cate bilete de tratament s-au acordat in ultimii zece ani: | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Câte bilete de odihnă şi tratament s-au acordat în ultimii zece ani

Câte bilete de odihnă şi tratament s-au acordat în ultimii zece ani

scris de Doru Dragomir
15 afisari

Ce au fost si ce-au ajuns! Asa se poate rezuma pentru moment istoria statiunilor romanesti. Cu ceva timp in urma erau pline de turisti, hotelierii isi amintesc cu nostalgie de vremurile mai bune. Acum insa, ei traiesc doar din amintiri! Cel putin la capitolul turistilor veniti cu bilete de tratament, statiunile romanesti nu mai au cu ce sa se laude.

Econtext va trata in cele ce urmeaza situatia statiunilor romanesti dintr-o perspectiva inedita. Mai exact, vom vedea cati turisti mai vin in statiunile noastre cu bilete de tratatement. Biletele de tratament se ofera romanilor, catre salariati, prin intermediul sindicatelor, sau catre pensionari, prin casele de pensii. Si vom vedea cate bilete de odihna se mai acorda pentru majoritatea statiunilor romanesti. Trebuie spus, numarul acestora a scazut simtitor in ultimii ani, in unele cazuri chiar dramatic.

Dar sa vedem ce se intampla in statiunile de la noi. Asadar, am ales 37 de statiuni si am comparat numarul turistilor veniti cu bilete de tratament in anul 2011, comparativ cu numarul de turisti veniti cu bilete de odihna in 2001. Pe scurt, cum a evoluat numarul de turisti veniti cu bilete de odihna in statunile noastre in decurs de zece ani. Iar diferentele sunt evidente. In total, in 2001 au fost acordate 338.244 de bilete, iar numarul acestora s-a diminuat constant, ajungand ca in 2011 sa se mai acorde doar 198.810. Ceea ce inseamna un declin de 41,2%!

Din cele 37 de statiuni, numarul de turisti veniti cu bilete s-a redus in 31 si a crescut doar in 3! Pentru trei statiuni nu avem date complete. Dar iata cate bilete de odihna si tratament s-au acordat in ultimii zece ani:


Statiunile care traiesc din fosta glorie

Da, mai toate statiunile romanesti pierd clienti de la an la an. Cel mai drastic declin a avut loc in Eforie Sud. Aici numarul turistilor veniti cu bilete a scazut cu 97% in cei zece ani. Daca in 2001 aici veneau pentru tratament peste 1.000 de turisti, numarul acestora a scazut la doar 33 in 2011. Pe locurile urmatoare se situeaza statiunile Voineasa din judetul Valcea (-91%) si Eforie Nord (-84%). Exista, dupa cum spuneam, si cazuri mai fericite. Aceste cazuri fericite sunt insa, preponderent, in statiuni mai necunoscute. Dar iata care sunt cele mai atractive statiuni din Romania: unde si cate bilete de odihna se mai acorda:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult