Acasa Actualitate-InternaSocial Cardul de sănătate va fi obligatoriu din ianuarie 2015

Cardul de sănătate va fi obligatoriu din ianuarie 2015

scris de C.S.
0 afisari

Cardul de sănătate va fi obligatoriu din ianuarie 2015. Pacienţii îl vor prezenta de fiecare dată când merg la control, producţia şi distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârşitul lunii septembrie 2014.

Pacienţii vor prezenta cardul de fiecare dată când merg la control.

Cristian Buştoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a precizat că până la 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele şase-şapte luni, fiind estimat ca termen sfârşitul lunii august. El a adăugat că în acest fel distribuţia celor 15 milioane de carduri poate fi încheiată la sfârşitul lunii septembrie, pentru ca în ultimul trimestru să fie implementat sistemul.

„De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic”, a mai spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a adăugat că, în opinia lui, distribuirea cardurilor ar trebui făcută în două etape, prima la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, pentru 10 milioane de persoane, iar ultima în septembrie, dacă producţia se va încheia în august.

„Fac apel către toţi furnizorii de servicii, atât publici cât şi privaţi, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate, să-şi achiziţioneze cititoare pentru aceste carduri. Intenţionăm să facem un proiect-pilot pentru toţi cei 10.000 de pacienţi aflaţi în serviciile de dializă, astfel că vom selecta 10.000 de pacienţi şi vom produce în februarie cardurile pentru ei. Este o fază pilot amplă, mai amplă decât aceea din Arad anul trecut, făcută pentru hemodializă. Vorbim de un eşantion de 10.000 de oameni, din centre din toată ţara, cu persoane din toate categoriile sociale”.

Cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 şi 50 de euro, iar dosarul electronic va fi testat o lună, până în 21 martie, iar din 21 aprilie va fi disponibil ca infrastructură IT.

Buşoi a mai spus că, în perioada 21 martie – 21 aprilie, va face o sesiune de testare şi una demonstrativă pentru proiectul privind dosarul electronic, astfel încât să poată fi aduse îmbunătăţiri şi modificări.

1 comentariu

Mircea 05-02-2014 - 06:52

Cardul asta e „obligatoriu” de vreo 10-12 ani asa ca o obligatie in plus ce mai conteaza ? Se gasesc motive ca sa fie aminat in continuare deoarece:
– furnizorii de medicamente nu sunt de acord cu aceasta supraveghere de tip securist care poate dovedi mult mai mult decit sunt ei dispusi sa accepte (de exemplu strinsa legatura furnizor-farmacie-medic de familie;
– medicii de familie nu au cei 30-50 de euro pentru cititoarele de card, suma imensa pentru ei;
– medicii de familie nu au timp sa completeze la calculator datele necesare. Ei vindeca nu sunt functionari;
– medicii de familie nu mai pot impune pacientilor la ce farmacie sa-si procure medicamentele, fapt inacceptabil care poate duce la sistarea excursiilor peste hotare ale medicilor, ca sa nu mai vorbim de pierderile societatilor de turism;
– SFINTA SPAGA nu se poate da cu cardul. Exista riscul ca pacientul sa-si uite banii acasa si sa mearga la medic doar cu cardul asta comunist, ceeace este inacceptabil.
PS Sper ca cei fara simtul umorului sa sesizeze si ei ironia.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult