Acasa Actualitate-InternaSocial Carnea de porc s-ar putea ieftini în următoarele luni

Carnea de porc s-ar putea ieftini în următoarele luni

scris de C.S.
15 afisari

Carnea de porc de pe piața românească s-ar putea ieftini în următoarele luni, ca urmare a creșterii importurilor din Ungaria, unde TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 27% la 5%, anunță Asociaţa Producătorilor de Carne de Porc.

Carnea de porc de pe piața românească s-ar putea ieftini.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, a afirmat că situaţia va genera şi importuri la negru de pe piaţa maghiară. Astfel de situaţii se întâmplă frecvent când există diferenţe mari de TVA între ţări vecine.

Guvernul ungar a redus de la începutul acestui an TVA pentru porci vii şi carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine.

„Va fi o presiune pe piaţa românească. Au început deja să crească importurile, dar doar regional, deocamdată, în Bihor, Satu Mare şi Arad. Ungurii vin cu carnea şi o vând unde pot, la magazine mici, la măcelării sau la procesatori mai mici. Ne aşteptăm ca în aceste condiţii preţul cărnii de porc pe piaţa românească să scadă”, a mai spus oficialul asociaţiei.

Problemele producătorilor români ar putea fi amplificate şi de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, după ce s-au depistat cazuri de pestă porcină.

„Va creşte astfel pe piaţa europeană cantitatea de carne de porc disponibilă, pentru că o parte s-ar fi dus în Rusia”, a explicat Ladoşi.

În primele zece luni ale anului trecut, România a importat 121.000 de tone de carne de porc, în valoare de 223 milioane de euro, şi 33.000 de tone de porci vii, care au costat 80 de milioane de euro. Comparativ cu perioada similară din 2012, cantitate de carnea de porc importată a scăzut cu 5,4%, însă a crescut cu 2,2% ca valoare. În acelaşi timp, greutatea animalelor vii importate a coborât cu 2,7%, dar s-a plătit pentru ele cu 5,3% mai mult.

De la 1 ianuarie, România poate exporta carne de porc în statele Uniunii Europene, după ce în ultimii zece ani acestea au fost sistate din cauza restricţiilor impuse ca urmare a descoperirii unor cazuri de pestă porcină.

3 comentarii

Porky 05-02-2014 - 22:23

Cum de nu e nici un kurist patriot pe forum care sa faca spume de indignare ca Romania cumpara porci de la unguri si sa spuna ca kakatul national e mai bun ca porcu unguresc.

Mircea 06-02-2014 - 06:35

Ai putintica rabdare stimabile. Apare el.

UnUL 06-02-2014 - 08:28

Nu e vorba de niciun „patriotism”, Dar este ciudat și trist să vezi că o țară care hrănea jumătate din Europa importă acum mai bine de jumătate din alimente, în vreme ce mii de hectare de pământ stau pârloagă.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult