 iunie, va începe distribuirea pensiilor.

Plata pensiilor pe luna decembrie se va face în avans

Acesta a precizat că între CNPP și Compania Națională Poșta Română există o convenție încheiată în care sunt stipulați foarte clar termenii, atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor.

Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri.

Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal”, a declarat Daniel Baciu, potrivit România TV

Totodată, si Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări despre faptul că pensiile nu vor întârzia în luna iunie.

Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…).

Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte – n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere„, a declarat ministrul Marius Budăi.

Câți bani reține statul din pensiile românilor. Exemple de calcul

În România trăiesc aproape 4,6 milioane de pensionari, pensia lunară fiind în medie de 2.004 lei, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pe luna martie 2023.

Puțini dintre aceștia știu însă că, odată ce pensia a fost majorată, vor plăti și impozit pe venit, dat fiind că au depășit plafonul de 2000 de lei.

Potrivit legii, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) este următoarea:

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Pentru persoanele care beneficiază de pensie în cuantum de până la 4000 lei, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate se suportă din Bugetul de Stat.

Impozitul pe venit este de 10% și se reține exclusiv la venitul lunar din pensie care depășește, suma neimpozabilă de 2000 lei.

Exemple:

Situația 1: În anul 2022, Persoana X obține venituri din pensie în cuantum brut de 1313 lei.

– contribuția pentru asigurări sociale de sănătate: nu se datorează CASS

– impozit: nu se reține pensionarului, întrucât cuantumul pensiei se află sub plafonul de 2000 lei peste care se reține impozitul

– pensia netă: 1313 lei

Situația 2: În anul 2022, Persoana X obține venituri din pensie în cuantum brut de 2323 lei.

– contribuția pentru asigurări sociale de sănătate: nu se datorează CASS

– impozit: 32 lei

• 2323-2000 (plafon impozit) = 323 lei

• 323 lei x 10% = 32 lei

– pensia netă: 2291 lei (2323 lei – 32 lei impozit)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS