Acasa Actualitate-InternaSocial CE: Agricultorii români pot primi avansuri de până la 50%

CE: Agricultorii români pot primi avansuri de până la 50%

scris de Ziua Veche
4 afisari

România poate plăti agricultorilor, din 16 octombrie 2010, avansuri de până la 50% în cadrul schemei de plată unică de suprafaţă pentru cererile depuse în 2010.


Intr-o scrisoare adresată comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş în iulie 2010, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România a solicitat acordarea unui avans din plăţile directe aferente cererilor depuse în anul 2010.

Această solicitare a fost aprobată de Comitetul de Management al Plăţilor Directe, care a susţinut propunerea Comisiei Europene de a permite unui număr de 10 state membre să plătească agricultorilor până la 50% din plăţile directe aferente anului 2010 începând cu 16 octombrie, în loc de 1 decembrie 2010.

Statele membre sunt Belgia, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, România, Spania şi Ungaria. Criza financiară şi scăderea veniturilor, condiţiile mai dificile de obţinerea a creditelor pentru sectorul agricol, fluctuaţiile de preţuri pentru unele produse agricole şi condiţiile meteo nefavorabile (secetă, furtuni, inundaţii) sunt principalele cauze care au afectat agricultorii din aceste ţări.

In privinţa României, în proiectul de decizie a Comisie Europene se arată că „agricultorii din România se confruntă cu serioase dificultăţi financiare şi probleme legate de fluxurile de numerar. Efectele crizei financiare s-au prelungit în 2010, în primul trimestru înregistrându-se o scădere a PIB-ului cu 2,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Sectorul agricol este în special afectat de criză, de vreme ce reprezintă o parte importantă din PIB-ul românesc, aproape 30% din populaţie desfăşurându-şi activitatea în acest sector. În plus, acesta se confruntă cu condiţii de creditare înăsprite, la care se adaugă ratele mari ale dobânzilor şi solicitarea de garanţii dificil de prezentat, din cauza scăderii valorii terenurilor. Mai mult, inundaţii grave au produs pagube nu numai la nivelul terenurilor, ci şi în sectorul creşterii animalelor, în care s-au înregistrat pierderi de animale şi distrugeri ale depozitelor de furaje”, se arata într-un comunicat al Reprezentantului CE la Bucureşti.

Pentru a contribui la depăşirea acestor dificultăţi, Comitetul de Management pentru Plăţile Directe a aprobat propunerea Comisiei de autorizare a României să plătească avansuri de până la 50% în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă prevăzute la titlul V capitolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009. Verificarea condiţiilor de eligibilitate trebuie încheiată înainte de plata avansurilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult