Acasa Actualitate-InternaSocial Cartea de identitate va fi obligatorie de la 12 ani. Termenele de valabilitate pentru noile documente în România

Cartea de identitate va fi obligatorie de la 12 ani. Termenele de valabilitate pentru noile documente în România

scris de Misu Andrei
178 afisari

Schimbări majore în ce privește cărțile de identitate. De anul viitor va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă buletin de la 12 ani, iar noul act va arăta ca un card bancar și va include un CIP.

Proiectul postat pe pagina Ministerului de Interne precizează că cetățenilor români li se eliberează acte de identitate:

a) începând cu vârsta de 14 ani, până la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate;

b) începând cu vârsta de 12 ani, de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate.

Prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea temporară de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

Carte electronică de identitate, opţional şi înainte de împlinirea vârstei de 12 ani

Opțional, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.”

Care vor fi termenele de valabilitate ale noilor documente:

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se vor elibera cu următoarele termene de valabilitate:

a) de 6 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani;

b) de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

c) nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, cu excepţia minorilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 ani, se arată în proiect.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult