Acasa Actualitate-InternaSocial Care sunt sectoarele cu cei mai agresivi câini din Capitală

Care sunt sectoarele cu cei mai agresivi câini din Capitală

scris de D.P.
12 afisari

Cele mai multe persoane muşcate de câini în Capitală care au ajuns, în iulie, la Centrul antirabic al Institutului „Matei Balş” sunt din sectorele 6, 3 şi 2, în primele şase luni fiind înregistrate 8.600 de cazuri.

Potrivit datelor înregistrate de unitatea sanitară, din 1 ianuarie şi până în 31 iulie s-au prezentat la Centrul antirabic al Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” 8.610 persoane, dintre care 6.917 adulţi şi 1.693copii. Dintre aceştia, 6.968 au fost vaccinaţi antirabic, 6.498 au primit profilaxie antitetanică, iar 508 ser antirabic.

La nivelul Capitalei, în luna iulie, cei mai mulţi oameni muşcaţi de câini sunt din Sectorul 6, urmaţi de cei din Sectorul 3, Sectorul 2, Sectorul 5, Sectorul 1 şi, pe ultimul loc, Sectorul 4.

În ce priveşte cazurile din judeţul Ilfov, statisticile indică faptul că, din cele 207 persoane care au ajuns la Centrul antirabic în luna iulie, 140 sunt adulţi şi 67 copii. Cei mai mulţi adulţi, respectiv 62, au fost muşcaţi de câini cu stăpân, 55 de câini fără stăpân, 21 de pisici şi doi de şobolan. Dintre cei 67 de copii, 41 au fost muşcaţi de câini cu stăpân, 20 de cei fără stăpân, iar şase de pisici.

Potrivit conducerii Institutului „Matei Balş”, la Centrul antirabic se prezintă anual, în medie, 15.000 de oameni muşcaţi de câini. De asemenea, media lunară indică faptul că majoritatea persoanelor muşcate de câini care ajung pentru tratament în Capitală sunt din provincie.

Răzvan Băncescu, cordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), declara în iulie, pentru MEDIAFAX, că există o legătură evidentă între zonele în care trăiesc cei mai mulţi câini fără stăpân şi cele în care sunt înregistrate persoanele care au suferit de pe urma acestor animale. Totodată, zonele în care a fost înregistrat un număr mai mare de persoane muşcate de câinii fără stăpân se suprapun cu locurile unde au fost identificate haitele.

Băncescu spunea că, în primele patru luni ale anului, cele mai multe cazuri înregistrate la ASPA sunt în Sectorul 6, unde 483 de persoane au fost muşcate de câini, iar cele mai puţine în Sectorul 1, respectiv 32 de persoane. În Sectorul 4, în primele patru luni ale anului au fost înregistrate 219 persoane muşcate de câini fără stăpân, în Sectorul 3 – 164 de persoane, în Sectorul 2 – 137, iar în Sectorul 5 au fost 92 de persoane.

Datele ASPA privind persoanele muşcate de câini în Capitală se corelează cu harta privind incidentele cu câinii fără stăpân, în care Drumul Taberei este cartierul cu cele mai multe sesizări privind incidente legate de aceste animale, toate cele şase sectoare din Capitală având însă zone cu probleme legate de animalele agresive, arăta Băncescu.

Pe harta ASPA, obţinută de MEDIAFAX şi prezentată în luna mai, au fost centralizate locurile unde s-au petrecut incidente cu câini fără stăpân, reclamate de cetăţeni timp de trei luni, atât telefonic, cât şi prin petiţii scrise sau online.

Analiza hărţii demonstrează că toate sectoarele Capitalei au mai multe zone în care a fost semnalată prezenţa unor câni agresivi, cele mai multe incidente reclamate venind însă din Sectorul 6, mai precis din Drumul Taberei.

Majoritatea sesizărilor din Sectorul 1 vizează zona cuprinsă între Calea Victoriei, Calea Plevnei şi Bulevardul Kogălniceanu, dar şi Parcul Herăstrău, unde cetăţenii au cele mai multe probleme cu câinii fără stăpân, la Roată, la restaurantul Pescăruş, dar şi în Grădina Japoneză.

În ce zone au loc cele mai multe incidente cu câinii agresivi?

În Sectorul 2, incidentele legate de câinii vagabonzi sunt concentrate în zona cuprinsă între Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Colentina şi Bulevardul Lacul Tei, precum şi în Parcul Circului, zona Doamna Ghica şi strada Arhitect Grigore Ionescu.

În Sectorul 3, harta incidentelor este relativ uniformă, ieşind totuşi în evidenţă, după numărul de reclamaţii, Parcul IOR şi zona cuprinsă între străzile Dristor şi Râmnicu Vâlcea.

Sectorul 4 are probleme din acest punct de vedere în special în cartierul Berceni şi în apropierea Parcului Tineretului, către Sala Polivalentă şi Orăşelul Copiilor, dar şi în interiorul parcului, pe aleile de acces.

În Sectorul 5, conform datelor evidenţiate pe hartă, cele mai multe reclamaţii privind haitele de câini au vizat Calea Rahovei, Bulevardul Mihai Sebastian, zona 13 Septembrie (în jurul magazinului Prosper) şi Mărgeanului.

În Sectorul 6, pe câteva sute de metri din Bulevardul Drumul Taberei se concentrează 70 la sută din agesiunile înregistrate în sector, alte zone cu probleme fiind cartierul Crângaşi şi Bulervadul Iuliu Maniu, Pasajul Lujerului, Gorjului şi Bulevardul Uverturii.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe proprietatea unei firme, din apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Pe corpul copilului au fost găsite sute de plăgi, la autopsie stabilindu-se că acesta a murit din cauza hemoragiei externe, a declarat marţi, pentru Mmediafax, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală.

Reprezentanţii ASPA au ridicat, luni, şase câini de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre aceştia având urme de sânge, a declarat Răzvan Băncescu.

Câinele care avea urme de sânge fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, potrivit lui Băncescu. Anchetatorii au prelevat probe de la cei şase câini ridicaţi luni de pe terenul din apropierea Parcului Tei din Capitală şi le vor compara cu ADN-ul copilului ucis, pentru a se stabili care dintre animale l-au muşcat, potrivit unor surse din Poliţie. De asemenea, de la cei şase câini vor fi luate impresiuni dentare, pe baza cărora se vor realiza mulaje, acestea urmând să fie comparate cu rănile găsite de medicii legişti pe corpul copilului de patru ani.

4 comentarii

UnUL 03-09-2013 - 19:01

Ălea în care locuiesc Salaud Bubos, Bășinel, Degețel, Tache și Mircea ???

pensionar 03-09-2013 - 23:37

Nu-I poate muta nimeni langa parlament si cladirea guvernului??? Sau in ograda faimoaselor ONG-ri???Trebuie sa fi cel putin cretin,daca pui mai presus de viata unui copilas nevinovat pe cea a unei haite de maidanezi!! Sper sa nu fiu ,,taiat,,-am caine,la curte,e si de rasa,dar maidanezii trebuie rapid ,,rezolvati,,. Puneti-va in situatia acelei familii,cu un copil macelarit de javre in capitala tarii.Daca vi se va intampla voua,dragi ,,iubitori,,de animale,numite javre??? De ce va tace primarul??? Asta-i om???Ar merita inchisoare pe viata,el si toti care au mintit,in campania electorala,ca ne scapa de maidanezi. Voi,aparatorii de nadejde ai animalelor,ati vazut prin vest caini liberi,fara stapan? Atunci de ce mama dra… mai comentati????

pensionar 03-09-2013 - 23:49

Apropo,unde-si are sediul fundatia asta si cine o ,,patroneaza,,?? Putem afla sau are sediul la etajul 9 intr-un bloc turn?? Intreb serios,stie cineva,ne poate comunica si noua,muritorilor de rand????

mircea 04-09-2013 - 07:55

unde in lumea aceasta s-a mai pomenit ca un oras sa aiba 15 primari si 266 de consilieri care au numai privilegii,drepturi si afaceri dar nici o responsabilitate.Londra,Parisul,Roma,Viena,Moscova au un singur primar care administreaza orasul ,iar cei care executa sunt angajati pe baza de contract de performanta.In Bucuresti este de ajuns sa fie ales un primar si 60 de consilieri ,di care va fi alescate un cytymanager care v-a fi cel care v-a administra sectorul,iar cei 54 de consilieri vor indeplini functii de consilieri de sector si vor fi si consilieri la capitala in acelasi domeniu.Toti primarii si consilierii sunt niste nulitati si hoti notorii.90% di intabularile di intravilan di bucuresti si zonele limitrofe sunt transferate din cuca macaii de aceste nonvalori.Dece DIICOT,ANI,DNA nu ii ia la verificat de unde si cum au facut averile nejistificabile,finndca si cei din autoritati sunt compromisi.Costurile lucrarilor contractate de primarii sunt foarte mari si de o foarte proasta calitate.HOTIE dela capul statului pina la ultimul functionar. Cine are curajul sa-l controleze pe Vanghelie,ce vrea sa fie turnat de un mos de la servicii????Mosul fiind Basescu,doar au venit in haita in administratie,la ciordeala

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult