Diana, fata atacată de urs marți în Munții Bucegi, a murit ca urmare a rănilor produse prin căderea în râpă, arată raportul medico-legal.
Diana a căzut de la peste 100 de metri înalțime și a suferit leziuni grave. Decesul a survenit rapid ca urmare a hemoragiei interne. Avea, de asemenea, numeroase fracturi – arată raportul medico-legal. Medicii spun însă că fata a pierdut mult sânge și din cauza mușcăturilor de la picioare.
Informațiile arată că, speriată de urs, tânăra a luat-o la fugă. Acest gest i-a fost fatal pentru că animalul a pornit în urmărirea ei, sălbăticiunea a apucat-o de picior și a tras-o într-o râpă.
Mircea Fechet, Ministrul Mediului: „Voi propune ca orice urs care se apropie mai mult de un kilometru sau doi sau trei de o așezare umană să fie gestionat de îndată. Iar când spun gestionat, nu mă feresc să precizez că discutăm fie despre eutanasierea acelui exemplar fie despre împușcarea acestuia.”
Cristian Papp, specialist al World Wide Fund, spune însă că rezolvarea stă în gestionarea gunoaielor care atrag animalele.
Cristian Papp, coordonator departament Specii Sălbatice și Arii Protejate WWF România: „Atâta timp cât se îndepărtează urșii problemă, dar nu și atractantul, clar nu va rezolva situația la nivel de populație și problemele vor persista în continuare”.
Iar cei care merg pe munte trebuie să învețe cum să reacționeze la intâlnirea cu animalul. Joi, turiștii din Bușteni nu iși făcuseră niciun plan.
Bărbat: „Vedem noi ce-om face. Alergăm, nu ne prinde, suntem sportivi.”
Complet greșit. În cazul unei întâliniri cu ursul prima regulă este să nu fugiți. A doua este să nu vă urcați într-un copac, pentru că urșii știu să se cațăre. Încercați să vă îndepartați ușor de el, dar fără să îi întoarceți spatele.
Cipiran Câmpean, pădurar: „Să te retragi încet, să nu fugi, pentru că nu poți fugi mai repede ca ursul, să te iei la trântă cu el în nici un caz.”
Adela Dadu este ghid montan și povestește cum au scapăt unii.
Adela Dadu, ghid drumeții: „Și-au lăsat rucsacii și ursul a mers la rucsac atras de mirosul hranei.”
Eficient se poate dovedi și un spray anti-urs, iar un fluier sau chiar clopoțel atârnat de rucsac poate ține animalul departe și poate preveni atacul.
Cine era tânăra de 19 ani care a fost ucisă de urs pe Jepii Mici. Diana abia trecuse Bacalaureatul
Diana avea 19 ani și era fericită că trecuse cu bine de examenul de Bacalaureat. Cu băiatul cu care era pe munte se știa din clasa a X-a.
Pe traseul montan din Jepii Mici, ursul le-a ieșit în cale în jurul orei 15:45.
Speriată, Diana a sunat atunci la 112. I-a spus dispecerului că este urmărită de animal și i s-a spus să își lase rucsacul și să se îndepărteze.
Daniel Dbanu, șeful Salvamont Prahova: „Apoi a fost atacată și după aia s-a întrerupt convorbirea”.
A urmat apelul prietenului Dianei la 112. El a spus că ursul a apucat-o de picior pe fată și că a tras-o de pe potecă, într-o râpă unde nu o mai poate vedea. Când au ajuns salvatorii, tânărul era în stare de șoc.
Mai târziu, rugat de jurnaliști să dea detalii despre ce au făcut când s-au întâlnit cu ursul, nu a vrut să dea o declarație filmată.
Prietenul Dianei: „Am încercat să sperii ursul. Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere să o salvez. Am zis să mergem până la cascadă și înapoi și o să avem o după-amiază minunată, dar nenorocirea s-a întâmplat”.
Diana a fost găsită de salvamontiști după ce s-a prăbușit peste 100 de metri. Ursul era lângă ea.
Salvamontist: „Stătea exact lângă victimă. Dădea semne de agresivitate. Nu ne lăsa să ne apropiem, să evaluăm victima, dacă este decedată sau nu”.
Un paznic de vânătoare, chemat și el la locul tragediei, a împușcat ursulm – o femelă de talie mică, de circa șase ani. Gestul și l-a explicat astăzi.
Paznic de vânătoare: „Foarte agresiv, de prădător. Un comportament de prădător, ieșit din comun”.
Două dosare penale au fost deschise după tragedie. Unul de ucidere din culpă, care vizează moartea Dianei, iar în celălat se anchetează intervenția vânătorului.
În ultima perioadă au mai fost cazuri în care turiștii sosiți în Bușteni au povestit întâlnirile lor ursul, pe munte.
Fugăriți un kilometru, câțiva alergători au reușit să țină animalul la distanță cu ajutorul unui spray anti-urs. La Cascada Urlătoarea, un alt exemplar nu s-a lăsat intimidat. Localnicii s-au obinuit ca animalele să coboare până în oraș.
Localnic: „Noi îi mai dăm cu bolovani, dar nu pleacă. Este înfometat și rămâne”.
Reporter: Cine-i dă de mâncare?
Localnic: „Containerele”.
Turiștii îi hrănesc.
Dan Hriscu, alergător: „Și ursul și vulpea sunt destul de bine hrănite de turiști, care nu respectă regulamentele”.
Administrația locală suține că a făcut tot ce trebuia pentru a gestiona situația.
Mihai Mircea Totpal, viceprimarul orașului Bușteni: „Au fost câteva zeci de relocări, au fost pânde, au fost alungări cu semnale acustice și luminoase și multe alte lucruri care se fac în astfel de situații”.
Viceprimarul exagerează, potrivit rapoartelor de eveniment înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova. În Bușteni, în ultimele 18 luni, patru urși au fost alungați și unul împușcat.
Ca urmare a acestui caz dramatic – în care Diana și-a pierdut viața – Ministrul mediului a anunțat că propune creșterea cotelor de intervenție și prevenție la urs de la 220, la circa 500 de exemplare.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Voi propune ca orice urs care se apropie mai mult de un kilometru sau doi sau trei de o așezare umană să fie gestionat de îndată. Când spun gestionat, nu mă feresc să precizez că discutăm fie despre eutanasierea acelui exemplar, fie despre împușcarea acestuia”.
Premierul Ciolacu a anunțat o sesiune parlamentară extraordinară pentru a discuta aceste propuneri. Cristian Papp, specialist al World Wide Fund, spune însă că rezolvarea stă în gestionarea gunoaielor, care atrag animalele.
Cristian Papp, coordonatorul departamentului de specii sălbatice și arii protejate WWF: „Atâta timp cât se îndepărtează urșii problemă, dar nu și atacantul, clar nu va rezolva situația la nivel de populație și problemele vor persista în continuare”.