Acasa Actualitate-InternaSocial Casatoria este si o chestiune de sanatate care ne afecteaza fizic si emotional. Tentatie si fidelitate

Casatoria este si o chestiune de sanatate care ne afecteaza fizic si emotional. Tentatie si fidelitate

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Cum mentinem fidelitatea in casatorie in ciuda tentatiilor de tot felul cu care sotii se confrunta zilnic? De exemplu, conform unor studii, in SUA circa 25% din barbati si 10-12% dintre femei isi insala sotul sau sotia. De ce unii o fac iar altii nu? De ce unii cad in ispita iar altii supravietuiesc tentatiei?


Alianta Familiilor din Romania a publicat o recenzie a cartii psihologului american de cuplu Tara Parker-Pope, For Better – The Science of a Good Marriage. (La bine: Stiinta unei casatorii fericite), aparuta in mai in SUA. Cartea nu e scrisa dintr-o perspectiva crestina sau teologica, dar se axeaza pe un subiect important pentru multi dintre noi – tentatiile si fidelitatea in casatorie.  

Cartea face un tur de orizont al diferitelor studii facute asupra acestui subiect. Concluzia lor cvasi-unanima este ca cei care rezista tentatiei sunt persoanele care se focalizeaza asupra respectarii angajamentului luat de soti in momentul casatoriei. Cercetatorii studiaza totul, incepand cu factorii biologici care par sa influenteze stablitatea matrimoniala, pana la reactia psihologica care se produce dupa ce unul dintre soti cocheteaza cu o persoana straina. Constatarile lor sugereaza ca in timp ce unele persoane par sa fie, in mod natural, mai rezistente atunci cand sunt confruntate cu ispita, atat barbatii cit si femeile pot sa se antreneze, printr-un proces de constientizare, sa-si protejeze relatia si sa-si intareasca sentimentele privind respectarea angajamentului luat prin casatorie. Studiile confirma ca la acest aspect femeile dau dovada de mai multa seriozitate si succes decat barbatii. 

De-a lungul ultimelor decenii, cercetatorii au acumulat date voluminoase privind modul in care sotii interactioneaza, comunica, chiar si nivelul pulsului sau tensiunea, si alte raspunsuri palpabile care se ivesc atunci cand vorbesc, rad, plang sau argumenteaza. Ba au masurat chiar si impactul conflictului si stresului marital asupra sistemului imun. Radiografiile cerebrale ale tinerilor casatoriti si ale celor mai in varsta si ele denota gradele diferite ale impulsurilor fiziologice ale pasiunii, dragostei si romantei. Pe baza acestor date unii cercetatori cred ca este posibil sa se prezica daca o casatorie va tine toata viata sau va esua prin divort. In plus, tot pe baza datelor empirice obtinute, au conceput si metode pragmatice pentru evitarea divortului. De exemplu, s-a constata ca o sotie care este jignita de un gest sau gresala sotului, are nevoie de cinci gesturi sau cuvinte pozitive pentru a-si reface integritatea relatiei. 

La fel se poate stabili si o lista a factorilor care duc la divort si care natural trebuie evitati. Conculzia cercetatorilor este ca daca cuplurile pot sa stapineasca simultan factorii de risc si factorii de reinvigorare a casatoriei, casatoriile pot dainui toata viata. Exista si date concrete care confirma aceasta concluzie. Consilierea de cuplu din ultimele decenii, de exemplu, facuta pe baza acestor date, a rezultat in cresterea stablitatii matrimoniale in  ultimii ani in comparatie cu decadele trecute. Divortul nu mai este destinul cvasi-inevitabil al majoritatii casatoriilor, ci dimpotriva, trainicia si imbunatatirea ei. Cheia successului, afirma autoarea “este sa inveti sa faci discernamant intre conflictele si frustratiile normale si cotidiene ale relatiilor umane si sa te focalizezi asupra chestiunilor reale si importante care stau ca obstacole in calea unei relatii mai bune.” De exemplu, rezolvarea problemelor financiare rezolva multe probleme de cuplu.  

O alta constatare a studiilor facute in carte este ca primele trei minute din cearta dintre soti determina daca conflictul se rezolva sau nu. Deci, e de la sine de inteles ca stapanirea de sine in toiul unei certe este cheia rezolvarii conflictului. Un alt sfat practic esta ca atunci cand unul dintre soti escaleaza argumentul sau cearta, celalalt sa le de-escaleze. O constatare la fel de interesanta este ca diviziunea muncii intre soti privind munca pe langa casa afecteaza calitatea vietii intime dintre soti. 

Cartea isi justifica titlul, afirmind ca exista “o stiinta a casatoriei fericite”, pe care toti trebuie sa o cunoastem. In cuvintele autoarei, “daca esti pe cale sa te casatoresti, nadajduiesti sa repari o relatie subreda, speri sa construiesti o casatorie trainica dupa un divort, sau simplu cauti ca sa-ti imbunatatesti casatoria actuala, studiul stiintific al casatoriei a rezultat in acumularea unor sfaturi simple si practice pentru a determina ce e mai important intr-o relatie si a te directiona unde sa-ti focalizezi energia ca sa o imbunatatesti.”

Casatoria este si o chestiune de sanatate care ne afecteaza fizic si emotional. Obiectivul este sa invatam sa facem diagnoza propriilor noastre relatii si sa ne tratam casatoria asa dupa cum un doctor trateaza o boala. Dupa cum obiceiurile rele ne afecteaza sanatatea fizica, la fel exista factori de risc care submineaza casatoria si care trebuie cunoscuti, stapiniti si evitati. Rezultatul unor astfel de eforturi este izolarea casatoriei de subrezeala. De aceea titlul carti este ales intentionat si cu grija pentru a incuraja cuplurile “spre mai bine.” 

Recenzia in romaneste a acestei carti a fost facuta pentru AFR de un voluntar, D-na Cristina Mitrovici, PhD (Dakota de Nord, SUA). AFR Recomanda deasemenea o recenzie in limba engleza a aceleasi carti aparuta in Mai 2010 in New York Times.

well.blogs.nytimes.com/2010/…/tracking-the-science-of-commitment/

0 comentariu

-ValVerde 06-09-2010 - 15:49

Taranoiul asta, Ioan Oltean, se poate apara usor si poate sa spuna ca PDL avea nevoie sa controleze Internele, nu ca sa fraudeze alegerile, ci ca sa fie siguri ca nu vor face ceilalti manareli.
Iar Pulicarul care este in fruntea PSD sa vina in fata electoratului cu ceva clar, cu solutii de scoatere a tarii din criza. Eu nu l-as angaja sa ma apere intr-un proces, ca n-are judecata. Daca s-o pricepe si la economie ca si in cazul de fata, sa se duca si sa nu-l mai vedem.

nik 11-09-2010 - 05:58

tovarasi pesedisti daca doreati sa castigati alegerile de ce ati fugit de la guvernare da santeti un partid de lasi la greu ati dat bir cu fugiti si acum latrati ca si caini la luna ca nu o sa mai ajungeti veci la ciolan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult