Acasa Actualitate-InternaSocial Ce i-a cerut Patriarhul Daniel lui Ciolacu și ce i-a promis premierul

Ce i-a cerut Patriarhul Daniel lui Ciolacu și ce i-a promis premierul

scris de D.S.S.
278 Afisari

Părintele Patriarh Daniel a adresat un cuvânt la Întâlnirea dintre reprezentanții Statului Român și reprezentanții cultelor religioase recunoscute din România desfășurată miercuri, 10 aprilie 2024, la Muzeul Național de Artă al României din Capitală.

În cuvântul rostit la eveniment, Patriarhul României s-a referit la modalități concrete de colaborare între stat și culte și a spus că evenimentul este „expresie a coresponsabilităţii şi cooperării dintre Stat şi Culte, pentru binele poporului român”.

Text integral:


Cooperarea dintre Stat și Culte în folosul societății

 Constituirea în ziua de luni, 2 octombrie 2023, la Palatul Victoria, a Comisiei de Dialog dintre Stat și Culte, a avut consecințe imediate pozitive inclusiv în plan legislativ, fiind adoptate o serie de acte normative promovate sau susținute de Guvernul României în vederea sprijinirii activității cultelor religioase în societate.

Astfel, Legea nr. 384/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România a introdus noi domenii de cooperare între Stat și Culte, precum sprijinirea asistenței sociale și medicale acreditate și licențiate a cultelor religioase sau sprijinirea instituțiilor media și a producțiilor audio-video ale cultelor religioase.

În acest sens, întâlnirea de astăzi cu doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale, este o ocazie pentru a dezvolta cooperarea între Stat și Culte în domeniul asistenței sociale, în sprijinul categoriilor de persoane vulnerabile, iar oportunitățile prezentate de doamna secretar de stat Teodora Preoteasa, din cadrul Ministerului investițiilor și proiectelor europene, ne oferă speranțe că dezvoltarea activităților sociale ale cultelor se va putea baza și în continuare, poate în mai mare măsură, pe fondurile europene.

Atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât și o serie de acte normative cu impact bugetar pozitiv, asigură premisele dezvoltării activităților cultelor recunoscute și în acest an.

Aşteptăm cu speranţă concretizarea creșterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unitățile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăți crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcționării.

Totodată, folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităților de cult aflate în această situație de insuficiență a fondurilor necesare funcționării este foarte mare, mai ales în mediul rural.

Întrucât unul dintre momentele cele mai importante ale cooperării din ultimii 30 de ani între Stat și Culte a fost consensul unanim pentru semnarea în ziua de 16 mai 2000, la Snagov, a Declarației cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană, considerăm propunerea declarării zilei de 16 mai ca Ziua libertății religioase în România, drept una foarte potrivită și actuală.

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română are convingerea că, în cooperare cu instituțiile Statului, poate să aducă, alături de celelalte culte religioase, o contribuție majoră şi benefică la viaţa societății românești mai ales în plan spiritual, cultural, educațional şi social-filantropic. Această misiune derivă nu numai din nevoile contextului social de astăzi, ci în primul rând din mesajul Evangheliei lui Hristos, care nu desparte iubirea faţă de Dumnezeu de iubirea faţă de oameni, fiindcă Dumnezeu iubește pe toți oamenii şi dorește mântuirea lor.

În încheiere, adresăm mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul pe care l-a acordat până în prezent cultelor religioase şi pentru organizarea acestei Întâlniri dintre reprezentanţii Statului Româși reprezentanţii cultelor religioase recunoscute din România, ca expresie a coresponsabilităţii şi cooperării dintre Stat şi Culte, pentru binele poporului român.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Ciolacu, după ce Patriarhul Daniel a cerut Executivului creşterea salariului personalului neclerical al cultelor la nivelul salariului minim pe economie: Guvernul va sprijini activităţile cultelor religioase

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi reprezentanţi ai statului român au avut, mierucir, o întâlnire cu reprezentanţi ai cultelor religioase recunoscute din România, fiind abordate teme care privesc viaţa religioasă din ţara noastră, cât şi perspectivele consolidării parteneriatului dintre stat şi culte. „În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieţii religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor şi solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenţei sociale şi medicale, precum şi reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte”, arată comunicatul de presă al Executivului. La rândul său, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Daniel a solicitat, la această întâlnire de miercuri, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie.

De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a mai cerut, la întrevederea de miercuri, Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care e alocat sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

„Am convingerea că prin instituţiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuşi să diversificăm modalităţile prin care Guvernul va sprijini activităţile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o şi mai mare măsură potenţialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical şi educaţional. În plus, există oportunităţi concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce priveşte asistenţa persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a subliniat Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.

În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieţii religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor şi solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenţei sociale şi medicale, precum şi reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte, mai spune sursa citată.

Conducătorii cultelor din România au transmis mesajul lor, alături de sugestii privind formele concrete de manifestare ale dialogului dintre stat şi culte. Aceştia au subliniat importanţa promovării valorilor construite pe principiul iubirii aproapelui, nevoia de pace în lumea de astăzi, precum şi păstrarea valorilor conservatoare care stau la baza societăţii româneşti.

 

 

Una dintre propunerile întâlnirii a constat şi în iniţierea declarării unei Zile a Libertăţii Religioase şi a contribuţiei cultelor la binele social în România, data propusă fiind cea de 16 mai, pentru a marca semnarea de către toţi reprezentanţii cultelor din România, la Snagov, în 16 mai 2000, a unei declaraţii comune cu privire la integrarea României în Uniunea Europeană, o premieră în România post-decembristă, mai indică sursa menţionată.

La eveniment au mai participat preşedintele Senatului României Nicolae Ionel Ciucă, vice-premierul Marian Neacşu, ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu, secretarul de stat pentru culte Ciprian-Vasile Olinici Teodora Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, alături de reprezentanţii ai Secretariatului de Stat pentru Culte şi ai Institutului Naţional de Statistică.

Întâlnirea a fost găzduită în Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, următorul eveniment de acest fel fiind programat pentru luna octombrie a acestui an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult