
Potrivit proiectului, durata activităţii ocazionale este de minimum o zi şi maximum cinci zile calendaristice consecutive în aceeaşi lună. Totodată, durata activităţii executate de un lucrător zilier nu trebuie să depăşească 90 de zile într-un an calendaristic, pentru acelaşi beneficiar, şi 220 de zile, pentru mai mulţi beneficiari. Durata zilei de lucru nu poate fi mai mare de 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii sub 18 ani care au drept de muncă. În Codul Muncii, durata maximă a zilei de lucru este 8 ore pe zi. Plata se va face la sfârşitul fiecărei zilei, iar nivelul remuneraţiei nu poate fi mai mic decât salariul minim orar stabilit prin hotărâre de Guvern. Evidenţa zilelor de lucru se va ţine într-un carnet pentru activităţi ocazionale (carnet de zilier), pe care lucrătorul îl ia de la primărie contra cost, dar şi într-un registru de evidenţă, deţinut de angajator. Pentru suma plătita, beneficiarul de lucrări va plăti la primărie impozitul pe venit şi va primi în schimb un “timbru social” autocolant, pe care îl va lipi pe carnetul lucrătorului.
Împreună cu specialiştii Ministerului de Finanţe, iniţiatorii vor să reglementeze şi problema asigurării zilierilor in sistemul de pensii, de sănătate şi somaj, în condiţiile în care pentru a beneficia de aceste drepturi este nevoie de o anumită perioadă contributivă.
0 comentariu
Rusia este principalul vinovat si responsabil de inarmarea nucleara pe care o urmareste Iranul. Prin sprijin logistic direct si prin protectia fatisa pe care o acorda regimului de la Teheran, Rusia demonstreaza ca ea este cea care submineaza eventualul compromis la care s-ar putea ajunge. Rusia stie prea bine (a si declarat-o nu cu multa vreme in urma) ca Iranul este la un pas de obtinerea armei nucleare asa ca tot ceea ce declara si face nu este decat ipocrizie, fatarnicie si inconstienta crasa. Cred ca sunt ani buni de zile si nu s-a obtinut nimic. Iranul refuza cu obstinatie orice fel de compromis declarand ca nu va renunta la programul sau. Oare Rusia vrea sa se ajunga in punctul pana unde nu se va mai putea face nimic? Exemplul Coreei de Nord nu li se pare relevant? Si cu ei s-au purtat nesfarsite negocieri de-a lungul a nenumarati ani iar rezultatul e cel pe care il stie toata lumea. Coreea de Nord detine arma nucleara. Ce vrea Rusia defapt? Un Iran nuclear?